29-03-2023

Atean älykäs liiketoiminta

Salla Niskanen
Business Data Consultant, Analytics & Optimization, Information Management

Tiedolla johtaminen, analytiikkatiedon hyödyntäminen, ohjelmistokehitys tai tekoäly eivät ole ensimmäisiä palveluita, jotka tulevat mieleen, kun mainitsen olevani Atealla töissä. Atea kun tunnetaan Suomessa pitkälti ”rautatoimittajana” suurille julkishallinnon organisaatioille tai yrityksille, huolimatta Atean kattavasta digitaalisten palveluiden ratkaisuvalikoimasta.

Atean Information Management, tai kuten meillä sitä lyhyemmin kutsutaan, Atean IM, on perustettu vuonna 2020 vastaamaan asiakkaiden kasvaneeseen kysyntään älykkäiden tiedonhallintaratkaisuiden – ja analytiikkatiedon hyödyntämisen suhteen. IM:n kehittämisestä on sittemmin tullut tärkeä osa koko Atean konsernistrategiaa ja toimintaan on panostettu kehittämällä, rekrytoimalla ja investoimalla. Minustakin tuli osa Atean IM:ää, kun Atea osti vaasalaisen ohjelmistokehitysyrityksen Gambitin osaksi IM:n toimintaa ja samalla IM-tiimi kasvoi noin 20 hengen tiimistä miltei 80:een.

Atea IM:n tarjoamat palvelut kattavat koko tiedolla johtamisen prosessin aina tiedon keräämisestä ja analysoinnista sen hyödyntämiseen päätöksenteossa. Palveluihin kuuluvat esimerkiksi tietovarastointi, tietojen laadunhallinta, moderni ohjelmistokehitys, liiketoimintatiedon analytiikka, raportointi ja ennustava analytiikka. Minä ja minun tiimini (Analytics & Optimization team) työskentelemme muun muassa analytiikkatiedon hyödyntämisen, tietovarastoinnin, ja tekoälyratkaisuiden parissa.

Laajassa palvelukokonaisuudessa on puolensa. Tiedolla johtamiseen liittyy olennaisesti datan hyödyntäminen ja analysoitavaa dataa kerätään lähes aina useista eri järjestelmistä, toiminnoista ja operaatioista. Järjestelmien väliset integraatiot, datan laadun varmistaminen ja datan analysointi ja varastointi ovat toisistaan hyvinkin erilaista osaamista vaativia kokonaisuuksia. Atean IM operoi näillä kaikilla osa-alueilla ja näin ollen pystymme auttamaan asiakkaitamme kokonaisvaltaisesti, eikä heidän tarvitse ratkaista jokaista liiketoimintalähtöistä ongelmaa useiden eri IT-toimijoiden kanssa. Teknologisen osaamisen lisäksi analytiikkaprojektit edellyttävät yleensä useiden eri taitojen – ja osaamisalueiden yhdistelemistä. Minun tiimissäni datalähtöisiä ongelmia ratkovat matemaatikot, koodarit, liiketoiminnan- ja rahoituksen ammattilaiset ja datainsinöörit. Tiimityötä tarvitaan, sillä harvassa ovat ne yksittäiset tekijät, jotka hallitsisivat näin valtavan määrän osaamista. Puhumattakaan asiakkaistamme, jotka tulevat kaikki omilta aloiltaan, ja täysin uniikkien datojen ja liiketoimintahaasteidensa kanssa.

Toisaalta ei mopolla mahdottomia, emmekä mekään laajasta tarjoamasta huolimatta ole kaikkien alojen ja teknologioiden asiantuntijoita. Sitä varten tuotamme asiakkaillemme kartoituksia ja selvityksiä siitä, minkälaista osaamista ja teknologiaa asiakkaan liiketoimintatavoite toteutuakseen tarvitsee. Siinä apuna meillä on Atean laaja kumppaniverkosto, johon kuuluvat yritykset lukeutuvat maailman johtaviin teknologiatoimittajiin.

Huolimatta tästä globaalista asettelusta, Atea on varsin paikallinen toimija. Toimistojamme löytyy ympäri Suomea ja tällä hetkellä toteutamme analytiikkaprojekteja asiakkaillemme aina Turusta Sodankylään asti. Asiakkaitamme ovat kaikenkokoiset toimijat ja ratkomme mielellämme kaiken tasoisia digitalisaatioon ja tiedolla johtamiseen liittyviä ongelmia. Olipa sinulla mielessäsi yrityksesi datan hyödyntäminen raportoinnissa, tai tuotantolaitoksen tekoälyllistäminen, tai jotain siltä väliltä, kuulemme mielellämme tavoitteitasi.

Mukavia hetkiä analytiikan parissa!