Siirry sisältöön

E-jäte on uusi muovi

Joka vuosi maailmassa syntyy noin 50 miljoonaa tonnia elektroniikkajätettä. Muovijätteen massiivisiin ympäristövaikutuksiin on herätty kuin kylmään suihkuun. Tilanne e-jätteen suhteen on täysin vastaava. Valtava määrä laitteisiin käytettäviä, uudelleen hyödynnettävissä olevia raaka-aineita jää käyttämättä, kun laite ei palaudu kierrätykseen.

Suomessa myydään vuosittain miljoonia älypuhelimia ja tietokoneita. Vastaavasti suuri määrä laitteita poistuu tarpeettomina käytöstä.  Liian usein käytöstä poistuneet laitteet unohtuvat laatikoiden pohjille tai päätyvät lopulta sekajätteeseen. Neljä viidestä Atean GoITLoop -kierrätyspalvelun kautta kierrätetystä laitteesta saa uuden elämän.

Nyt on aika muuttaa tilannetta ja tehdä it-laitteiden kierrätyksestä yhtä yleistä kuin pullojen palauttamisesta.

Näin Atean avulla kierrätettiin vuonna 2022

Vuonna 2022 Atean GoITloop-palvelun kautta kierrätettiin yli 600 000 laitetta. Laitteiden uusiokäytöllä ja kierrätyksellä säästettiin siis suunnaton määrä luonnonvaroja. Alla olevassa laskelmassa on käytetty esimerkkinä älypuhelinta ja sen valmistamiseen tarvittavien luonnonmateriaalien määriä. 

Noin 160 grammaa painava alumiinirunkoinen älypuhelin tarvitsee keskimäärin:

22,18 grammaa alumiinia
15,12 grammaa kuparia
9,53 grammaa muovia
5,54 grammaa magnesiumia
5,38 grammaa kobolttia
1,21 grammaa tinaa
0,88 grammaa terästä
0,44 grammaa volframia
0,31 grammaa hopeaa
0,05 grammaa neodyymia
0,03 grammaa kultaa
0,02 grammaa tantaalia
0,01 grammaa palladiumia
0,01 grammaa praseodyymiä
0,01 grammaa indiumia
99,5 grammaa muita tuotettuja materiaaleja, kuten lasia.

Kokonaisvaltaista vastuuta toimitusketjun osalta

Käymme jatkuvasti tiivistä vuoropuhelua valmistajakumppaneidemme kanssa varmistamisemme liiketoiminnan jatkuvuuden ja pystyäksemme valvomaan toimitusketjun sosiaalisen vastuun käytäntöjä. 

Vastuullinen toiminta vähentää konfliktimineraalien käyttöä

Lehti, jossa 100 % -klubin logo.

Joko olet kuullut 100 % -klubista?

Atea on perustanut 100 % -klubin, jonka tavoitteena nimensä mukaisesti on pyrkiä 100 %:een tietoteknisten laitteiden kierrätysasteeseen. Haluamme sparrata, neuvoa ja opastaa sinua matkallasi kestävämpään tulevaisuuteen.

Uskomme vastuullisen toiminnan voimaan

Suuri muutos kohti kestävämpää tulevaisuutta tapahtuu yritystasolla. Sen vuoksi olemme itse sitoutuneita yhteiskuntavastuullisiin arvoihin, kestävän kehityksen tavoitteisiin ja ympäristöystävällisiin toimintatapoihin.

Visio 2030 on Atea-konsernin kunnianhimoinen pitkän tähtäimen yhteiskuntavastuusuunnitelma, jonka avulla olemme mukana rakentamassa kestävää kehitystä Pohjoismaissa ja Baltiassa. Missiomme mukaisesti rakennamme tulevaisuutta tietotekniikalla. 

Olemme allekirjoittaneet YK:n Global Compact -aloitteen, jonka tavoitteena yritysten kestävä toiminta sekä vihreämpi tulevaisuus. Aloitteen on allekirjoittanut jo yli 8000 yritystä 160:stä maasta.

Haluamme olla tämän kehityksen edelläkävijöitä ja omalla toiminnallamme osoittaa suuntaa myös muille.

 

Muutos toteutetaan taiteella ja tietoisuudella

Jukka Hakasen taideteos it-laitteiden kierrätyksestä.

Atea haluaa esimerkillään osoittaa, että vastuullisuus kannattaa. Ajatuksen innoittamana teimme yhteistyötä turkulaisen muotoilijan ja kuvataiteilijan Jukka Hakasen kanssa Atea Focus 2019 -tapahtuman yhteydessä. Atea tilasi taiteilijalta uniikin teoksen, joka paljastettiin Atea Focus -tapahtumassa 1.10.2019, ja osia siitä on nähtävissä Atean toimipisteissä ympäri Suomea.

Atean tilaamaan työhön toin mukaan luonnon elementtejä sekä luonnon selviytyjiä, koska usein juuri luonto ja teknologia tuntuvat olevan törmäyskurssilla keskenään. En tiedä olenko koskaan ollut erityisen kantaaottava, mutta mielestäni tämä yhteiskuntavastuullisen toiminnan viesti on tärkeä” Hakanen toteaa.

Teoksella Hakanen halusi osoittaa, ettei haaste asenteiden muuttamisesta ole ylivoimainen.