Siirry sisältöön

Vuoden digitaalisin teko -kilpailu nostaa esiin yrityksiä ja organisaatioita, jotka ovat onnistuneet hyödyntämään toiminnassaan digitalisaatiota luovasti ja tuloksekkaasti: uudistaneet prosesseja, parantaneet työn tai palvelun laatua, tehostaneet toimintaa tai luoneet mielekkäämmän työskentely-ympäristön.

Tätä kilpailussa etsitään

Etsimme ratkaisua, jolla on ollut positiivinen vaikutus liiketoimintaan tai sen avulla on voitu pienentää kustannuksia ja säästää aikaa luopumalla manuaalisista työvaiheista. Ratkaisu on myös auttanut organisaatiota pienentämään toiminnan haitallisia ympäristövaikutuksia ja vauhdittanut kestävää kehitystä.

Ratkaisussa on esimerkiksi hyödynnetty moderneja työntekemisen muotoja, sähköisiä prosesseja, tekoälyä tai IoT:ia, optimoitu energiankäyttöä tai toimitusketjujen hallintaa tai pienennetty IT-infrastruktuurin ympäristö- tai ilmastokuormitusta.

Voittava ratkaisu hyödyntää digitalisaatiota luovasti ja tuottavasti sekä edistää kestävää kehitystä.

Sarjoja on kaksi: yksityiset yritykset ja julkishallinto.

Hakuajan päätyttyä kilpailun tuomaristo valitsee yleisöäänestykseen kolme sarjojensa parhainta ratkaisua. Syksyllä 2020 käytävässä yleisöäänestyksessä valitaan kilpailun voittajat. Voittajat palkitaan Atea Focus -tapahtumassa 1.12.2020 Helsingin Messukeskuksessa.

Ilmoittaudu kilpailuun

Ilmoita oma yrityksesi/organisaatiosi mukaan kisaan nyt. Ilmoittautua voit 21.6.2020 saakka.

Tutustu vuoden digitaalisin teko 2019 -voittajiin

Julkishallinto

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä: Lisätyn todellisuuden ratkaisut ammatillisessa koulutuksessa

Tuomariston perustelut:
”Moderni teknologia on tuotu perusoppimiseen ja sellaisiin käytännön ammatteihin, joissa sitä ei ole tyypillisesti käytetty. Ratkaisu tukee uudenlaisia oppimistapoja ja oppimateriaalien digitalisoitumista. Se palvelee myös erilaisia oppijoita, sillä se mukautuu oppijan tarpeisiin. Hanke sopii hyvin nykyajan oppimiseen, joka ei ole vain valmiin sisällön omaksumista vaan tiedon rakentamista. Tästä voisi kehittää myös vientituotteen.”

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda aloitti yhteistyön lisätyn todellisuuden ja kolmiulotteisen mallintamisen kasvuyritys 3DBearin kanssa vuonna 2016. Lisätyllä todellisuudella voi nyt rikastaa opiskelua esimerkiksi taide-, puutarha-, sisustus- ja autoalalla.

Jotta mahdollisimman moni opiskelija on voinut kokeilla teknologiaa helposti, suurin osa lisätyn todellisuuden soveltamisesta on tapahtunut älypuhelin- tai tablettisovelluksen avulla. Tulevaisuudessa Keudaan hankitaan lisää myös Hololens-laseja.

Vuoden digitaalisin teko 2019 -kilpailun julkishallinnon sarjan voittaja oli Keuda

Yksityiset yritykset

Sadex Oy: Liiketoiminta manuaalisesta digitaaliseksi

Tuomariston perustelut:
”Hieno esimerkki siitä, miten digitalisaatio tulee ymmärtää. Se ei ole vain teknologian käyttöönottoa vaan koko toiminnan läpäisevä muutosprosessi. Yrityksen toimiala on kaikkea muuta kuin digitaalinen, mutta muutosprosessi on ulotettu asiakkaasta töiden aikatauluttamiseen ja materiaalitilauksiin. Näin syntyi arkkitehtuuri, joka palvelee kaikkia sidosryhmiä ja parantaa olennaisesti yrityksen kilpailukykyä.”

Kotimainen perheyritys kehittää, myy ja asentaa sadevesijärjestelmiä sekä kattoturva- ja tikastuotteita. Manuaalinen ja paperimallinen toiminta ja palveluketju muutettiin onnistuneesti täysin digitaaliseksi. Sadexissa digitalisointityöhön ryhdyttiin purkamalla kaikki työprosessit osiin. Arkipäivien kulku käytiin läpi askel askeleelta – joka näkökulmasta työnjohdosta asentajiin. Syntyi toiminnanohjausjärjestelmä SadexMap. Sen avulla työnjohto pitää huolta, että kaikilla on töitä tasaisesti, työmaalle mennään oikeaan aikaan ja sinne tilataan tarvittavat välineet. Myyjät kartoittavat sovelluksella mahdollisia kohteita ja vastaanottavat tilauksia, asentaja taas näkee omalta tabletiltaan, millaisia kohteita kullakin viikolla on luvassa. Myös asiakkaille tiedottaminen työmaista onnistuu mistä vain.

Vuoden digitaalisin teko 2019 -kilpailun yksityisten yritysten sarjan voittaja oli Sadex

Kilpailun tuomaristo

Kilpailun tuomaristo koostuu huippuasiantuntijoista, jotka omalla alallaan toimivat digitalisaation puolestapuhujina. Tuomarit kokoontuvat hakuajan umpeuduttua paneeliin ja valitsevat kilpailun kolme finalistia/sarja. Suuri yleisö päättää lopullisesti kisan voittajista äänestyksessä, joka aukeaa tällä sivustolla syksyllä 2020.

Kilpailun tuomaristo julkaistaan toukokuussa 2020.

Yhteistyössä vuoden digitaalisinta tekoa valitsemassa