Siirry sisältöön
FI | EN

Millainen on vastuullinen digitaalinen teko?

Vuoden vastuullisin digiteko 2023 -kilpailussa arvostetaan digitaalisia ratkaisuja, jotka ovat vaikuttaneet yrityksen tai organisaation toimintaan positiivisesti ja joissa korostuu vastuullisuus. Toteutettu teko voi olla pieni tai suuri. Ei siis kannata epäröidä: tarjoa omaa tekoanne ehdolle! Osallistua voit sunnuntaihin 6.8.2023 asti. Vastuullinen digiteko voi liittyä seuraaviin aihealueisiin:

Sosiaalinen vastuu

Digitaalisella teolla on olut positiivinen vaikutus esimerkiksi ihmisoikeuksiin, henkilöstöön, lähiyhteisöön ja yhteiskuntaan liittyviin asioihin. Vaikutuksia voi olla myös työntekijöiden hyvinvointiin, yhdenvertaisuuteen, monimuotoisuuteen, inkluusioon tai yleisesti tasapuolisen kohtelun edistämiseen.

Ympäristövastuu

Digitaalinen teko auttaa asiakkaita tai työntekijöitä tekemään vastuullisempia valintoja. Sen avulla on muun muassa voitu vähentää ympäristön kuormitusta, vahvistaa kiertotaloutta, vähentää hiilidioksidipäästöjä, kasvattaa hiilikädenjälkeä tai pienentää hiilijalanjälkeä. Ratkaisu voi hyödyntää sivuvirtoja uudella tavalla tai lisätä ketjun läpinäkyvyyttä.

Ympäristövastuu tai sosiaalinen vastuu + digitalisaatiota ja teknologiaa hyödyntävä ratkaisu = vastuullinen digiteko

 

Katso videolta, mitä kilpailussa etsitään

Arvovaltainen tuomaristo valitsee finalistit

Kilpailun finalistit valitsee arvovaltainen tuomaristo, joka kiinnittää kilpailutöitä arvioidessaan huomiota seuraaviin seikkoihin:

  1. Ratkaisu on auttanut organisaatiota pienentämään toiminnan haitallisia ympäristövaikutuksia ja vauhdittanut kestävää kehitystä tai
  2. Ratkaisulla on ollut todennettavia sosiaalisia vaikutuksia

Muita arvioitavia asioita:

  • Ratkaisulla on vientipotentiaalia, ja se on skaalautuva
  • Ratkaisu on tuonut jotain uutta toimialalle. Se on monistettavissa ja hyödynnettävissä myös laajemmassa mittakaavassa.
  • Ratkaisussa on hyödynnetty modernia teknologiaa, sähköisiä prosesseja, tekoälyä tai IoT-järjestelmiä, optimoitu energiankäyttöä tai toimitusketjujen hallintaa tai pienennetty it-infrastruktuurin ympäristö- tai ilmastokuormitusta.
  • Voittava ratkaisu hyödyntää digitalisaatiota luovasti, tuottavasti sekä edistää kestävää kehitystä.

Sarjoja on kaksi: yksityiset yritykset ja julkishallinto.

Voittajat paljastetaan ja palkitaan Atea Focus -tapahtuman gaalassa 11.10.2023 Helsingin Messukeskuksessa.

Ilmoita ratkaisunne kilpailuun

Pääset täyttämään kilpailun lomakkeen täältä. Kerro, miten digitaalinen ratkaisunne lisää vastuullisuutta ja vaikuttavuutta. Jos tarvitset vastaamisessa apua, paina kysymyksen oikealla puolella olevaa kysymysmerkkiä. Odotamme innolla ratkaisujanne!

Kuinka kilpailu etenee?

  • Toukokuu 2023: Kilpailuun ilmoittautuminen avautuu. Osallistua voi sunnuntaihin 6.8.2023 asti.
  • Kesä–heinäkuu: esittelemme arvovaltaisen, asiantuntijoista koostuvan tuomariston.
  • Elokuu: 6.8. on viimeinen mahdollisuus osallistua kilpailuun.
  • Elokuun puoliväli: tuomaristo valitsee finalistit 16.8.
  • Elokuun loppu–syyskuu: Vuoden vastuullisin digiteko 2023 -yleisöäänestys ja finalistien esittely.
  • Lokakuu: voittajat palkitaan Atea Focuksessa Helsingin Messukeskuksessa 11.10.

Tuomariston odotukset

Kilpailun tuomariston esittely

Kilpailun tuomaristo koostuu huippuasiantuntijoista, jotka toimivat digitalisaation ja vastuullisuuden puolestapuhujina omilla aloillaan. Tuomarit kokoontuvat kilpailun hakuajan umpeuduttua ja valitsevat kolme finalistityötä per sarja.

Lue, mitä tuomariston jäsenet kilpailulta odottavat!

Ilmoita ratkaisunne kilpailuun

Täytä lomake mahdollisimman tarkasti. Kerro erityisesti, miten digitaalinen ratkaisu lisää vastuullisuutta ja vaikuttavuutta. Lisäapua saat painamalla kysymysmerkkiä kunkin kysymyksen oikealla puolella. Odotamme innolla ratkaisujanne!