Siirry sisältöön
01-06-2022

7 suositusta ostajilta ostajille – ASF-raportin ytimessä on laitteiden elinkaaren pidentäminen

Enemmän irti vähemmästä. Tämä on viesti, jonka pohjoismaiset it-ostajat nostavat framille tuoreessa Atea Sustainability Focus -raportissa. Nyt on tullut aika pidentää it-laitteiden elinkaarta – radikaalisti.

Camilla Cederquist ja Chiara Salvetti seisovat Atea Sustainability Focus -tapahtuman puhujalavalla.

It-laitteiden elinkaaren merkittävä pidentäminen nousi vahvasti esiin jo viidettä kertaa tehdyssä Atea Sustainability Focus -tutkimuksessa. Tutkimukseen vastasi 634 it-päättäjää ja -ostajaa Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. Tuttuun tapaan heidän näkemyksensä on jälleen koottu selkeiksi toimintasuosituksiksi ASF-raporttiin. 

Aiempina vuosina raportin suositukset on osoitettu ensisijaisesti laitevalmistajille. Nyt mukana on ensimmäistä kertaa seitsemän toimintasuositusta myös ostajille itselleen:

  1. Luo vastuullisen tietotekniikan toimintakäytännöt, jotka pidentävät merkittävästi it-laitteiden käyttöikää ja vähentävät resurssien käyttöä.
  2. Ota tietohallinto mukaan hankintaprosessiin heti alkuvaiheessa ehkäistäksesi elinkaaren pidentämiseen liittyviä kielteisiä asenteita ja käytännön ongelmia.
  3. Viesti organisaatiollesi pidennetyn elinkaaren myönteisistä ympäristövaikutuksista.
  4. Suosi kunnostettuja tuotteita sekä tuotteita, joiden valmistuksessa on käytetty runsaasti kierrätettyjä komponentteja.
  5. Vaadi pitkän elinkaaren tuotteita ja kiinnitä huomiota laitteiden toimivuuteen ja huoltosopimuksiin.
  6. Sisällytä toimittajasopimuksiin velvoite ottaa laitteet takaisin ja varmista, että tuotteet menevät uudelleenkäyttöön.
  7. Vältä resurssien liikakäyttöä varmistamalla, että tuotteet ominaisuudet vastaavat käyttäjän tarpeita.

Uuden myymisestä ylläpitoon ja päivittämiseen

Raportin suositukset on laatinut ASF:n ohjausryhmä, johon kuuluvat muun muassa Ericssonin Principal Researcher ICT sustainability Pernilla Bergmark, Ikean Sustainability Leader Thomas Briggman, Vattenfallin Head of Sustainability Annika Ramsköld ja Systembolagetin CIO Eva Listi.

Ohjausryhmä esittää suosituksia myös elektroniikkateollisuuden globaalien toimitusketjujen vastuullisuutta edistävälle Responsible Business Alliancelle ja laitevalmistajille. Suosituksiin kuuluvat muun muassa standardien kehittäminen laitteiden elinkaaren seuraamiseen, käytettyjen it-laitteiden viennin helpottaminen ja brändien lähestymistavan muuttaminen uusien tuotteiden markkinoinnista tuotteiden ylläpitoon ja päivittämiseen.

Osallistu ASF-dialogiin ja vaikuta!

Atea Sustainability Focus -tutkimukseen vastaaminen on sinun tilaisuutesi vaikuttaa IT-alan vastuullisuuteen! Nyt käynnissä olevasta kyselystä saadut tulokset kootaan raportiksi, joka julkaistaan maaliskuussa 2023. Kyselyn täyttäminen vie alle 10 minuuttia ja kaikki vastaukset käsitellään anonyymisti.

Tietotekniikkavalmistajat kuuntelevat pohjoismaisten IT-päättäjien mielipiteitä herkällä korvalla, koska täällä on kypsät markkinat, jotka näyttävät suuntaa muulle maailmalle. Valmistajien kanssa käytävä dialogi auttaa meitä kaikkia hankkimaan vastuullisempaa tietotekniikkaa tulevaisuudessa.