13-02-2019

Jatkuva itsetestaus ei ole syntiä

Sain jokin aika sitten postikortin, jossa sanottiin: ”Home is where My Wifi connects automatically”. Kaunis ajatus, mutta verkon pitäisi vielä toimia ongelmitta. Hyvin toimiva WLAN olisi siten kai hyvän kodin merkki.

Markku Selin.
Markku Selin
Senior Advisor

Wireless Local Area Network (WLAN) on lähestulkoon jokaiselle arkea jossakin muodossa. Ensin tietysti yleistyivät langattomat verkot kannettavissa tietokoneissa, mutta nyt WLAN-piirejä löytyy esimerkiksi muistitikuista ja lasten leluista. WLAN toimii vapaalla taajuusalueella, joten sen käyttämiseen ei tarvita lupia. Siksi kaikenlaisia verkkoja voidaan tarjota globaalisti vapaasti niin kotitalouksissa, kouluissa, yrityksissä kuin yhteisöissä.

 

Laajuudesta laatuun

Se, että jokin on mahdollista ei tarkoita sitä, että se toimisi. Kun paljon laitteita käy taistelua ilmaherruudesta WLAN-verkkojen osalta, käyttökokemus huononee. Voisi kuvitella, että syy WLAN-verkkojen vikoihin johtuu siitä, että laitteita on liikaa alueella. Näin se ei ihan mene. WLAN-verkkojen vioista 70 % johtuu väärästä suunnittelusta (Lähde: Ekahau Oy). Suunnittelua voidaan tehdä väärin monella tavalla, kuten esimerkiksi kapasiteetin, käyttäjämäärän, radiosignaalin läpäisyn ja kantomatkan osalta.

Tämän vuoksi WLAN-suunnitteluun kannattaa käyttää hetki aikaa. Eiköhän meillä kaikilla ole kokemuksia huonoista WLAN-yhteyksistä, ihan vaikka kodin pihalta, missä kännykkä saattaa vispata WLAN- ja matkapuhelinverkon väliä kantamien rajalla tai vaikka lomamatkalta, missä 100 vierasta koittaa jakaa kahden tukiaseman kapasiteetin.

 

Kerrasta ei opita – toisto tekee mestarin

Monet yritykset, mukaan lukien tietysti Atea, tarjoavat WLAN-verkon kuuluvuusaluemittausta (Site Survey). Tämähän on hieno lähtökohta testaamiselle, mutta se kertoo kuuluvuuden vain ajan hetkellä X. Jos tilanne muuttuu esimerkiksi siten, että varastossa olevien materiaalien vaihdoksen takia radiosignaalin läpäisykyky muuttuu rajusti, niin edellisen mittaustuloksen tulos muuttuu. Tai ihan vaikkapa niin, että mittaus tehdään silloin, kun varasto on vasta puolillaan.

Olen itse havainnut, että asiakkaat lähtevät tekemään itse tai kumppanin avulla kuuluvuusaluemittausta myös herkästi silloin, kun WLAN-verkko ei enää toimi liiketoiminnan vaatimalla tavalla. Tässä kohtaa on olennaista miettiä, tehdäänkö kaikki tässä tapauksessa fiksusti ja oikein. Voisiko tässä olla myös jokin toinen lähestymistapa?

 

Itsetestaus – mikä ihana dataverkon toimintaa rikastuttava asia!

Moni WLAN-verkkoratkaisu tarjoaa mahdollisuuden monitoroida ilmatilaa esimerkiksi pilven tai erillisen WLAN-kontrollerin avulla. Tämä näyttää varmasti hienosti kuuluvuuskartan (Heatmap) avulla tukiasemien kuuluvuuden rakennuksen karttapohjassa, mutta ei kerro, miten sovellukset toimivat tai millainen käyttökokemus käyttäjällä on.

Tämä vaatii itsetestausta. Käytännössä osa WLAN-laitteista asennetaan sensoriksi, jonka avulla simuloidaan käyttäjän toimintaa. Tämän informaation avulla voidaan analysoida tai jopa automatisoida WLAN-verkon toimintaa. Tällaiset sensorilaitteet ovat nykyään kohtuuhintaisia ja niillä voidaan toteuttaa varsin kätevästi ratkaisuita ja palveluita, joiden avulla voidaan varmistaa WLAN-verkon toiminta käyttäjän kannalta.

Erityisen kätevä ominaisuus on testata eri sovellusten saatavuutta sensorin kautta, kuten vaikkapa Microsoft Office -palveluiden tai Sales Force -ohjelmiston toimintaa. Tai sitten asiakasta muuten kiinnostavan verkko-ohjelmiston toimintaa.

Itsetestaus tapahtuu siis jatkuvasti ja tuottaa dataa reaaliaikaisesti kuuluvuusaluemittauksen sijaan. Näin voidaan käytännössä tehostaa WLAN-verkkojen käyttäjien toimintaa ja ottaa WLAN-verkosta kaikki olennainen irti.

Nämä sensorit varmasti tuottavat myös paljon muutakin mielenkiintoista tietoa verkosta, jos niin halutaan. Tässäkin tietysti pitää muistaa tietoturva ja yksilönsuoja. Sensoreiden lukumäärä suhteessa tukiasemien määrään, sekä käyttöympäristön tarkoitus täytyy suunnitella liiketoiminnan vaatimusten ja mahdollisuuksien mukaan.

 

Testataanko yhdessä?

Atea on rakentanut, suunnitellut, vianselvittänyt ja testannut WLAN-verkkoja jo yli 15 vuotta. Mikäli sinulla on esimerkiksi tarvetta koittaa WLAN-verkon toiminnan testausta käyttäjän kannalta, on palvelumme teidän käytettävissänne. Testataan yhdessä. Toimiva WLAN-verkko on kaunis asia.