Siirry sisältöön
Lohkoketjut tarjoavat elintarvikkeita ja niiden raaka-aineita tuottaville yrityksille mahdollisuuden tuottaa kuluttajille yhä terveellisempää ja tuoreempaa ruokaa.

Mitä hyötyjä lohkoketjuilla saavutetaan ravinnontuotannossa?

Lohkoketjujen (blockchain) avulla ruoka- ja ravintoketjussa olevat toimijat voivat parantaa jäljitettävyyden reaaliaikaisuutta ja automaatiota sekä rakentaa vastuullista liiketoimintaa ja brändiä. Toisaalta ruuan, kuten maitotuotteiden, lihojen, kasvisten, hedelmien, marjojen tai leivän alkuperä kiinnostaa myös kuluttajia yhä enemmän. Lohkoketjut parantavat jäljitettävyyttä, joten kuluttajat voivat yhä paremmin varmistua ruokapöydässään olevien ruoka-aineiden alkuperästä.

Kauppaketjut ja vähittäiskauppiaat voivat

 • Seurata tarkemmin mistä myytävät elintarvikkeet sekä niissä käytetyt raaka-aineet ovat peräisin ja kertoa niistä asiakkailleen.
 • Tehostaa toimitusketjuja, kannattavuutta ja pienentää hävikkiä.  

Ruoan, raaka-aineiden ja elintarvikkeiden tuottajat voivat

 • Kertoa asiakkailleen yhä tarkemmin ruoan valmistusprosessista ja parantaa tuotannon läpinäkyvyyttä sekä raaka-aineiden jäljitettävyyttä. Tuottajat voivat kertoa mistä esimerkiksi valmistukseen käytetyt vihannekset, hedelmät ja lihatuotteet ovat peräisin.
 • Nopeuttaa tuotteiden markkinoille menoa ja parantaa operatiivista tehokkuutta.

Kuluttajat voivat

 • Varmistaa QR-koodilla elintarvikkeen tai juoman alkuperän ja tuotteen koko matkan tuotannosta kaupan hyllylle. Pullossa tai pakkauksessa oleva QR-koodi voi kertoa tietoa mm. tuotteen alkuperästä, raaka-aineista sekä olosuhteista.
 • Hankkia turvallisia, terveellisiä ja vastuullisesti tuotettuja elintarvikkeita.

IBM Food Trust -lohkoketju

IBM Food Trust -lohkoketju on ruoka- ja ravintoketjun ekosysteemi, joka tarjoaa uudenlaisen mahdollisuuden varmistaa kuluttajille terveellisiä ja turvallisia elintarvikkeita. 

Mitä Food Trust -lohkoketju tarjoaa ja miten se toimii? 

 • Datapisteistä ja sensoreista, kuten elintarvikkeiden toimitusketjun eri vaiheista, kertyvää dataa kerätään tietovarastoon mahdollista analysointia varten.
 • Data on toimitusketjun eri osapuolten käytössä, mutta jokainen yritys omistaa oman datansa ja jokainen päättää itse kenen käyttöön datansa antaa eli miten avoin tai suljettu lohkoketju on.
 • Lohkoketjut voivat tuottaa uusia tietolähteitä, joita yritykset voivat hyödyntää omassa liiketoiminnassaan tarpeiden kasvaessa.
 • Modulaarinen ja helposti laajennettavissa liiketoiminnan tarpeiden mukaan. Food Trust sisältää jäljitettävyyden, sertifioinnin sekä digitaalisen dokumentoinnin moduulit.

Case: Lohi jäljitettävissä mätimunista kalatiskille

Norjassa Atea on toteuttanut lohkoketju-hankkeita mm. lohikalojen kasvattamoille. Kaupan kalatiskillä myytävän lohen elinkaari voidaan jäljittää mätimunista alkaen, ja selvittää mm. kalojen kasvuolosuhteet ja ravintotiedot. Lohkoketjuun voidaan liittää myös datapisteitä kylmäkuljetuksista sekä todentaa kasvattajan sertifikaatit ja auditoinnit. Rajapinnat saadaan myös toiminnanohjaukseen sekä ekosysteemiin.

Olisiko Food Trustista hyötyä organisaatiollesi?

Tiesitkö, että Atea on Pohjois-Euroopan ensimmäinen IBM Food Trust -kumppani? Food Trust -lohkoketjun voit hankkia Atealta palveluna. Opastamme sinua koko projektin ajan pilotoinnista käyttöönottoon sekä ylläpitoon.

 

Liikkeelle kannattaa lähteä lohkoketju-pilotoinnilla, joka sisältää seuraavia vaiheita:     

 1. Ideoi pilotoinnin käyttökohteita aluksi työpajassa yhdessä organisaatiosi sekä lohkoketjut tuntevien Atean ammattilaisten kanssa. Työpajassa ruoditaan ja käydään läpi nykytilannetta, tarpeita sekä lohkoketjun tuomia mahdollisuuksia. Miten ja missä toiminnoissa sekä palveluissa organisaatiosi voisi hyödyntää lohkoketjuteknologiaa? Mitä voisitte tehdä tehokkaammin ja turvallisemmin?
 2. Kokeile esimerkiksi tuotteen raaka-aineen logistiikkaketjun läpinäkyvyyden tehostamista pilottina. Arvioi ja mittaa lohkoketjun tuomat hyödyt ottamalla aluksi mukaan muutaman alihankkijan. Mitä konkreettista hyötyä Food Trust voisi tuoda organisaatiollesi ja ekosysteemille?   
 3. Pilotoinnin onnistuessa valitse käyttöösi lohkoketju sekä ruoka- ja ravintoketjun ekosysteemi, jotka kehittyvät ja kasvavat.  
 4. Hanki lohkoketju sekä kaikki tarvittavat työkalut SaaS-palveluna. Erilliselle sovelluskehitykselle ei ole tarvetta, eli erillisen koodin rakentamiseen ei kannata käyttää aikaa. Palvelun käyttöönotto ja ylläpito hoituvat tehokkaasti.
 5. Hyödynnä lohkoketjun uusia ominaisuuksia.

Kysy asiantuntijoiltamme

Petteri Halonen, Atea.
Petteri Halonen
Head of Solution Sales & Offering, Information Management

Mikko Vesin
Director, Information Management

Mikko Vesin - Director, Information Management. Mikko on digitaalisen liiketoiminnan ja dataohjautuvien palveluiden kehittämisen moniosaaja, jonka mukaan tiedon älykäs hyödyntäminen analytiikan avulla on avain palveluiden arvolupauksen muuttamiseen ja asiakaskokemuksen parantamiseen.