Siirry sisältöön
12-06-2024

Miten varmistaa Copilotin turvallinen käyttöönotto?

Ville Rintala
Lead Architect

Tekoälyn hyödyntäminen Microsoft 365 Copilotin avulla – keskeiset askeleet tietoturvan varmistamiseksi 

Onko tekoäly suurin innovaatio sitten Internetin keksimisen? Rohkea väite, joka pitää monin tavoin paikkansa: Microsoft 365 Copilotin kaltaiset tekoälytyökalut muuttavat oleellisesti työskentelytapaamme.

Miksi juuri Microsoft 365 Copilot? 

Yritykset tarvitsevat työkaluja, jotka paitsi lisäävät tuottavuutta, myös integroituvat saumattomasti olemassa oleviin järjestelmiin. Copilot erottuu tekoälytyökaluista edukseen: se integroituu täydellisesti Microsoft 365 -ohjelmistopakettiin, joka on jo monessa yrityksessä käytössä. Tutut työkalut edesauttavat sopeutumista uuteen työskentelytapaan, ilman laajamittaista koulutusta tai merkittävää muutosta nykyiseen työnkulkuun. 

Tiedonhallinnan tärkeys 

Nyt, kun data on arvokkaampaa kuin koskaan, on ensiarvoisen tärkeää suojata arkaluonteiset tiedot luvattomalta pääsyltä, tietomurroilta ja muilta turvallisuusuhkilta. Kun organisaatiot luottavat yhä enemmän Microsoft Copilotin kaltaisiin – tekoälyä hyödyntäviin – työkaluihin, on välttämätöntä varmistaa ajanmukaiset tietoturvakäytännöt. Tekoälyn integrointi liiketoimintaprosesseihin tuo mukanaan uusia haasteita ja huomioitavaa niin tietoturvan kuin tiedonhallinnankin osalta.  

Koska Copilot käyttää yrityksen dataa ja mahdollisesti myös Internetistä saatavaa dataa, on erittäin tärkeää määritellä, mihin tietoihin Copilotilla on pääsy. Copilot noudattaa käyttäjän käyttöoikeuksia. Se tarkoittaa, että Copilot hyödyntää kaikkea tietoa, mihin Copilotia käyttävällä työntekijällä on pääsy. Kun määritellään, mitä tietoja Copilot voi käyttää ja mitä ei, varmistetaan, että arkaluontoinen ja luottamuksellinen data ei päädy tahattomasti tai tahallisesti vääriin käsiin.
   

Miten varmistaa Copilotin turvallinen käyttöönotto? 

 1. Suojaa arkaluonteinen datasi
  Luokittele datasi sen arkaluonteisuuden perusteella. Kun tiedät, mitkä tiedot ovat kriittisiä ja vaativat tavallista korkeampaa suojaustasoa, voit määrittää, mihin tietoihin Copilotilla on pääsy.
 2. Pääsynhallinta
  Tiukalla pääsynhallinnalla varmistat, että vain valtuutetut käyttäjät pääsevät käsiksi arkaluonteisiin tietoihin. Copilot toimii käyttäjäkohtaisesti sen mukaan, minkälaiset oikeudet sen käyttäjälle on myönnetty.
 3. Vaatimustenmukaisuus ja juridiset näkökohdat
  Analysoi riskit sekä juridisesta että liiketoiminnan näkökulmasta. Dokumentoidut analyysit auttavat sinua Copilotin käyttöä koskevassa päätöksenteossa.
 4. Tietojen sijainti
  Varmistu datasi sijannista. Me Atealla pystymme kartoittamaan organisaationne tietovarastot, tietojenluokittelun ja tietojenhallinnan Microsoftin Purview-työkalun avulla. Saat näkyvyyden kaikkiin tietoihisi ja hallitset resursseja koko ympäristössäsi.

Ennen Copilotin käyttöönottoa on tärkeä ymmärtää sen tarjoamat mahdollisuudet ja päättää, mitä tietoja Copilot käsittelee. Kun pohjatyöt tekee huolellisesti, M365 Copilot antaa uusille sisällöille aina automaattisesti luokituksen ja sen mukaisen suojauksen.  

Datan yleisnäkymän, käyttöoikeuksien ja tekoälyn hyödyntämisen hallinta voi tuntua aluksi haastavalta, mutta muista, että Copilot tarjoaa useimmille käyttäjille aivan uudenlaisen – entistä sujuvamman – työskentelykokemuksen.

 

Hyödynnä Atean asiantuntija-apua Copilotin käyttöönotossa 

Microsoft 365 Copilot julkaistiin marraskuussa 2023, ja aluksi se oli vain enterprise-luokan yritysten saatavilla. Yksityishenkilöt, pienet ja keskisuuret yritykset ja suuret organisaatiot pääsivät Copilotin pariin tammikuussa 2024.

Me Atealla olemme tukeneet asiakkaitamme Copilot-hankkeissa alusta asti. Olemme muun muassa auttaneet heitä datan hallintamallin luomisessa ennen Copilotin käyttöönottoa. Kokemukseemme nojaten voimme antaa kuusi vinkkiä, joilla pääset Copilotin käyttöönotossa alkuun.  

 1. Tietoinventaario: Tunnista ja luokittele kaikki tietovarasi. Näin huomaat datasi luokittelun tärkeyden ja näet tietovarastojesi ajantasaisuuden. 
 2. Laadi selkeät Copilot-käytännöt: Laadi selkeät tietojenkäyttöohjeet Copilotin käyttäjille.
 3. Kouluta tiimisi: Tarjoa koulutusta tietoturvan parhaista käytännöistä, tekoälyn turvallisesta ja tehokkasta käytöstä, tiedon luokittelukäytännöistä ja tekoälyn käytöstä roolikohtaisten tarpeiden mukaisesti. 
 4. Pääsynhallinta: Rooleihin perustuvien käyttöoikeuksien avulla hallitset ja rajoitat pääsyä tietoihin. 
 5. Säännöllinen auditointi: Tee turvatarkastus ja riskien arviointi säännöllisesti. Muista myös asianmukaiset toimenpiteet vanhentuneen tiedon osalta. Määritä datalle omistaja. 
 6. Asiantuntijayhteistyö: Atea on kokenut Copilot-asiantuntija. Meiltä saat asiantuntijaohjausta ja räätälöityjä ratkaisuja, joiden avulla otat Copilotin käyttöösi tehokkasti ja turvallisesti. 

Atean työpajat 

Olemme suunnitelleet tiiviissä yhteistyössä Microsoftin kanssa työpajojen sarjan, jonka avulla hahmotat seuraavat askeleet tietosuojamatkallasi.  Teknisen datainventaarion lisäksi työpajassa pureudutaan siihen, miten organisaatiosi dataa käytetään, käsitellään ja suojataan. Saat käyttöösi asiantuntemuksemme tiedonhallinnan ja luokittelun käytänteistä ja kokemuksemme Copilotin käyttöönotosta. Haluamme varmistaa, että saat investoinnistasi kaiken hyödyn irti. 

Get Ready for Microsoft 365 Copilot -työpaja

Valmistaudu Copilotin käyttöönottoon Atean asiantuntijoiden avulla. Työpajamme on kolmivaiheinen. Valitse organisaatiosi tarpeisiin sopiva polku:  

 • Neuvonta – Saat yksityiskohtaisen kuvan nykyisen infrastruktuurisi tarjoamista Copilot-mahdollisuuksista. Kartoitamme myös heikkoudet. 
 • Suunnittelusta toteutukseen – Autamme sinua korjaamaan kartoituksessa havaitut heikkoudet. Rakennamme toiminnot tietojen hallinnassa, identiteetin ja käyttöoikeuksien hallinnassa sekä viemme tarvittaessa muutokset tuotantoon asti. 
 • Muutoksenhallinta ja loppukäyttäjäkoulutukset – Hyödynnämme muutoksenhallinnan keinoja varmistaessamme, että uudet Copilot-taidot tulevat tehokkaasti käyttöön organisaatiossasi. 

Piirrämme aina tiekartan projektitarpeiden mukaisesti. Haluatko lisää tietoa työpajoistamme? Ota meihin yhteyttä. Autamme organisaatiotasi sen matkalla kohti turvallista, tekoälyn tehostamaa tulevaisuutta! 

 

Kysy asiantuntijalta

Ville Rintala
Lead Architect

Ville vastaa Atean konsultoinnissa Microsoftin modernin työn alueesta tuottavuusnäkökulmasta, Lead Architect:n roolissa. Villen rakennuspalikoita ovat mm. Microsoft Teams, SharePoint, Power Platfrom ja M365 Copilot. Hän kuuntelee asiakkaan tarpeet, muotoilee niistä ratkaisun, ja toteuttaa sen asiakkaan kanssa yhteistyössä. Villellä on kokemusta toteutuksista sekä muutoksen läpiviennistä kaikenkokoisissa organisaatioissa sekä asiakkaan että toimittajan näkökulmasta.

Mikko Kalenius
Head of Productivity

Mikko vastaa Atean ratkaisumyynnistä Microsoftin Modern Work ja M365 Security tuotteiden osalta. Asiakasprojektit koostuvat niin tietoturvan rakentamisesta, dokumentinhallintaan kuin Copilotinkin kanssa työskentelyyn. Mikko rakentaa yhdessä konsultoinnin kanssa asiakastarpeiden perusteella parhaimmat ratkaisut asiakkaidemme Microsoft tarpeisiin.