Siirry sisältöön
Kun suomalaisen veneenrakentamisen kärkeä edustava Kewatec AluBoat fuusioitui kilpailijansa kanssa, piti it-ympäristö ja lisenssit päivittää ison yrityksen tarpeisiin. Avaimet käteen -periaatteella toteutettu uudistus suojaa viranomaisille työveneitä valmistavaa yritystä vakoilulta ja toi mukanaan kustannustehokkaan etähallinnan.
Kewatech Aluboat

Kokkolaa voi syystä kutsua suomalaisen veneenrakennuksen pääkaupungiksi. Seutu on tunnettu jo vuosisatoja taitavista veneenrakentajistaan. Nykyisin Keski-Pohjanmaan rannikolla toimivien yritysten osuus suomalaisen veneviennin kokonaisarvosta on noin 65 prosenttia.

Yksi näistä suomalaisen veneenrakennusosaamisen huippua edustavista vientiyrityksistä on kokkolalainen Kewatec AluBoat, joka on nimensä mukaisesti keskittynyt alumiiniveneisiin. Kesällä 2020 se yhdistyi porvoolaisen Weldmec Marinen kanssa.

”Nyt palkkalistoillamme on noin 100 työntekijää Kokkolan seudulla, Porvoossa ja Norjan Bergenissä”, tehtaanjohtaja Jens Ahlskog kertoo.

Fuusio toi Kewatec AluBoatille uutta vääntömomenttia kansainvälisillä työvenemarkkinoilla. Sitä kaipasi myös yhdistyneen yrityksen it-ympäristö, jonka päivittäminen ajan tasalle kilpailutettiin. Voittajaksi selvisi Atea.

”Vaakakupissa painoivat erityisesti viranomaisreferenssit. Valmistamme aluksia muun muassa Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitosten käyttöön. Atean näytöt tietoturvakriittisillä aloilla vakuuttivat meidät.”

Suorituskykyä, toimintavarmuutta ja tietoturvaa avaimet käteen -periaatteella

It-ympäristön uudistaminen aloitettiin yhdistämällä fuusioituneiden yritysten Microsoft Office 365 -ympäristöt. Sitten päivitettiin Active Directory helpottamaan käyttäjätietojen hallintaa ja sisäänkirjautumista. Verkkoinfrastruktuuri rakennettiin Cisco Meraki -alustalle, jonka etuja ovat suorituskyky, paikasta riippumaton toimintavarmuus ja tietoturvallisuus.  

Etähallittavuuden ansiosta Kewatec AluBoat ei tarvitse omaa it-tukea.

”Järeät ammattitason laitteet vähentävät nekin tuen tarvetta. Kaiken kaikkiaan toteutimme tämän uudistuksen asiakkaan toiveen mukaisesti avaimet käteen -periaatteella: mahdollisimman valmiina ja pitkälle automatisoituina”, Atean Account Manager Kristian Virtakangas kertoo.  

Lisenssit tukevat liiketoimintatavoitteita ja suojelevat liikesalaisuuksia

Fuusion myötä kahdelta yritykseltä periytyneet, pienyritysten tarpeisiin tarkoitetut lisenssit jäivät auttamatta ajastaan jälkeen. Atean ohjelmistotiimi päivitti ne ammattitason yrityslisensseihin, jotka tarjoavat myös paremman tietoturvan.

Lisenssien valinnassa Atean ohjelmistoasiantuntijat painottivat sitä, että valinta tukee Kewatec AluBoatin liiketoiminnan kovaa ydintä: kaupankäyntiä viranomaistoimijoiden kanssa. Lisäksi ammattitason lisenssit auttavat yrityksen aineettoman omaisuuden, kuten veneiden mallipiirustusten, suojaamisessa urkintayrityksiltä. Tällainen yritysvakoilu on Atean Sales Manager Sami Hissan mukaan täyttä totta Suomessakin.


”Kävimme läpi erilaisia vaihtoehtoja ja löysimme Kewatec AluBoatille sopivan kustannustehokkaan ratkaisun. Kewatecin päälisenssi Microsoft 365 Business Premium tarjoaa modernin tietoturvan tuotteineen ja toiminnallisuuksineen”, Hissa kertoo.

 

Vaativia erikoisprojekteja viranomaiskäyttöön

Suomalainen veneenrakennustaito ja osaaminen ovat maailmalla erinomaisessa maineessa. Se näkyy myös Kewatec AluBoatin tilauskirjoissa. Vuotuinen kasvu on ollut 30 prosentin luokkaa.

”Yrityksemme tuotannosta noin 80 prosenttia menee ulkomaille, lähinnä Eurooppaan. Mutta olemme me Aasiaankin toimittaneet aluksia”, tehtaanjohtaja Jens Ahlskog sanoo.

Tuoreena esimerkkinä vaativasta, mittatilaustyönä tehdystä aluksesta hän mainitsee alkuvuodesta 2022 valmistuneen 22-metrisen, pientä sairaalaa muistuttavan ambulanssiveneen. Sen toiminta-aluetta ovat Norjan vuonot.

”Ja vaikka liikevaihtomme syntyy pääosin luotsilaitoksen sekä palo- ja pelastustoimen sekä öljyntorjunnan käyttöön tehdyistä työveneistä, on meillä myös muutamia kansainvälisiä yksityisasiakkaita. Heille olemme toteuttaneet huvijahdin tapaan sisustettuja, mutta ulkokuoreltaan robusteja vapaa-ajan alumiiniveneitä. Nyt kun it-ympäristömme on kunnossa, voimme keskittyä ydinosaamiseemme ja kansainväliseen kasvuun.”

Lisenssinostajan muistilista

Jos mietit, pitäisikö yrityksesi lisenssit päivittää ajan tasalle ja miten asiassa kannattaa edetä, käy läpi tämä muistilista.

1. Onko tietoturvasi taso nykypäivän tietoturvauhkien tasalla?
Fakta: Antivirus -ohjelmisto ja palomuurit eivät enää yksinään riitä torjumaan vahinkoja, kuten mainehaittaa tai liiketoiminnan pysähtymistä ransomwaren vuoksi.

2. Tiedätkö, onko Microsoft Office 365 -tenantin asetukset optimoitu?
Fakta: On hyvin yleistä, että tenantia käyttöönotettaessa asetukset jäävät oletusarvoiksi. Se ei riitä tuomaan tarvittavaa suojaa. Asetukset on hyvä korjata, ja siinä auttaa Atean MS Office 365 health check -palvelu.

3. Hahmotatko lisenssien erot ja hyödyt?
Fakta: Kaksi edellistä kysymystä ohjaavat sopivan ja kustannustehokkaan lisenssin valintaan. Kun käyttäjät profiloidaan työtehtävien perusteella, löydetään oikea lisenssi oikeaan paikkaan.