26-02-2019

Pohjois-Euroopan laajuista Azure-osaamista

Yritysten tulisi nähdä työntekijöidensä osaaminen suurena verkostona, jonka väleihin ei pidä pystyttää organisaatiorakenteen suojamuureja. Atea Cloud Academy yhdistää seitsemän Atea-maan kymmenet toimipisteet ja lukemattomat eri organisaatioyksiköt yhdeksi osaajaverkostoksi.

Atean oma pilviakatemia

Kuulin Atea-konsernin omasta koulutuskonseptista Atea Cloud Academysta ensimmäisen kerran marraskuussa 2018. Konsepti kuulosti jo alusta alkaen tavanomaisesta poikkeavalta, joten Azuren kanssa muutenkin hieman tuttavuutta tehneenä kiinnostukseni heräsi ja halusin nähdä, mistä on kyse. Atea Cloud Academy on kaikkien seitsemän Atea-maan yhteinen pilviakatemia, joka keskittyy tällä hetkellä pääsääntöisesti Microsoftin Azureen.

Ensimmäinen Bootcamp, Azure Infrastructure Management, järjestettiin vuoden 2019 alussa Norjassa nelipäiväisenä intensiivikoulutuksena. Koulutus kattoi Azure-sertifikaattitesti AZ-100:n (Microsoft Azure Infrastructure and Deployment) aihealueet, minkä lisäksi oli luentoja muun muassa Azure REST API-, ARM Templates-, Serverless computing- ja Azure Kubernetes Services -aihealueista.

Alun perin Azure Bootcampit ovat olleet Microsoftin oma sisäinen konsepti. Microsoft julkaisi Azuren ensimmäisen kerran helmikuussa 2010 ja muutamassa vuodessa Azure oli kypsynyt kunnolliseksi julkipilveksi. Silloin Microsoftin ideologia käyttää samoja teknologioita, joita itse myyvät, alkoi konkretisoitua Azuren kanssa ja Microsoft alkoi siirtämään omaa toiminnallisuuttaan Azuren päälle. Koulutuksesta minulle jäikin mieleen lausahdus: "Microsoft wanted to eat their own dogfood". Ja näin sen minusta pitäisikin olla, eikä vain Microsoftilla. Tarvetta siis tällaisille Bootcampeille on ollut Microsoftilla jo vuosia sitten ja nyt Atea järjesti Microsoftin tukemana oman sisäisen Bootcampinsa, jonne lähetettiin Suomesta seitsemän pilviasiantuntijaa.

 

Aitoa tekemisen tuntua

Atea Cloud Academyn järjestämä Azure Bootcamp tammikuussa oli ensimmäinen laatuaan Atealla ja akatemian nokkamiehen, norjalaisen Oscar Klevjer Thøgersenin mukaan jatkoa pitäisi olla luvassa jo tulevan kevään aikana. Azure-infrastruktuurista aloittaminen tuntui luontevalta, koska kaikki myöhemmät teemat tulevat hyödyntämään ensimmäisen Bootcampin aihealueita. Bootcampin jälkeen osallistujille on luotu kaikki mahdollisuudet keskinäiseen yhteistyöhön ja tiedonjakamiseen.

Tällaisen akatemian organisointi ja koulutusten järjestäminen on ison työn ja panostuksen takana, vaikka tukena olisikin Microsoftin kaltainen globaali toimija. Akatemian meiningistä voi todella tuntea sen sitoutumisen, jonka konsernin johto on akatemiaan tehnyt.

Olen osallistunut liian monta kertaa koulutukseen, jonka tavoite on ollut saada kouluttajan kalvot näytetyksi aikataulun ollessa niin tiukka, ettei kysymyksille ja osallistujien aloittamille keskusteluille ole jäänyt aikaa. Norjan Askerissa Atea Cloud Academyssa koin jotain aivan muuta! Koko porukka näytti nauttivan pitkistä, mutta antoisista ja tiedontäytteisistä päivistä.

Henkilökohtaisesti nautin erityisesti siitä, että sain pakottaa itseni epämukavuusalueelle, jossa jouduin esittämään vieraalla kielellä juuri oppimaani asiaa joukolle puolituntemattomia. Ja kuten omalla alokasleirilläni 13 vuotta sitten, nytkin olin oppimassa uutta tuntemattomien seurassa, kasvoin henkisesti ja opin uutta – sekä aiheesta että itsestäni.