Siirry sisältöön
Kertavilkaisulla on selvää, millä kymmenistä kiinteistöistä on hämminkiä ilmanvaihdossa tai lämmityksessä. Y-Säätiön talotekniikkainsinööri Perttu Miettisellä on hyppysissään sovellus, joka tekee kertaheitolla hyvää sekä ilmastolle että kiinteistöjen käyttäjille.

Vahanen Monitorissa on toimintoja, joita talotekniikkainsinööri Perttu Miettinen ei edes tiennyt haluavansa. Sovellus kerää, yhdistää ja jäsentää tietoja kaikista kiinteistöön liitetyistä järjestelmistä, kuten rakennusautomaatiosta, kulutusseurannasta ja langattomista olosuhdemittauksista.

”Näen nopeasti ja keskitetysti kaikkien kiinteistöjen perustilanteen ja olennaisimmat muutokset. Enää ei tarvitse kirjautua erikseen joka kiinteistön rakennusautomaatiopäätteelle: pääsen sovelluksen linkin kautta tarkastelemaan haluamiani kohteita. Saan esimerkiksi lämpötilakäyrät suoraan Monitoriin”, Miettinen kertoo.

Tarpeen mukaan sovelluksella voi hallita satoja kiinteistöjä ympäri maata tai seurata vain yksittäisen kiinteistön olosuhteita, energiankulutusta ja muita toimintoja. Jos kiinteistössä on toimenpiteitä vaativia ongelmia, Vahanen Monitori ilmoittaa viasta etusivullaan.

”Vikoihin voi puuttua nopeasti ja jopa ennaltaehkäisten. Kaikki viat eivät näy kiinteistön käyttäjille, mutta me huomaamme sovelluksesta myös orastavat ongelmat. Hiukan tökkivät laitteet voidaan huoltaa ennen niiden hajoamista, mikä vähentää kiinteistön energiankulutusta”, Miettinen kertoo.

 

Kaikki kiinteistön data yhdessä sovelluksessa

Tulevaisuudessa kiinteistöjen teknisiin järjestelmiin lisätään entistäkin enemmän antureita. Mitä enemmän on digipalveluita tarjoavia palveluntarjoajia, sitä tarkemmin on osattava valita omiin tarpeisiin sopivat järjestelmät.

”Halusimme tallentaa aiemmin hajanaista tai olematonta tietoa kiinteistöistä, tehdä tiedoista keskenään vertailukelpoista sekä siten seurata ja havaita muutoksia kiinteistöjen energiankulutuksessa ja olosuhteissa”, kertoo Vahanen Monitoring Services Oy:n tiimipäällikkö Jesse Nieminen sovelluksen ideasta.

”Lämmityksen, sähkön- ja vedenkulutuksen seurannan sekä raportoinnin työkaluihin lisättiin täysin uusia tietolähteitä kaikista kiinteistöön liitetyistä järjestelmistä, kuten rakennusautomaatiosta ja langattomista olosuhdemittauksista. Vahanen Monitori visualisoi ja raportoi käyttäjälleen kiinteistön toiminnan”, Nieminen kertoo.

 

Tekoälyllä energiankulutus tarpeita vastaavaksi

Vahanen Monitorin tieto sijaitsee pilvipalvelussa ja on verkkopohjaisena riippumaton esimerkiksi rakennusautomaation merkistä. Jatkuvasti oppivan ja kehittyvän tekoälyn avulla kiinteistöä voi helposti optimoida muuttuviin oloihin.

”Tekoäly auttaa vähentämään energian- ja vedenkulutusta sekä kustannuksia, pienentämään kiinteistön hiilijalanjälkeä ja parantamaan kiinteistön olosuhteita sekä tilojen käyttäjien viihtyvyyttä”, Nieminen kertoo.

Energiatehokkuusvaatimukset tiukentuvat jatkuvasti. Vahanen Monitori seuraakin kiinteistöjen kuluttamaa energiaa ja hiilidioksidin määrää. Energiavirtoja voidaan näin ohjata entistä tarkemmin yksittäisten kiinteistöjen tarpeiden mukaan. Sillä on suora kytkös ympäristöön ja kestävään kehitykseen.

”Voimme ohjata kiinteistöjen järjestelmiä esimerkiksi säätietojen perusteella. Siten turhaa energiaa ei kuluteta lämmittämällä kiinteistöä liikaa”, Nieminen kertoo.

”Toivomme, että kun kiinteistöt toimivat oikein ja parhaalla mahdollisella tavalla, niiden käyttäjillä olisi parempi olla. Kun kiinteistöjen laitteiden tekninen käyttöikä pitenee ja kiinteistöt ovat itsessäänkin terveempiä, hyötyvät myös ihmiset ja ilmasto.”