Siirry sisältöön
01-11-2021

Onko it-arkkitehtuurisi valmis tiedolla johtamiseen?

Dataohjautuvassa organisaatiossa käytetään dataa johtamisessa, innovoinnissa, automatisoinnissa ja ennakoinnissa. Datan avulla luodaan uusia palveluja, saavutetaan kilpailuetua ja tuotetaan asiakkaille parhaimmillaan uniikki henkilökohtainen käyttäjäkokemus. Datakeskeinen digimurros edellyttää yrityksissä nyt it- ja data-arkkitehtuurien modernisointia sekä eri muodossa olevan datan tehokasta haltuunottoa.

Nainen painonnostotangon takana, puistee käsistään magnesiumia, josta muodostuu pilvi.

”Datalla, automaatiolla ja tiedolla johtamisella pyritään saavuttamaan kilpailuetua sekä rakentamaan uutta liiketoimintaa. Ei ole sattumaa, että tekoäly, data ja edistyksellinen analytiikka ovat IDC:n¹ ja Gartnerin² mukaan nousseet CIO:iden tärkeimmiksi prioriteeteiksi.

Ari Saareks, HPE.

Ari Saareks, Chief Technologist Finland & Baltic, HPE

Perinteisessä maailmassa katsotaan tyypillisesti eilistä päivää, kun pitäisi katsoa jo huomista. Olemme tietotekniikkatalona jo pitkään tunnistaneet tiedolla johtamisen ja automaation tuovan yrityksille merkittäviä hyötyjä sekä rakentaneet sitä tukevat avainteknologiat, eli ohjelmistot, laitteet ja palvelut”, sanoo HPE:n teknologiajohtaja Ari Saareks.

”Perinteisessä maailmassa katsotaan tyypillisesti eilistä päivää, kun pitäisi katsoa jo huomista.”

75 prosenttia datasta muodostuu Gartnerin arvion³ mukaan jo perinteisen konesalin ja pilven ulkopuolella. Dataa on yhä enemmän ja monissa eri formaateissa. ”Useimmilla yrityksillä tieto on ikään kuin kaikkialla”, kertoo Saareks. ”Dataa pitää pystyä yhdistämään tiedonhallintajärjestelmään ja tuottamaan dataa uuden ajan pilvisovelluksille verkon reunalta, pilvestä ja paikallisesta datakeskuksesta.” 

Tartuntapintaa kaikkeen dataan    

Tiedolla johtamiseen ja uusien palvelujen rakentamiseen tarvitaan moderneja ja tietoturvallisia työkaluja, kuten datan hallintaa. Tiedonkäsittelyn pitää sujua tehokkaasti oma datakeskuksen ja pilven lisäksi verkon reunalla, jossa dataa syntyy esimerkiksi laitteen, sensorin, koneen tai käyttäjän välittömässä läheisyydessä.

”Moderni tietoalusta luo tartuntapinnan eri lähteissä olevaan tietoon, ja se pystyy vastaanottamaan ja käsittelemään kaiken muotoista dataa. Datan hallinta sujuu tehokkaasti”, arvioi Saareks. ”Ilman näitä kyvykkyyksiä tiedolla johtaminen ei onnistu.”

Yrityksissä kohdataan eri alustoihin, datasiiloihin, tietoturvaan ja skaalautuvuuteen liittyvien haasteiden lisäksi datan laatuun, sijaintiin ja tiedon liikuteltavuuteen liittyviä asioita. ”Oikeilla tekniikoilla voidaan tehostaa merkittävästi datan liikutelta¬vuutta ja tiedon yhdisteltävyyttä. On tärkeää, että tiimit ja liiketoimintayksiköt voivat kasvattaa tietovarantojensa voimaa sekä tiedon käyttöä. Yritys voi tuoda suuren valikoiman eri tietotyyppejä samalle alustalle yhtenäisen hallinnan piiriin”, kertoo Saareks. ”Olen havainnut, että yrityksistä löytyy yhä enemmän tiedonhallinnan rooleja ja datan ’omistajia’.”  

Data-arkkitehtuuri kuntoon pätevän kumppanin kanssa 

Tietointensiivistä työtä ja reaaliaikaista tiedolla johtamista tukevan data-arkkitehtuurin rakentamista ohjaavat liiketoiminnan tarpeet ja rakentaminen alkaa teknisistä valinnoista ja fyysisistä ratkaisuista.

Mikko Vesin, Atea.

Mikko VesinDirector, Information Management, Atea

”Tiedolla johtamista tukevan arkkitehtuurin rakentaminen on pitkäkestoinen prosessi, joka kannattaa suunnitella kokonaiskuvan tarpeiden kautta ja vaiheittain liiketoiminnan kehityshankkeiden kanssa. Kokeneet ammattilaiset auttavat suunnittelussa. Mikä on se palvelu, jota yrityksesi haluaisi tuottaa asiakkailleen? Minkälaiset valmiudet yritykselläsi on tuottaa palvelua eri datalähteitä käyttämällä? Personoidun käyttäjäkokemuksen tuottavassa palvelussa yhdistetään dataa useista eri tietolähteistä. It-infrastruktuurin pitää sisältää sellaiset ratkaisut, jotka tarjoavat työkaluja datan tehokkaaseen liikuttamiseen ja tiedon hallintaan.”
”Yritysten tarpeet ovat usein yksilöllisiä ja kyseisen liiketoiminnan luonteelle ominaisia. Uniikkeja ovat myös toteutukset sekä ’use caset’. Kumppani auttaa datakeskeisen arkkitehtuurin tiekartan suunnittelussa ja liikkeellelähdössä. It-ympäristöjen kehityshankkeissa suosittelen kiinnittämään huomiota tiedolla johtamista ja dataohjautuvuutta tukeviin valmiuksiin. Tiedonhallinnan kyvykkyyden kasvattaminen yrityksissä vaatii monipuolista ja uuttakin osaamista sekä monesti vastuiden ja roolien uudelleen suunnittelua, joten osaavan kumppanin merkitys on todella tärkeä.”
”Asiakkaamme investoivat voimakkaasti digitaalisiin palveluihin, ja se näkyy oikeastaan kaikilla toimialoilla asiantuntijapalveluidemme kysynnän kasvuna. Me kehitämme tiedolla johtamisen palvelujamme, ja hyödynnämme edistyksellistä teknologiaa sitä palvelevien ympäristöjen toteuttamiseen”, sanoo Atean tiedonhallinnan palveluista vastaava johtaja Mikko Vesin.

Atea Cloud -hybridipilviympäristössä hyödynnetään HPE:n monipuolisia teknologiaratkaisuja, ja Atea tarjoaa asiakkailleen myös tiedolla johtamista palvelevat alustat ja ratkaisut. HPE Ezmeral -ohjelmistotuoteperhe sisältää tietoalustat, konttialustat sekä tekoälyä, koneoppimista ja edistyksellistä analytiikkaa dataohjattavuutta tukevien arkkitehtuurien rakentamiseen.   

¹IDC’s Cloud Pulse Q220, June 2020.

²Gartner, 2019 CIO Survey: CIOs Have Awoken to the Importance if AI.

³Gartner 2019. TOP10 Strategic Technology Trends for 2020.

Tervetuloa osallistumaan huhtikuun 14. päivä järjestettävään maksuttomaan seminaariin: Tiedonhallinnan ABC – Mitä eroa on Tiedolla johtamisella ja Tiedonhallinnalla?