05-12-2022

Miksi vastuullinen elinkaarimalli?

Viime vuosina käyttämiemme digitaalisten laitteiden määrä on kasvanut kasvamistaan ja tämä trendi tulee epäilemättä vain jatkumaan. Tiesitkö, että yksi kannettava tietokone tuottaa noin 1,2 tonnia jätettä ennen kuin saat sen edes käsiisi? 1,2 tonnia ja vain murto-osa kaikista kannettavista tietokoneista on tällä hetkellä käytössä. Kierrättämällä myös jätteen määrä vähentyy, koska laitteeseen voidaan käyttää kierrätysmateriaalia. Asioiden on muututtava. On ajateltava vastuullista elinkaarimallia ja sen toteuttamista osana liiketoimintaa.

Atea Sustainability Focus – together for sustainable IT.

Laitteet kiertoon ja hyötykäyttöön - kuin palauttaisi pullot kauppaan

Vuositasolla maailmassa syntyy noin 50 miljoona tonnia elektroniikkajätettä. Elektroniikkalaitteiden jäädessä kaappiin pölyttymään tarpeettomina tai vääränlaisen kierrätyksen myötä suuri määrä laitteisiin uudelleen hyödynnettävissä olevista raaka-aineista jää käyttämättä. Pelkästään Suomessa ostetaan miljoonia älypuhelimia ja tietokoneita. Nämä ovat todella suuria määriä ja lukuja. Emme voi jatkaa it-laitteiden hankintoja välittämättä niiden ympäristövaikutuksista elinkaaren alussa ja lopussa. Nyt on viimeistään aika tehdä muutoksia toimintamalleihin. Tehdään it-laitteiden hankinnasta vastuullista, optimoidaan niiden käyttöikää ja tehdään laitteiden kierrätyksestä yhtä helppoa kuin pullojen palauttamisesta kauppaan.

On muutettava ajattelutapaa kohti vastuullisempaa toimintaa

Mikään ei muutu, jos mikään ei muutu. Muutoksilla kohti vastuullisia toimintatapoja on vaikutusta ympäristön lisäksi myös taloudellisesti. Elinkaarenhallinnnan tehostamisella organisaatiot voivat säästää it-infrakustannuksissaan jopa 30 prosenttia. Ensimmäinen askel on muuttaa ajattelutapaa. On mietittävä kokonaisuutta pidemmällä tähtäimellä.

Pitkä käyttöikä on tärkeämpää kuin alhainen hankinta hinta. On onnistuttava löytämään tasapaino kustannusten, ympäristövaikutusten ja tuottavuuden välillä ja tekemään oikeita valintoja kohti pitkän aikavälin kestävään elinkaarihallintaan. Esimerkkinä kannettavan tietokoneen käyttöikää voidaan pidentää korjaamalla tietokone sen sijaan, että kone heitetään pois ja hankitaan uusi tilalle. Esimerkiksi Atean elinkaarenhallinnan palveluiden avulla varmistamme, että kannettava tietokoneesi saa uuden omistajan heti, kun et enää tarvitse sitä. Kun ostat laitteita, olet vastuussa investointien optimoinnista ja ilmastovaikutusten minimoimisesta. Tiesitkö, että it-laitteiden kierrättämisestä myös voidaan maksaa? Aivan kuten pullojen palatuksesta kauppaan.

Kaipaatko apua? Anna meidän auttaa

Avainasemassa on kestävä elinkaarihallinta, jossa kustannukset, tuottavuus ja pitkäikäisyys harmonisoidaan. Tiedämme, että mietittävää on paljon, ja kyllä, kyseessä on hyvin monimutkainen aihe. Mutta yhdessä voimme vaikuttaa. Koska totta puhuen, meillä ei ole vaihtoehtoa, jos haluamme välttää tekemästä tälle planeetalle tuhoa.