09-06-2022

Tiedonhallinnan täydellinen match syntyi yhteisen vision ansiosta

Miten iso it-talo ja start up -henkinen kasvuyritys hitsautuvat yhteen yrityskaupan jälkeen? Atean tietojohtamisen liiketoimintajohtaja Mikko Vesin ja Gambitin entinen toimitusjohtaja Tim Wallin kertovat, kumpi oppii kummalta – ja mitä.

Atea osti digitaalisten palveluiden kehittämiseen keskittyneen vaasalaisen kasvuyritys Gambit Labs Ab Oy:n huhtikuun alussa. Ideana on luoda tietojohtamisen vahvasti kasvaville markkinoille kokonaisuus, joka palvelee tieto-ohjautuvaa liiketoimintaa kehittäviä yrityksiä kaikissa niiden tarpeissa. Atean tietojohtamisen liiketoimintajohtaja Mikko Vesin ja Gambitin entinen toimitusjohtaja ja yksi perustajista, nykyisin lead strategist Tim Wallin nappasivat aamukahvit mukaansa pohtiakseen, kuinka hommassa onnistutaan.

Pitäisikö asiakkaidenne olla yrityskaupasta huolissaan vai tyytyväisiä? Entä mitä organisaatioiden tulisi tietää tietojohtamisesta juuri nyt?

Mikko Vesin: ”Olemme aiemmin osittain kisanneet samoista asiakkaista. Nyt asiakkaamme saavat meidät molemmat. Se tarkoittaa laajempaa tarjoomaa ja monipuolisempaa osaamista. Olemme jo nyt nähneet, kuinka asiakas hyötyy, kun luottokumppanin tarjonta kasvaa.”

Tim Wallin: ”Asiakaskuntamme täydentävät hyvin toisiaan. Atea on palvellut erityisesti julkishallintoa, kuten hyvinvointialueita ja kuntia. Meidän asiakaskuntamme puolestaan painottuu teollisuuteen. Jotkut asiakkaistamme eivät edusta tyypillisiä digitalisoituvia organisaatioita, mutta haluavat olla omien alojensa edelläkävijöitä. Ne panostavat siksi digitaalisiin palveluihin ja luovat tietojohtamisen avulla lisäarvoa asiakkailleen.”

Mikko Vesin: ”Datan määrä kasvaa koko ajan ja sitä osataan myös hyödyntää enemmän. Nykyään tietojohtamisesta ei voi puhua palaamatta koronaan. Pandemia pakotti monet yritykset miettimään palveluitaan aivan uusiksi ja nopeammin kuin he ehkä olivat suunnitelleet automatisoimalla toimintojaan ja ymmärtämään omaa liiketoimintaansa ja asiakkaitaan entistä paremmin. Miten esimerkiksi myydä ja palvella asiakkaita, jotka eivät enää tule ostoksille kivijalkamyymälään? Yritykset tarvitsevat kumppanin, joka sparraa ratkaisuja liiketoimintaan, jota digitalisaatio muuttaa.”

Tim Wallin: ”On helppoa erehtyä ajattelemaan, että tietojohtaminen on vain sovelluksia ja dataa. Loppujen lopuksi kaikki on kiinni ihmisistä. Me olemme linkki ihmisten ja it:n välillä. Asiantuntijamme ymmärtävät, millaista lisäarvoa digitalisaatio voi liiketoiminnalle tuottaa. Ensin tarvitaan laajempaa bisnesymmärrystä digitaalisista palveluista, sitten voidaan alkaa hyödyntää dataa tai tehdä uusia sovelluksia ja integraatioita.”

Mikko Vesin: ”Juuri näin. Toimivan tietojohtamisen ansiosta organisaatio voi tehdä parempia päätöksiä ja ohjata liiketoimintaansa vahvemmin tiedon avulla. Meidän tehtävämme on mahdollistaa datan ketterä hyödyntäminen, liikuttaminen ja laatu siellä taustalla.”

Millaiset taustat yrityskaupalla on? Kuka hurmasi ja kenet?

Mikko Vesin: ”Strategiatyössä olemme pohtineet, miten kasvamme asiakkaidemme tarpeiden mukana. Olemme kehittäneet liiketoimintaamme, jotta voimme auttaa organisaatioita digitalisaation tuomassa muutoksessa kokonaisvaltaisesti. Tiedonhallinta ja tiedolla johtaminen ovat siinä isossa roolissa.

Tavoitteemme on kymmenkertaistaa tieto-ohjautuvien palveluidemme liikevaihto vuoteen 2024 mennessä. Se edellyttää sekä orgaanista että epäorgaanista kasvua ja uudenlaisen osaamisen kartuttamista. Siksi olemme etsineet strategiaamme sopivia yrityksiä. Gambit on ollut hyvin näkyvä firma ja tiesimme, mitä he osaavat. Kun sitten tutustuimme toisiimme paremmin, huomasimme, että heillä on huippuporukkaa, jolla on ihan mieletön potentiaali.”

Tim Wallin: ”Olemme saaneet vuosien varrella monia ostotarjouksia. Atean kohdalla ymmärsimme, että nyt ei ole kyse vain rahasta, vaan myös yhteisestä visiosta. Atealla nähdään, että tietojohtaminen on kasvava liiketoiminta-alue, johon he tarvitsevat kokeneen kumppanin. Atean halu oppia puhutteli.”

Mikko Vesin: ”Kaupassa ei ollut kyse pelkästään osaamisesta tai asiakkaista, vaan ihmisistä ja koko kulttuurista. Emme ajatelleet ostavamme vain asiakkaita tai keissejä, vaan koko paketin.

Painotamme tietojohtamisen palveluissamme neljää osa-aluetta: sovelluskehitystä, analytiikkaa, integraatioita ja automaatioita. Meillä oli jo analytiikka-, automaatio- ja integraatiotiimit, joita Gambit entisestään vahvistaa. Heidän sovelluskehityspuolensa puolestaan toi meille aivan uutta tekemistä.”

Tim Wallin: ”Osuimme suoraan kolmeen Atean neljästä painopistealueesta. Voi sanoa, että olemme täydellinen match.”

Kun iso ja kansainvälinen it-talo ostaa kasvuyrityksen, pelkona on varmasti start up -hengen ja ketteryyden kadottaminen. Miten gambitlaiset suhtautuivat kauppaan?

Tim Wallin: ”Kun kauppa huhtikuussa julkistettiin, se oli iso yllätys koko porukalle. Koska Atea on pörssiyhtiö, ei asiasta voinut edes hiiskua työntekijöillemme etukäteen. Kun saimme kerrottua tarkemmin, miksi kauppa tehtiin ja millaisia mahdollisuuksia se avaa, shokki hälveni nopeasti. Tilalle tuli järkeviä kysymyksiä siitä, mitä muutos käytännössä tarkoittaa.

Porukallemme on tärkeää säilyttää oma yrityskulttuuri ja vahva start up -meininki. Olen muistuttanut, että ihmiset luovat yrityksen kulttuurin, eikä se tule ylhäältä alaspäin annettuna. Mietimme toki nyt yhteisvoimin, miten tutustumme toisiimme ja luomme yhteisiä toimintatapoja. Haluamme edetä rauhallisesti ja harkiten, vaikka ihmiset kuulisivat tietysti mielellään heti, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.”

Mikko Vesin: ”Vaikka meitä atealaisia on Pohjoismaissa ja Baltiassa yhteensä lähes 8 000 ihmistä, emme ole tietojohtamisessa Suomessa mikään iso tekijä – ennemminkin start up ison yrityksen sisällä. Siksi meidän on ollut helppo muodostaa yhteinen mind set siitä, miten tulevaisuutta yhdessä rakennamme.

Vahvuutemme on, että toimimme paikallisesti, Suomessa 15 paikkakunnalla. Yritysosto vain vahvistaa tätä toimintamallia. Tulevaisuudessa Vaasan toimipiste kasvaa entisestään, ja niin kasvaa moni muukin toimistomme.”

Tim Wallin: ”Yhteensä meitä on nyt yli 70, eli porukkamme ei vieläkään ole kovin iso. Hyvällä johtamisella voimme säilyttää oikean asenteen, vastuun ja vapauden.”

Mikko Vesin: ”Kahden yrityksen yhteisen matkan rakentamiseen liittyy hyvin eritasoisia asioita. Osa niistä on käytännöllisiä ja teknisiä, kuten esimerkiksi se, miten saamme gambitlaisille erilaisia tunnuksia. Toisaalta operatiivista sovittamista ja uudistamista on tiedossa.”

Tim Wallin: ”Gambitlaisilla on jatkossa aiempaa enemmän erilaisia uramahdollisuuksia. Esimerkiksi lisää vastuuta tiiminvetäjinä haluaville avautuu nyt aivan uusi kenttä. Ja ehkäpä työskentely myös muualla Pohjoismaissa voi jatkossa olla mahdollista.”

Mikko Vesin: ”Osaajien löytäminen tällä hetkellä on todellinen haaste. Gambitin mukaantulo luo Ateaan aivan uudenlaisia tehtäviä ja vastuita. Haluamme olla houkutteleva vaihtoehto, kun osaajat miettivät, minne olisi kiinnostavaa hakeutua töihin ja missä pääsisi kehittymään.”

Mitä näette kristallipallossa?

Tim Wallin: ”Haluamme yhdessä kasvattaa sekä asiakkaiden että henkilöstön määrää. Nyt aluksi on kuitenkin tärkeintä, että tutustumme toisiimme ja opimme tekemään töitä yhdessä.”

Mikko Vesin: ”Se on se punainen lanka. Tavoitteemme on nousta vielä vahvemmin asiakkaidemme luottokumppaniksi digitalisaatiossa. Osaamisemme lisääntyessä voimme auttaa suomalaisia yrityksiä ja julkista hallintoa entistä paremmin.”

Tim Wallin: ”Uskon, että tästä tulee jotain erinomaista. Tällä jengillä on vaikea epäonnistua!”

 

Artikkeli löytyy englanniksi täältä.