05-10-2020

Moderni työasemahallinta pitää etätyöntekijät turvallisesti pois konttorilta

Yhteiskuntana teimme koronapandemian aiheuttaman pakollisen digiloikan sujuvasti. Suuri osa työntekijöistä siirtyi etätöihin ja piipahtaa konttorilla harvoin, jos koskaan. Tilanteen pitkittyessä yritysten ja yhteisöjen on syytä pohtia oman infrastruktuurinsa sopeutumiskykyä ja päättää, mitä asioita kannattaisi siirtää pilveen joustavan työskentelyn varmistamiseksi.

Harri Becker.
Harri Becker
Service Owner, Elinkaaripalvelut
Iloisen näköinen mies istuu ja katsoo tietokoneen ruutua.

Yksi ihan perustavaa laatua oleva kehitysaskel olisi siirtyä perinteisestä Microsoftin System Center Configuration Manager (SCCM) -maailmasta ainakin osittain Microsoftin Intune-hallinnan maailmaan ja pilveen.

Korona-aikana useat asiakkaamme ovat törmänneet tilanteeseen, jossa koko työväki on käsketty etätöihin, mutta nyt pitäisi uudistaa taas tässäkin vuosineljänneksessä vanhenevat työasemat. Jos koko henkilöstön työasemien hallinta pohjautuu edelleen SCCM:ään, on jokaisen uuden laitteen saavan työntekijän lähtökohtaisesti lähdettävä käymään toimistolla käyttöönottamaan koneensa organisaation omassa sisäverkossa.

Nykytilanteessa toimistolla on harvemmin tukihenkilöitä saatavilla, joten yksittäiset – teknisesti sinällään helpotkin – käynnistystoimet saattavat muodostua ylitsepääsemättömiksi ja käyttäjällä tuhlaantuu työpäivä käyttöönotossa. Tämä maksaa asiakkaalle aika paljon.

Intune-hallituilla asiakkaillamme elämä on tässäkin suhteessa helpompaa. Atea toimittaa käyttäjälle uuden laitteen suoraan käyttäjän kotiovelle valmiiksi autopilotoituna eli laitteelle on valmiiksi ohjeistettu, mitä sovelluksia käyttäjälle tulee verkosta ladata. Näin uuden laitteen käyttö voi alkaa välittömästi ilman autiolle toimistolle matkaamista.

Käyttäjän laite voidaan jopa valmistaa asetuksia ja sovelluksia myöden täysin valmiiksi (niin kutsuttu WhiteGlove-malli), mutta yleisempää ja kustannustehokkaampaa on rekisteröidä laite valmiiksi Microsoftin Autopilotiin ja määrittää laitteelle profiili, jonka mukaan käyttäjälle automaattisesti alkaa tipahdella hänelle kuuluvia sovelluksia, kun hän on kirjautunut uuteen koneeseen. Siinä voi käyttäjä kahvia siemaillessaan ja vanhalla koneellaan raporttia kirjoittaessaan tyytyväisenä katsella, kun oma uusi laite valmistuu sivupöydällä ihan ongelmitta tai teknistä osaamista vaatimatta.

Liiketoiminta ja tuotanto kiittävät, kun kaikkien työntekijöiden resurssit ja osaaminen on jatkuvasti organisaation käytössä ja tuottavuus kunnossa. Tietohallinnon osalta voisi siis Intunen katsoa tuovan taloon joustavuutta, kustannussäästöä sekä lisäävän käyttäjätyytyväisyyttä.

Microsoftin EndPoint Manager -tuote kattaa sekä SCCM:n että Intunen, jolloin asiakas voi itse pohtia pilveistämistään, vaikka osasto kerrallaan. Näin esimerkiksi vanhemmat On-Premise-sovellukset ja tuotantolinjojen laitteet voidaan edelleen hallita SCCM:n kautta, mutta myynti- ja muu toimistohenkilöstö vapauttaa ajasta ja paikasta työskentelemään vaikka sitten kotonaan.

Jos organisaatiossasi kärsitään edellä kuvatuista haasteista ja haluttaisiin päästä laitteiden turvallisiin kotitoimituksiin saakka, ole ihmeessä yhteydessä. Katsotaan tilanteenne ja teille paras polku tulevaisuuteen.