Siirry sisältöön
Komplett-verkkokaupan alustan on toimittava vakaasti sekä tavallisina arkipäivinä että silloin, kun asiakkaat ryntäsivät Black Friday -alennusmyynteihin marraskuussa 2019. Siksi yritys päätti siirtää infrastruktuuriansa yhä enemmän julkiseen pilveen, jossa tietoturva ja suorituskyky ovat saatavilla aina tarvittaessa ja yhdistää sen Atean tarjoamaan IT-infrastruktuurin hallintaan ja tukeen.
Komplett
Norja
Komplettin verkkokaupan ylläpito ja käyttö.

Kapasiteetin, asiantuntemuksen ja liiketoiminnan kehittämisen haasteet

Komplettin verkkokaupan salamannopeiden toimitusten taustalla on tuhannet koodirivit, jotka saavat kaiken toimimaan. Järjestelmä oli itse tehty ja monta vuotta vanha, mikä aiheutti ylläpitoon ja skaalaukseen liittyviä ongelmia sekä vaikeutti myös liiketoiminnan kehittämistä. Koodi oli liian raskasta, ja IT-osastolla oli täysi työ ylläpitotehtävissä:

"Tulemme maailmasta, jossa Komplett ylläpiti itse it-ratkaisujaan ja omat asiantuntijat rakensivat konesalin. Oli paljon tehtäviä, joilla ei ollut mitään tekemistä tavaroiden myynnin kanssa. Meidän oli tarkistettava varageneraattorin dieselin laatu ja lapioitava lunta katolta riittävän ilmanvaihdon varmistamiseksi ja niin edelleen", sanoo Komplettin IT-operaatioiden päällikkö Henning Ims.

Vuonna 2014 huomasimme, että Komplettin IT-ympäristöstä oli tulossa hyvin suuri ja monimutkainen, ja Komplett tajusi, ettei tietotekniikka ollut sen ydinliiketoimintaa. Lisäksi konesalin laitteet pystyivät selviytymään Black Fridayn kaltaisista ruuhkahuipuista, mutta se
tarkoitti myös sitä, että jotkin ratkaisut käyttivät vain viisi prosenttia käytettävissään olevasta kapasiteetista loppuvuoden ajan.

Sen vuoksi Komplett alkoi ajatella toisin ja omaksui täysulkoistuksen strategian, jonka tekninen ratkaisu on hybridialusta. Tämä tarkoittaa, että osa IT-infrastruktuurista sijaitsee Komplettilla Sandefjordissa, osa Atean konesalissa ja jotkin osat ovat julkisessa pilvessä.

Miten vanhat järjestelmät saadaan pilveen?

Startup-yritysten on helppo siirtyä sataprosenttisesti pilveen, mutta Komplettin kaltaisille vakiintuneille yrityksille se ei ole yhtä helppoa. Verkkokaupan piti pysyä toiminnassa koko ajan samalla kun koodia optimoitiin ja päivitettiin.

Tämä edellyttää tiivistä yhteistyötä Kompletin ja Atean välillä, ja Atean konsultit ovat työskennelleet Komplettilla jo jonkin aikaa. Tämä oli hyvä tapa ehkäistä väärinkäsitysten syntymistä ja ennen kaikkea kasvatti luottamusta strategiaan.

Atea otti pala palalta operatiivista vastuuta Komplettin omista järjestelmistä, ja viimeisten kahden vuoden aikana on keskitytty siirtämään yhä suurempi osa infrastruktuurista Microsoft Azureen.

Digitalisoi pilvipalveluiden avulla

Osaavista ihmisistä ei ole iloa, jos järjestelmät eivät ole kunnossa.

Siirtymällä pilvipohjaiseen ratkaisuun Komplettin ei enää tarvitse huolehtia laitteiston hankinnasta ja ylläpidosta, vaan se voi keskittyä liiketoiminnan kehittämiseen. Päätös siirtää myös verkkoalusta ja SAP julkiseen pilveen tehtiin juuri ennen pääsiäistä 2018.

Tämä edellytti tiivistä yhteistyötä Komplettin, SAP-migraatiosta vastaavan Pearlin ja infrastruktuurimigraatiosta vastaavan Atean välillä. Migraatiosuunnitelmia laadittaessa valittiin Microsoft Azure, ja vuodesta 2018 lähtien myös Atean konesaleihin aiemmin tallennettua tietoa on siirretty Microsoft Azureen.

Pilviratkaisujen ja paikallisen alustan yhdistelmän ansiosta asioita, jotka eivät ole liiketoimintakriittisiä, voidaan ulkoistaa. Näin Komplettille jää resursseja keskittyä liiketoiminnan laajoihin näkökohtiin.

Black Friday oli Microsoft Azuren koetinkivi

Suurin ero omien konesalien käyttöön verrattuna on ollut joustavuus ja nopea skaalautuvuus.

Aiemmin, kun meillä oli omat konesalit, jouduimme lisäämään fyysistä laitteistoa hyvissä ajoin ennen kampanjaa, mikä kasvatti kustannuksia ja monimutkaisuutta.

Vuonna 2019 katselukertoja oli yli 500 sekunnissa, ja toimitimme asiakkaillemme 21 teratavua dataa hyvillä vasteajoilla.

”Olemme erittäin kiinnostuneita verkkokauppojemme suorituskyvystä, joten Microsoft Azure tuo meille lisää mielenrauhaa. Azuren käyttö mahdollistaa meille skaalautumisen tarvittaessa sekä tarvittavan suorituskyvyn saavuttamisen.”

— Henning Ims, Komplettin IT-operaatioiden päällikkö

Marraskuun 2019 Black Fridayssa Komplettilla ei ollut käyttökatkoksia, ja verkkokauppa skaalautui vastaamaan valtavaan kävijämäärään ja sen tuomaan kuormitukseen.

Joustavuutta, turvallisuutta ja nopeammin markkinoille

Tietotekniikan näkökulmasta Komplettin siirtyminen Azure-alustalle ja Ateaan palvelutoimittajana on antanut kehitystiimille mahdollisuuden keskittyä innovatiivisten palvelujen luomiseen ylläpidon ja operoinnin sijaan.

Komplett kehittyy jatkuvasti, ja pilviratkaisuun siirtymisen tärkein hyöty on se, että ideasta myymälään on nyt paljon lyhyempi matka. Aiemmin uusi IT-projekti olisi kestänyt kuukausia, pelkästään laitteiston hankinta ja asennus vei 10-12 viikkoa. Nyt kun Komplett on Azure-alustalla, se voi nopeasti käynnistää uusia palveluita vain päivässä tai kahdessa.

Toinen etu on tietojen ja tietoturvan parempi valvonta. Komplettin toimintaan kuuluu muun muassa verkkoapteekki, jolla on erittäin tiukat vaatimukset sekä viranomaisten että itsensä puolelta. Monimiljardiluokan liikevaihdon myötä GDPR:ää ei voi ottaa kevyesti. Atean ja Komplettin kehittämä hybridi-infrastruktuuri varmistaa, että sekä yksityisyys että maksut on turvassa.

Miksi Komplett valitsi Atean?

Verkkokauppajätillä oli useita syitä valita Atea, mutta kolme tärkeintä ovat: 

Tarve todelliselle IT-infrastruktuurin asiantuntemukselle. Atealla on 1700 työntekijää ja kattava asiantuntemus pienimmälläkin osa-alueella sekä vahva organisaatio, joka kykenee toimittamaan ja kohentamaan mitä monimutkaisimpia IT-ympäristöjä.

Vaatimustenmukaisuus ja valvonta. Atealla on 1 500 sertifiointia, ja se tekee kaiken hyväksi todettujen menettelytapojen mukaisesti ja dokumentoidusti. Tietotekniikka on hoidettava kunnolla, jotta se olisi tehokasta. Lisäksi Atea on ottanut GDPR-säädökset varhain käyttöön, mistä on merkittävää etua asiakkaille.

Atea uskaltaa sanoa ei. Kumppania valittaessa toimintakulttuurien yhteensopivuus on tärkeää. Komplett tarvitsi kumppanin, joka ei pelännyt sanoa, kun he menivät väärään suuntaan. Kyky antaa vastusta, kyseenalaistaa ratkaisuja ja olla samalla hyvä kuuntelemaan ja tekemään yhteistyötä matkalla kohti parempia ratkaisuja on osa Atean toimittajavastuuta.

Tietoa toimitetuista ratkaisuista

  • Migraatio Office 365:een
  • Työasemien päivittäminen Windows 10:een
  • Konsultointi
  • Vrkkoalustan infrastruktuurin nykyaikaistaminen
  • Migraatio Komplettin Sandefjordissa sijaitsevasta konesalista Atean konesaleihin Norjassa ja Microsoft Azureen.
  • Windows-palvelimien siirto Microsoft Azureen kapasiteettiin, tallennustilaan, SQL-tietovarastoon, SQL-tietokantaan ja varmuuskopiointiin keskittyen.
  • Komplettin IT-infrastruktuurin päivittäinen käyttö ja valvonta Azure mukaan lukien. Palvelimet, tallennus, verkko, palomuuri, tietokannat.
  • Microsoft Azure Service Fabricin, App Service Environments -ympäristöjen, virtuaalipalvelimien, Express Route -reitin, verkkoturvaryhmien, Azure SQL:n jne päivittäinen käyttö.
  • Käyttäjä- ja asiakastukitoimintojen tukeminen Service Deskistä.