22-03-2021

Ignite-tunnelmia Teamsin merkeissä

Tämän vuoden ensimmäinen Microsoftin Ignite-tapahtuma käytiin läpi vähän toisissa merkeissä kuin oli toiveena, mutta se on kuitenkin joka vuosi upea kokemus eikä etänäkään jäänyt tylsäksi. Jo Keynote oli huikea spektaakkeli, jossa päästiin näkemään, mitä Mesh tuo tullessaan eli virtuaalitodellisuudessa suoraan meren pohjaan uiskentelemaan kalojen kanssa!

Ihmiset osallistuvat Teams-kokoukseen Yhdessä-tilassa, joka näyttää kahvilalta.
Kuva: Microsoft

Vaikka reissussa on tietysti mukava käydä ja päästä verkostoitumaan, niin pelkästään keskittyminen on täällä arkityön keskellä huomattavasti haastavampaa, varsinkin kun iso osa jutuista tapahtuu melkeinpä vastakkaisella aikavyöhykkeellä eli iso osa kalenterihälytyksistä tuli vasta normaalin nukkumaanmenon aikaan ja sen jälkeenkin. On silti mahtavaa olla mukana tässä jatkuvassa kehityksessä ja näkemässä, miten upeita uusia asioita jokapäiväisen työn helpottamiseksi ja piristämiseksi julkistetaan tänäkin vuonna!

Microsoftin Alex Kipman seisoo keskellä merenpohjaa Mesh-virtuaalisovelluksessa. Ympärillä näkyy koralleja ja takana ui hai.

Alex Kipmanin avajaispuheenvuorossa sukellettiin virtuaalisen meren pohjalle

Teams oli tietysti tässäkin tapahtumassa isossa osassa, moottorina kaikessa yhdessä tekemisessä ja kokemisessa. Teamsin kehityksessä kokoustaminen onkin ansaitusti ollut pääosassa viimeisen vuoden aikana, eikä kokoustamista ole unohdettu tämänkään vuoden Road mapilta, vaikka toki muutakin hienoa on tulossa.

Yhdessä-tila kokouksissa jatkaa edelleen todella hyvänä tapana saada virtuaalista yhdessäolon kokemusta, vaikka fyysisesti erillään ollaankin. Siksi rohkaisenkin aina ihmisiä laittamaan niitä kameroita kokouksissa päälle, vaikka se varmasti alkuun haastavalta tuntuukin. On vaan niin paljon mukavampaa nähdä ihminen siellä yhteyden toisessa päässä eikä pelkkää ääntä. Myönnän, että alkuun se oli jännittävää itsellenikin, mutta kun ajatukseen tottuu, ei se huono hiuspäivä enää tunnu niin kamalalta, kun huomaa, että niitä sattuu kaikille.

Teams Live Events on jatkossa interaktiivisempi   

Tulossa olevia parannuksia tai uusia ominaisuuksia kokoustamiseen on esimerkiksi Live Events in Teams -sovelluksen uusiutuminen niin, että hyvin pian Teamsia voidaan käyttää luomaan interaktiivisia webinaareja jopa 1000 osallistujalle. Interaktiivisuus tässä tarkoittaa mahdollisuutta sekä puhua, nähdä että jakaa asioita toisille osallistujille.

Teams Live -tapahtumat tukevat jatkossa myös verkkoseminaareja, joissa on jopa 20000 osallistujaa. Nämä yli 1000 käyttäjän webinaarit ovat osallistujille katselupohjaisia eli interaktiivisuutta ei näissä enää yhtä laajasti ole vaan jatkavat enemmän perinteisinä live-tapahtumina. Tämän ominaisuuden pitäisi tulla käyttöön jo myöhemmin tässä kuussa. Live Events in Teams -sovelluksen myötä saadaan viimein Teamsiin myös käyttäjien rekisteröitymismahdollisuus, vahvistussähköpostit ja osallistujien raportointi kätevämmin kuin tähän asti.

Turvallista tiedonjakoa vierailijoille

Yksi toiminallisuus, jota odotan kovasti ihan joka ikisen asiakkaan puolesta ja joka on ilmoitettu julkaistavaksi myöhemmin tänä vuonna, on Teams Connect! Käytännössä se tarkoittaa yksittäisten kanavien jakamista tiimin ja organisaation ulkopuolelle.

Tähän mennessähän tiimiin on voinut kutsua vieraita organisaation ulkopuolelta, mutta nämä kutsutut vieraat ovat päässeet tiimissä näkemään kaiken, mitä ei ole erikseen kielletty yksityisten kanavien kautta eli käytännössä yleinen eli general kanava on ainakin ollut se paikka, jonka kautta kaikki tiimin jäsenet pääsevät tietoisiksi toisistaan. Tämä on monessa organisaatiossa ongelma, jos projektissa on vaikkapa useampi toimija, joiden ei haluta näkevän toisistaan edes läsnäoloa. Jaettu kanava näkyy oletuksena siihen kutsutulle henkilölle tiimin nimen alla ainoana kanavana, jolloin tällä henkilöllä ei ole näkyvyyttä mihinkään muuhun tiimin sisältöön tai jäseniin. Tämä on varmasti ominaisuus, joka ratkaisee tiedostojen jakohaasteita todella monessa organisaatiossa. Ja kirsikkana kakun päällä, jaetut kanavat näkyvät omassa Teams-näkymässä, joten päästäkseen jaettuun kanavaan ei ole tarvetta vaihtaa organisaatiota sieltä Teams-ikkunan oikeasta yläkulmasta!

Uusi Viva-työntekijäkokemusalusta

Vuosi 2021 tuo Teamsiin jo tämän hetken tiedon mukaan muutakin hyödyllistä ja herkullisia arkikäyttöä tukevia toimintoja. Viva on varmasti sana, josta kuullaan jatkossa paljon lisää, kunhan useammat organisaatiot pääsevät kokeilemaan tätä työntekijäkokemusalustaa, joka yhdistää työntekijöiden osallistamisen, oppimisen, hyvinvoinnin ja tiedon löytämisen työkalut osaksi työskentelyä.  Vivan uudet toiminnot ja palvelut integroituvat osaksi Microsoft 365:n ja Microsoft Teamsin yhteistyö- ja tuottavuustyökaluja ja niihin varmasti palataan seuraavissa kirjoituksissa, kun päästään ottamaan ne osaksi omaa työntekemistä.

Sitä ennen lienee syytä toipua Igniten kanssa hankitusta jetlagista ja aikaerorasituksesta, vaikkakin kotikonttorissa hankitusta sellaisesta. Onneksi ainakin lähipäiviksi on luvattu aurinkoa, mikä varmasti auttaa tässä puuhassa!