29-08-2018

Muutokset kannattaa tehdä yhdessä

Yritykset siirtyvät pilvimaailman kukin omalla tyylillään: joku varovasti kahlaten, toinen tyylikkäällä hypyllä ja toiset ronskisti pommilla pärskäyttäen. Yksi kuitenkin on varmaa, tiedossa on muutoksia.

Muutosta suunnitellessa päämäärän tavoittelemisen lisäksi on tärkeää sisäistää se, kehen muutos kohdistuu. Yrityksen johto kokee varmasti muutokset erilaisina haasteina kuin suoritusporras. Oletettavaa kuitenkin on, että molemmille tärkeää on se, että oman työnsä voi tehdä ammattitaidolla, ylpeänä työnsä tuloksesta.

Muutoksissa muutosjohtajuus on tärkeä osa onnistunutta lopputulosta. Ylhäältä päin varpaille paiskattu hienokaan uusi työkalupakki ei varmasti saa hymyä kenenkään huulille, jos pakki on täynnä työkaluja, joiden nimeä et tiedä. Saatikka sitten, mitä tai miten niillä olisi tarkoitus tehdä!

Onnistuneessa muutoksenhallinnassa ja muutosjohtajuudessa muutoksen keskiössä on ihminen, työn tekijä. Muutosjohtajan ei toki itse tarvitse jokaista käydä henkilökohtaisesti opastamassa, mutta jo ymmärrys siitä, että jokainen haluaa jollakin tasolla pitää oman työnsä lankoja hallussaan vie pitkälle. Kun ihminen saa itse olla mukana analysoimassa työtapojaan ja työkalujaan, löytyy varmasti parhaiten ne oman tuottavuuden tai kehityksen esteinä olevat solmukohdat ja pullonkaulat.

Carnegie Mellon -yliopiston organisaatiokäyttäytymisen professori Denise Rousseau pitää muutosjohtajaa lääkärinä.  Mielestäni muutosjohtaja ei voi olla lääkäri, joka pöydän toiselta puolelta analysoi, mikä potilasta vaivaa vaan ennemminkin terapeutti tai kokemusvalmentaja, jonka avulla ihmiset itse löytävät ongelmiin uusia ratkaisuja! Miksi antaa ihmiselle villapaita, kun voit opettaa hänet neulomaan vai miten tämä vanha teesi nyt kuuluukaan.

Kun tähän tunnistamiseen annetaan vielä apua Office 365 -maailman asiantuntijoiden ideavarastoista, saadaan muutoksesta innostava ja motivoiva tahtotila! Kukapa ei haluaisi päästä helpommalla, tehdä järkevämmin ja nopeammin ja saada enemmän aikaan vähemmässä ajassa! Kun ollaan yhdessä keksitty, mitä voidaan parantaa, millä ja miten se voidaan tehdä, on asioiden omaksuminen nopeaa ja mielekästä. Oleellista onkin se, että asiat kuulee paremmin, kun ne jutellaan samalla rappusella istuen eikä naapuritalon parvekkeelta huudellen.

Juuri tästä syystä Atean työpajat ovat oiva työkalu siirtymisessä pilvimaailmaan. Työpajoja on hauska pitää, koska vaikka jokainen kohtaaminen on erilainen, haasteet ovat eri aloilla hyvin samankaltaisia ja on aina hieno fiilis tuottaa osallistujille ahaa-elämyksiä. On palkitsevaa kulkea rinnalla nimenomaan kokemusvalmentajana, pitää joka kohtaamisessa silmät ja korvat auki uusia kikkakolmosia varten ja jalostaa omia ahaa-elämyksiään sitten eteenpäin seuraavassa työpajassa!

Pilvissä oikeastaan vain muutos on pysyvää ja siksi onkin tärkeää tehdä matkaa sellaisen kumppanin kanssa, joka puolestasi katsoo, missä kohtaa on fiksuinta ottaa askel seuraavalle kumpareelle. Lähdetäänkö?