Siirry sisältöön
Satakunnan Ammattikorkeakoulussa tietojenkäsittelyä opiskelevien kaikki työt ja projektit tallentuvat nykyaikaiseen oppimisympäristöön, joka perustuu VMwaren virtualisointiratkaisuihin.
Satakunnan ammattikorkeakoulu on noin 6000 opiskelijan ja 400 työntekijän monialainen ja kansainvälisesti suuntautunut korkeakoulu. SAMK tarjoaa koulutusta Porissa, Raumalla, Huittisissa ja Kankaanpäässä. Länsirannikon vaikutusalueella SAMK on merkittävä osaajien tekijä, kehittäjä, kansainvälistäjä ja yrittäjyyden edistäjä.

Kun SAMK:n tietojenkäsittelyn opiskelijat aloittavat opintonsa, he saavat heti käyttöönsä VMwaren virtualisointiratkaisuihin perustuvan oppimisympäristön Bokxin. Sen ideana on toimia virtuaalisena luokkahuoneena, joka tarjoaa mahdollisuuden pitkäjänteiseen kehitystyöhön.

”Kaikki, mitä opiskelijat rakentavat opintojensa aikana, tallentuu oppimisympäristöön. Ensimmäiselläkin lukukaudella tehdyt projektit ovat siellä olemassa, kunnes opiskelija valmistuu. Näin opiskelijat voivat tehdä huomattavasti yhtä opintojaksoa pidempiä projekteja”, tietojenkäsittelyn lehtori Jukka Grönholm kertoo.

Opiskelijat laittoivat heti pyörät pyörimään

Bokxi-oppimisympäristö koostuu yhteensä yhdestätoista palvelimesta. Kuusi niistä pyörittää miltei kahta tuhatta opiskelijoiden asentamaa virtuaalikonetta, ja kolme on varattu tallennustilalle ja kaksi hallinnollisille palveluille.  

SAMK:n kolmen ja puolen vuoden IT-opintojen aikana opiskelijat ovat asentaneet Bokxin palvelimille esimerkiksi virtuaalisia Windows- ja Linux-työasemia sekä palvelimia, virtualisointi- ja palomuurialustoja, ohjelmointi- ja tietokanta-alustoja sekä data-analyysipalveluja.

Monet opiskelijat hyödyntävät ympäristöä myös omien projektiensa edistämiseen. Bokxissa kehitettiin viime vuonna muun muassa SAMK:n uusien sähköpyörien varausjärjestelmä. Palvelu toimii joko kampuksen verkosta käsin tai etäältä muodostettavan VPN-yhteyden avulla.

Levytilaa tulevaisuuden tarpeisiin

Uusin päivitys oppimisympäristöön tehtiin kesällä 2017, kun tallennustilasta huolehtivien palvelinten levytila virtualisoitiin vSAN-teknologian avulla. Siinä ideana on hallita palvelimia ja tehostaa niiden resurssien jakamista ohjelmistopohjaisella ratkaisulla.

”VMwaren vSAN oli helppo ottaa käyttöön. Teknologia ohjaa käyttäjää tekemään oikeat valinnat ja tarjoaa mahdollisuuden tarkistaa automatisoidusti, että asennus meni oikein. Ratkaisu sopii mielestäni kaikille organisaatioille, jotka hyödyntävät palvelinvirtualisointia”, Grönholm arvioi.

SAMK hyödyntää Bokxi-oppimisympäristössä myös palvelimien virtualisointiratkaisu vSphereä sekä vCenteriä, joka mahdollistaa koko konesalin hallinnoinnin ohjelmistopohjaisesti.

”Konesalin resurssien käytön ja prosessien tehostaminen ohjelmistoratkaisujen avulla on tämän hetken trendi. VMwaren-työkalut ja ratkaisut mahdollistavat myös ketterän ja helpon laajentamismahdollisuuden myös tulevaisuudessa.”

Ratkaisun avaimet:

  1. VMwaren vSphere on tehokas ja helppokäyttöinen palvelinvirtualisointiohjelmisto.
  2. vCenterin avulla konesalin virtuaalisen ja fyysisen puolen hallinta sujuu vaivatta.
  3. vSANin avulla myös palvelinten levytila virtualisoidaan ja sen käytöstä tulee aiempaa tehokkaampaa.