Siirry sisältöön
Tuotantolinja toimii tehokkaasti, kun oikea komponentti on saatavilla oikeaan aikaan. Jos tarvittava komponentti syystä tai toisesta puuttuu, on tärkeää pystyä selvittämään nopeasti, mistä sellainen saadaan.
VEO
VEO mobile

Vaasan tehtaallaan energiateollisuuden ohjaus- ja jakelujärjestelmiä valmistava VEO huomasi, että sen on tehostettava prosessejaan. Tuotantolinjan työntekijöillä oli käytettävissään vain tulostetut komponenttiluettelot. Jos jokin komponentti puuttui, sitä oli lähdettävä etsimään, mihin kului liian kauan aikaa. Samoin kävi, jos tarvittiin uusi komponentti viallisen tilalle.

Helppokäyttöiselle tuotantotyökalulle oli siten selkeä tarve, ja VEO:lla tiedettiin, keneen ottaa yhteyttä. 

Ratkaisu

Atea huomasi, että VEO:n työntekijät kirjasivat työtuntinsa Android-puhelimilla. Tarvittava sovellus oli siten luonteva rakentaa Android-käyttöjärjestelmälle. Näin voitaisiin hyödyntää jo olemassa olevia käyttäjätunnuksia ja tehdä sovelluksen käyttämisestä helppoa.

Kehitetty sovellus, VEO Mobile, on yhteydessä VEO:n toiminnanohjausjärjestelmään. Se näyttää kirjautuneelle käyttäjälle automaattisesti valmistusvaiheessa olevat tuotteet ja niiden komponenttien tilan. Sovellus näyttää myös komponenttien ja tuotteiden hierarkkisen suhteen, joten kenen tahansa helppo tarkistaa, kuinka yksittäinen komponentti sijoittuu suurempaan kokonaisuuteen. Sovellus on turvallisuussyistä käytettävissä vain VEO:n verkossa.

 

 

”Atea ymmärsi nopeasti, mitä tarvitsemme, ja loi sovelluksen, joka tekee juuri sen, mitä pitääkin. Huomasimme pian sovelluksen käyttöönoton jälkeen, kuinka tuotantomme tehostui aiempaan nähden. Meidän ei tarvitse enää lähteä etsiskelemään komponentteja, vaan työntekijät voivat tarkistaa niiden tilan ja sijainnin helposti puhelimeltaan. Sovellus maksoi itsensä takaisin säästetyn ajan myötä jo muutamassa kuukaudessa.”

— Juha Saranpää, tuotantojohtaja, VEO

 

 

Projektin erityispiirteet

Aikataulu oli varsin tiukka, sillä sovellus tilattiin huhtikuussa 2018 ja ensimmäisen version piti olla valmis jo kahden kuukauden kuluttua tilauksesta. Saumattoman yhteistyön, olemassa olevien IT-rakenteiden ja Atean nopean prototyyppikonseptin ansiosta sovellus pystyttiin toimittamaan ja ottamaan käyttöön aikataulun mukaisesti.

Nopean prototyyppikonseptinsa ansiosta Atea pystyi esittelemään VEO:lle sovelluksen suunnitellun ulkonäön ja toiminnot jo ennen varsinaisen koodaamisen aloittamista. Käyttöliittymää oli mahdollista selailla, jotta VEO saattoi varmistaa, että heidän toiveensa oli tulkittu oikein. Kaikki mahdolliset virheet ja väärinymmärrykset voitiin näin ollen korjata jo projektin alkuvaiheessa. 

 

Interaktiivinen prototyyppi

Edut

VEO Mobile -sovelluksen avulla tehtaan kaikki työntekijät voivat tarkistaa minkä tahansa komponentin sijainnin helposti ja nopeasti. Työn alla olevien tuotteiden komponentit ja niiden reaaliaikainen tila näkyvät sovelluksessa. Jos komponenttia ei ole saatavilla, sovellus ilmoittaa sen arvioidun saapumispäivän. Tämä tehostaa työn suunnittelua. Komponentin toimitusta voidaan myös tarvittaessa pyytää nopeuttamaan, mikä auttaa työntekijöitä optimoimaan tuotannon etenemistä.

  • Asiakas: VEO
  • Milloin: Ensimmäinen versio julkaistiin kesäkuussa 2018. Uusia versioita julkaistaan jatkuvasti
  • Projektin laajuus: Keskisuuri
  • Tekniset tiedot: Natiivi Android-sovellus Biztalk-integraatiolla