Siirry sisältöön
Kutsumme kaikki organisaatiot kierrätystalkoisiin. Lue lisää Atean 100 % -klubista ja ilmoita organisaatiosi mukaan jo tänään!

It-laitteen elinkaari alkaa jo kauan ennen sen päätymistä käyttäjänsä käsiin. Tuotannossa käytettävät mineraalit louhitaan kaivoksissa, kuljetetaan meritse ja maateitse tuotantolaitoksiin, jossa mineraaleja hyödynnetään raaka-aineina it-laitteiden valmistuksessa. Tehtaista laitteet kuljetetaan eri puolille maailmaa käyttäjiensä käsiin, ja aikanaan ne elinkaarensa lopussa joko hävitetään tai hyödynnetään uudelleen osittain tai kokonaan. 

Me Ateassa haluamme ottaa vastuuta it-laitteiden koko elinkaaresta ja tehdä niiden valmistuksesta, hankinnasta, käyttämisestä ja kierrättämisestä helppoa ja ennen kaikkea kestävää kaikella tapaa.

Tiedämme, että myös asiakkaamme ovat kanssamme samoilla linjoilla. Kestävä kulutus on nykypäivänä meille kaikille kiinteä osa liiketoimintaa.

Haluamme haastaa asiakkaitamme mukaan kierrätystalkoisiin. Tavoitteenamme on tehdä it-laitteiden kierrätyksestä yhtä helppoa kuin pullojen palauttamisesta. Joko sinun organisaatiollasi on suunnitelma it-laitteiden kierrättämisen varalle?

 

Osa Jukka Hakasen Atealle tekemää piirrosta.

Tervetuloa mukaan 100 % -klubiin

Atea on perustanut 100 % -klubin, jonka tavoitteena nimensä mukaisesti on pyrkiä 100 %:een tietoteknisten laitteiden kierrätysasteeseen. Haluamme sparrata, neuvoa ja opastaa sinua matkallasi kestävämpään tulevaisuuteen.

Liittymällä klubiimme hyödyt muun muassa seuraavista eduista:

  • mahdollisuus päästä osaksi Atea Sustainability Focus -ohjelmaa
  • informaatiosisällöt, sparraus
  • logonäkyvyys 100 % -klubin markkinoinnissa

Liity sinäkin 100 % -klubiin jo tänään

Täytä yhteystietosi ja olemme sinuun yhteydessä. Lähdetään yhdessä matkalle kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Aditro on 100 % -klubin jäsen

Yleisimpiä kysymyksiä

Mikä on 100% klubi?

100 % -klubin kautta Atea haluaa haastaa organisaatiot tarkastelemaan it-laitteiden uudelleenkäyttöä ja kierrätystä  osana normaalia hankintamallia. Klubissa kuulet jatkossa myös neuvoja ja vinkkejä siitä, miten Atea voi auttaa organisaatiotasi ja miten muut ovat kierrätysasiat hoitaneet. 

Miksi liittyä?

Jokainen yksilö voi omilla teoillaan vaikuttaa kestävään kehitykseen, mutta yrityksillä ja organisaatioilla on paljon suuremmat mahdollisuudet toimia kestävällä tavalla. Liittymällä osoitat, että it-laitteiden kierrätys on tärkeä osa organisaatiosi kestävää toimintamallia.  

Keitä ovat 100 % -klubin jäsenet?

100% -klubi koostuu yrityksistä ja organisaatioista, joiden tavoitteena on 100-prosenttinen it-laitteiden kierrätysaste. 

Miten 100-prosenttinen kierrätysaste määritellään?

Tavoite on, että kaikki organisaation hankkimat it-laitteet kierrätetään tai uudelleen käytetään 100-prosenttisesti. Koska organisaatiot ovat toimintatavoiltaan erilaisia, mietimme jokaiselle yhdessä sopivan toimintatavan maaliin pääsemiseksi. 

Miksi it-kierrätys on tärkeä puheenaihe?

Tänä päivänä kulutus ei ole kestävällä tasolla. Luonnonvaramme ovat rajalliset ja e-jätteiden vuoret kasvavat ympäri maailmaa. Meille tärkeää on miettiä, miten laitteiden elinkaariajattelulla voidaan saada konkreettisia muutoksia aikaiseksi jo suhteellisen lyhyelläkin aikajänteellä.  

Mitä tapahtuu, jos ilmoitan halukkuudestamme osallistua 100 % -klubiin?

Olemme yhteydessä sinuun, käymme läpi organisaatiosi tilanteen ja sparraamme yhdessä, miten saisimme it-laitteidenne kierrätyksen 100-prosenttiselle tasolle. 

Onko organisaatiomme oltava Atean kierrätyspalveluiden asiakas, jos haluamme liittyä klubiin?

Ei.

Miksi aihe on tärkeä Atealle?

Olemme Euroopan suurimpia tietotekniikkatoimittajia, ja se tarjoaa meille mahdollisuuden omilla valinnoillamme ja teoillamme edistää kestävää kehitystä. Jo yksin Suomessa myydään vuosittain miljoonia älypuhelimia ja tietokoneita. Vastaavasti suuri määrä laitteita poistuu tarpeettomina käytöstä.  Liian usein käytöstä poistuneet laitteet unohtuvat laatikoiden pohjille tai päätyvät lopulta sekajätteeseen.

Jokaisessa kannettavassa tietokoneessa ja matkapuhelimessa tarvitaan louhittavia luonnonmateriaaleja ja mineraaleja. Aseelliset ryhmät taistelevat kuitenkin useissa maissa näiden mineraalikaivosten valvonnasta ja arvometallikaupasta. Tietotekniikan kuluttajina, ostajina ja myyjinä meillä on mahdollisuus vaikuttaa tilanteeseen ja olla aktiivinen osa muutosta kohti parempaa toimintatapaa.

Atea on päättänyt tehdä muutoksen omalla toimialallamme Atea Sustainability Focus -toiminnan ja toimitusketjun systemaattisen ohjaamisen kautta. Lisäksi haluamme myös luoda tietoisuutta yksityisten ja julkisten toimijoiden keskuuteen siitä, kuinka tietotekniikkalaitteiden elinkaaren loppupäätä voidaan hallita uudelleenkäytön ja tietoturvallisen kierrätyksen avulla.  Lue lisää Atea Sustainability Focus -ohjelmasta.

 

100 % -klubiin liittyneitä yrityksiä ja organisaatioita

Muun muassa nämä yritykset ja organisaatiot ovat jo sitoutuneet it-laitteiden 100-prosenttiseen kierrätykseen.

Aditro on 100 % -kubin jäsen        Dermosil on 100 % -kubin jäsen      Luhangan kunta on 100 % -kubin jäsen      Tuusulan kunta on 100 % -kubin jäsen

Webinaari: Vastuullisuus it-hankinnoissa

Vastuulliset it-hankinnat ovat agendalla, kun mietitään yritysten ja organisaatioiden keinoja vaikuttaa toimintansa ympäristövaikutuksiin. Webinaarissa haluamme herättää keskustelua siitä, mitä yritysmaailma voi voimansa yhdistämällä tehdä Suomessa it-laitteiden kestävän toimintamallin vakiinnuttamiseksi. Keskustelemassa ovat HP Finland Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Huhtaniitty ja Atean kestävän kehityksen johtaja Vesa Siitari.