16-01-2024

Tutustu tietohallinnon harjoittelijoihimme Jesper Ingoon ja Hampus Holmkvistiin

Luokkakaverit Jesper Ingo ja Hampus Holmkvist ovat suorittaneet kuuden viikon pituisen harjoittelunsa Atean Information Management -yksikössä Atean Runsorin toimistossa Vaasassa. He opiskelevat tieto- ja viestintätekniikkaa YA – Yrkesakademin i Österbotten- ammattikoulussa. Molemmat ovat 18-vuotiaita, asuvat Koivulahdessa, Mustasaaressa, ja opiskelevat kolmatta ja viimeistä vuottaan ohjelmoijiksi. Lue, mitä he ajattelevat harjoittelustaan Atealla, tulevaisuuden suunnitelmistaan ja paljon muusta!

Miksi haitte harjoittelupaikkaa Atealta?

Jesper: Usko tai älä - tämä on itse asiassa kolmas harjoitteluni Atealla! Löysin yrityksen internetistä, ja setäni suosituksesta päätin hakea. Päätin palata tänne, koska pidän todella paljon yrityksestä ja sen yrityskulttuurista. Täällä työskentelevät ihmiset ovat myös erittäin mukavia, ja olen oppinut paljon harjoittelujaksoillani täällä.

Hampus: Heti Jesperin ensimmäisen harjoittelujakson jälkeen hän puhui paikasta erittäin lämpimästi, joten päätin hakea harjoitteluun kokeillakseni yritystä itse.

”Usko tai älä - tämä on itse asiassa kolmas harjoitteluni Atealla!”

— Jesper Ingo, tietohallinnon harjoittelija

Mikä on ollut mielenkiintoisin tehtävä harjoittelun aikana?

Hampus: Jesperin kanssa olemme työskennelleet erittäin mielenkiintoisen projektin parissa. Se on verkkotyökalu, jota kutsumme "parhaan joululaulun etsijäksi". Valitsemalla joitain vaihtoehtoja, kuten pituus, tempo, kieli, genre jne, voi nopeasti löytää juuri tunnelmaan sopivan joululaulun. Toinen asia, jota arvostin paljon, oli ohjelmistokehitystiimin jouluinen afterwork jokin aika sitten – minulla oli tosi hauskaa!

Jesper Ingo on suorittanut kolme harjoittelua Ateassa.

Jesper: Olen myös nauttinut työskentelystä ”parhaan joululaulun etsijä”- projektissamme. Projektin kautta olemme oppineet paljon, esimerkiksi sen, että python-palvelimen osoitetta ei voi muuttaa jälkikäteen... Pidetään tämä ihan varmasti mielessä tulevaisuudessa!

”Projektin kautta olemme oppineet paljon, esimerkiksi sen, että python-palvelimen osoitetta ei voi muuttaa jälkikäteen... Pidetään tämä ihan varmasti mielessä tulevaisuudessa!”

— Jesper Ingo, tietohallinnon harjoittelija

Mitä haluaisitte tehdä työksenne tulevaisuudessa?

Jesper: Näen itseni työskentelemässä ohjelmoijana, mieluiten backend-puolella. Mitä tulee ohjelmointikieliin, olen työskennellyt pääasiassa Pythonilla, ja se on myös suosikkiohjelmointikieleni. Atea voisi olla kiinnostava työpaikka tulevaisuudessa!

Hampus: Koodatessani työskentelen mieluiten CSS:n ja frontend-kehityksen parissa. Haluaisin työskennellä datan parissa tulevaisuudessa. En kuitenkaan vielä tiedä, onko se ohjelmointia. Aika näyttää!

Mitkä ovat tärkeimmät asiat työnantajaa valittaessa?

Hampus: Mielestäni hyvä lähtökohta on tehdä hieman tutkimusta ja kysyä suosituksia tutuilta. Ja muistaa, että positiivinen asenne on olennaista uuteen yritykseen tullessa. Yrityksen vastuullisuusarvot ovat tärkeitä, samoin kuin taloudellinen vakaus, jotta voi luottaa saavansa palkkansa joka kuukausi.

Jesper: Ensimmäinen asia, joka tulee mieleeni, on, että haluan todella nauttia työstä ja tehtävistä. Palkkataso on myös otettava huomioon. Yrityksen yleinen menestys on myös tärkeää – se antaa turvallisuuden tunteen, kun tietää, että on turvattu työpaikka ja tulot. Yrityksen vastuullisuusnäkökulma kiinnostaa myös minua.

”Yrityksen vastuullisuusarvot ovat tärkeitä, samoin kuin taloudellinen vakaus, jotta voi luottaa saavansa palkkansa joka kuukausi.”

— Hampus Holmkvist, tietohallinnon harjoittelija

Mitä teette vapaa-ajallanne?

Jesper: Vietän aikaa ystävieni kanssa, treenaan kuntosalilla ja teen omia ohjelmointiprojektejani.

Hampus: Nautin ulkoilusta ja vien usein energisen ja leikkisän koirani (australialainen karjakoira) pitkille kävelyille metsään. Tietokonepelit ovat myös suuri kiinnostuksenkohteeni, samoin kuin kuntosalilla treenaaminen.

Hampus Holmkvist suuntautuu it-alalle.

Mikä on paras neuvonne muille tietotekniikka-alan harjoittelupaikkaa etsiville opiskelijoille?

Hampus: Yritä löytää hyvä yritys ja ole avoin oppimaan uusia asioita. Vaikka olet kiinnostunut ohjelmoinnista, harjoittelu on myös loistava tilaisuus oppia pitämään esityksiä, puhumaan asiakkaille, kehittämään sosiaalisia taitoja ja niin edelleen. Ja viimeisenä muttei vähäisimpänä, äitini neuvo: tutustu mahdollisimman moneen eri yritykseen!

Jesper: Olen samaa mieltä, harjoittelu on hieno tapa kehittää sosiaalisia taitoja. Ja kun kyse on yrityskulttuurista, on todella hyvä saada kokemusta monista eri paikoista!

”Yritä löytää hyvä yritys ja ole avoin oppimaan uusia asioita. Vaikka olet kiinnostunut ohjelmoinnista, harjoittelu on myös loistava tilaisuus oppia pitämään esityksiä, puhumaan asiakkaille, kehittämään sosiaalisia taitoja ja niin edelleen.”

— Hampus Holmkvist, tietohallinnon harjoittelija

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Jesper: Valmistun tänä keväänä, ja heinäkuussa on aika suorittaa asevelvollisuus. Vietän todennäköisesti kuusi kuukautta siellä, minkä jälkeen aloitan opiskeluni Vaasan ammattikorkeakoulu Yrkeshögskolan Noviassa syventyäkseni vielä enemmän ohjelmointiin!

Hampus: Suunnittelen pitäväni välivuoden valmistumiseni jälkeen ennen kuin menen armeijaan tammikuussa 2025. Tulevana vuonna aion ottaa aikaa pohtiakseni, mitä haluan tehdä tulevaisuudessa. Todennäköisesti aloitan myös opintoni Vaasan ammattikorkeakoulu Yrkeshögskolan Noviassa, en kuitenkaan ole aiheesta varma vielä, mutta varmasti jotain dataan liittyvää! 

Jesper ja Hampus esittelevät ”parhaan joululaulun etsijä”-projektiaan.