11-02-2020

Kouluvierailut ja Google-työpajat kokeilukulttuurin ytimessä

Asiakkaamme näkivät ja kokivat omakohtaisesti Google for Education -ekosysteemin tarjoamia mahdollisuuksia Atean ja Googlen järjestämillä kouluvierailuilla ja työpajoissa Lontoossa tammikuussa 2020. Erityistä kiitosta sai Atean ja Googlen innovatiivinen Anywhere School -työpaja, jossa liikuttiin kokeilukulttuurin ytimessä ja epämukavuusalueen äärirajoilla.

Opetusrobotiikkaa ja piirien ohjelmointia Chromebookeilla
Kuva: Christian Komonen

”Anywhere Schoolissa jäi erityisesti mieleen Googlen Makerspace -paja, sillä sisällössä oli vahvasti myös teoria läsnä. Kokonaisuus perustui Design Thinking Process -kokonaisuuden pohjalle ja osallistujia johdatettiin sopivassa komennossa ja aikataulutuksessa käymään koko prosessi läpi. Eri vaiheiden aikana pajan vetäjä antoi hyödyllisiä yksityiskohtia ja vinkkejä Googlen ekosysteemin hyödyntämiseen osana prosessia”, Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulun lehtori ja kansallisen enorssi-verkoston projektivastaava Sampo Forsström kertoo.

Työpajan osallistujat ratkomassa merten muoviongelmaa.

Muovimeren pelastusoperaation valmistautumista ennakkoluulottomalla 10X-ajattelulla, jossa haettiin 10 % muutoksen sijaan kymmenkertaista vaikutusta

Britannia Village Primary School

London Cityn lentokentän läheisessä betoniviidakossa sijaitsevan Britannia Village Primary Schoolin tarina on vertaansa vailla. Määrätietoisten toimenpiteiden seurauksena monikulttuurinen ja -kielinen oppilaitos on noussut Iso-Britannian koulujen suoritustasoa mittaavassa rankingissa 10 %:n pohjakastista 5 %:n parhaimmistoon muutamassa vuodessa. Koulun oppilaista vain 35 % puhuu äidinkielenään englantia, loput 65 % puhuvat 60 eri kieltä. Koulun rehtori Kiel Richardsonin mukaan panostus kouluviihtyvyyteen, hyvinvointiin ja henkilöstön osaamiseen ovat vaikuttaneet menestykseen. Myös taideaineilla kuten musiikilla sekä tietotekniikan suunnitelmallisella käytöllä on ollut merkitystä.

Osa oppilaista kuului koulun BV-Digi Champion  -ohjelmaan. Heidän tehtäviinsä kuului muun muassa opettajaryhmien kouluvierailut, joita he hoitivat tottuneesti ammattimaisella otteella. Ohjelmaan kuuluvien oppilaiden esiintymistaidot olivat suorastaan TED Talk -tasoa.

Oppimisen apuvälineitä ja opetusrobotiikkaa hyödynnettiin koulussa monipuolisesti: nuoremmat oppilaat opiskelivat sosiaalisten robottien avulla ja hieman vanhemmat alakoululaiset opettelivat piirien ohjelmointia. Saimme mahdollisuuden seurata oppilaiden projektityöskentelyä, jossa tehtävänä oli tutkia kiihtyvyyden mittaamista koodaamalla Micro:bit-mikrokontrollerialustoja Chromebookeilla.

Atea Smart School ja ekosysteemit

Teknologioita valitessa on oleellista sovittaa yhteen opetustoimen ja tietohallinnon visio. Siinä missä opetustoimen visio toimivasta oppimisympäristöistä perustuu pedagogisiin argumentteihin, perustuu tietohallinnon visio hallittuun ja tietoturvalliseen kokonaisarkkitehtuuriin.

Atea tarjoaa Applen ja Microsoftin lisäksi myös rautaista Google for Education -ekosysteemin osaamista kuntien opetustoimelle ja tietohallinnolle. Atean vahva Microsoft-osaaminen takaa laadukkaan ja hallitun tuloksen tilanteessa, jossa liitetään opettajien suosimia työkaluja osaksi kunnan kokonaisarkkitehtuuria. Näin toimimalla vältetään muun muassa varjo-IT:n aiheuttamia lieveilmiöitä.

”Onneksi nykysuuntaus on enemmän se, että sisällöt toimivat entistä paremmin laitemerkistä tai käyttöjärjestelmästä riippumatta. Keskiöön nousee silloin se, mihin opetusteknologiaa käytetään ja pohdinta siitä, miten asetettuihin tavoitteisiin ylletään”, Sampo Forsström kiteyttää.

 

Tutustu Atean Smart School -ratkaisuun ja kysy lisätietoja.