26-08-2022

IT:tä fiiliksen mukaan – vai sittenkin suunnitelmallisesti?

Lomalla on toisinaan mukavaa kierrellä paikkoja ilman suunnitelmaa tai matkakohdetta. Suunnataan auton nokka sinne, missä aurinko näyttää mukavimmin paistavan ja on muutenkin mielenkiintoista nähtävää. Pysähdytään jätskille, kun siltä tuntuu tai vaihdetaan auto junaan, jos alkaa väsyttämään. Kokemusten koriin kertyy sieltä, täältä ja tuolta mukavasti muistoja. Tällainen matkailu onnistuu hyvin yksin tai pienellä porukalla. Kun matkaseuruetta alkaa olla enemmän, halut ja mielenkiinnonkohteet alkavat kilpailemaan. Syntyy kaaos ja porukka alkaa muodostaan omia osajoukkojaan.

Petri Saloma
Senior Advisor

Liiketoiminnan tukemista yhteiseen ICT:n hiileen puhaltamisella

Yritysmaailmassa jokainen ymmärtää, että mitä paremmin koko organisaation henkilöstö puhaltaa samaan hiileen ja kulkee kohti yhteistä tavoitetta, sitä paremmat liiketoimintaedellytykset organisaatiolla ovat. Ilman suunnitelmaa ja tavoitetta tämä on mahdotonta. Kukin tekee oman fiiliksen mukaan sitä, mitä kulloinkin mukavimmilta tuntuu.

ICT on tänä päivänä erittäin merkittävässä roolissa jokaisen organisaation liiketoiminnalle ja sen merkitys kasvaa jatkuvasti. ICT-maailma pursuaa erilaisia kohteita, kumppaneita, matkustusmuotoja ja matkustustyylejä. Kun ei ole suunnitelmaa, edetään kohti tuntematonta kaaoksessa. Asiat tulevat silmille aina uudestaan ja niukat työvoima- ja rahalliset resurssit sitoutuvat kiinni kaaoksen pyörittämiseen.

ICT:n suunnittelmalla kohti yhteistä tavoitetta

Jokaisella yrityksellä ja kunnalla tulisi olla ICT-suunnitelma 3-5 vuodeksi eteenpäin, jossa asetetaan yhteinen tavoite ja visio, jota kohden kuljetaan. Suunnitelmaan luodaan matkareitti välietappeineen, miten tavoitteeseen realistisesti päästään. Matkakohteet priorisoidaan liiketoimintalähtöisesti, käytössä olevat resurssit otetaan realistisesti huomion ja muistetaan myös pakolliset matkatavaroiden huollot. Tulipalojen sammuttelun ja suossa rämpimisen sijasta päästään etenemään suunnitelmallisesti, vaikka alla ei ole uusinta Ferraria tai moottoritietä. Paljon vähemmälläkin pääsee, kun tehdään ennakoidusti oikeita asioita oikeaan aikaan.

Tärkeintä on liiketoimintalähtöinen suunnitelma

Monissa organisaatioissa ICT suunnitelman tekeminen on jäänyt ajan, resurssien ja osaamisen puutteen jalkoihin. Ylätason suunnitelman tekeminen on enemmän joidenkin viikkojen kuin usean kuukauden työ. Tarpeen mukaan suunnitelmaa voidaan tarkentaa ja syventää. Tärkeintä on, että on liiketoimintalähtöinen suunnitelma, johon koko organisaatio on sitoutunut.

Meillä Atea:lla olemme luoneet tähän tehokkaan työpajakonseptin, johon tuomme oman laaja-alaisen kokemuksemme ja näkemyksemme mukaan. Ole rohkeasti yhteydessä. Blogin kirjoittajaan ja luottokaveriimme Petriin voit tutustua lisää täällä.