06-10-2015

Linda Liukas - Suomen ja koko maailman digitaalinen satutäti

Teksti on vierailevan kirjoittajan kynästä.
Vieraskynä

Kuunnellessamme Linda Liukkaan esitystä Atea Focus -tapahtumassa saimme kuulla, miten Suomen suurin lastenkirjaprojekti sai alkunsa. Vaikka Liukas on vain 29-vuotias, hän on jo saavuttanut kansainvälistä huomiota. Muun muassa hänen Kickstarter-joukkorahoituskampanjansa on suurin, mitä lastenkirjaprojektilla on koskaan ollut.

Kaikki alkoi Liukkaan teinityttöihastuksesta, Yhdysvaltain varapresidentti Al Goresta. Tälle Liukas päätyi tekemään luultavasti ensimmäiset suomenkieliset fanisivut. Jonkin ajan kuluttua hän kuitenkin tajusi, ettei kyse ollut pelkästään fanisivusta vaan ohjelmoinnista ja itse tekemisestä.

Myöhemmin hän perusti ystävänsä Karri Saarisen kanssa Rails Girls –järjestön, joka opettaa naisille ohjelmointia ja asioiden ratkaisua itse, sillä ohjelmoinnin maailma oli (ja on edelleen) varsin miesvaltainen. Rails girls sai onnistuneen Helsingin-debyytin jälkeen kutsun Singaporeen, mistä järjestö sitten levisi yli 200 kaupunkiin ympäri maailman. 

Tämä ei kuitenkaan riittänyt Liukkaalle, sillä hän halusi parantaa maailmaa vielä enemmän. Koska tulevaisuus tietenkin on lapsissa, hän päätyi lastenkirjailijaksi. Hän lienee kuitenkin ainoa, joka päätyi järjestelmällisesti opettamaan ohjelmointia 5-8 -vuotiaille lapsille. Liukkaan mukaan kaikki yritykset joutuvat tulevaisuudessa toimimaan kuin ohjelmistoyritykset, joten ohjelmointitaito, edes jonkinlainen ohjelmoinnin ymmärrys, tulee olemaan äärimmäisen tärkeä.

Jos Liukkaalla oli koskaan ongelmia jonkin vaikean asian hahmottamisessa, hän pohti, kuinka 6-vuotias tyttö tämän selittäisi. Siksi hänen esikoiskirjassaan seikkaileekin 6-vuotias tyttö. Kirja Hello Ruby opettaa ohjelmoinnin perusteita lapsille sopivin tarinoin ja aktiviteetein. Kuten jo edellä mainittiin, kirja sai rahoituksensa Kickstarterin kautta. Alkuperäinen tavoite oli kuitenkin vain kymmenentuhatta dollaria. Projektin suosio, liki 400 000 dollaria ja yli 9000 rahoittajaa, oli Liukkaalle valtava shokki; enää ei voinut perääntyä.

Ei tule pelätä yrittämistä. Vaikka yrittäessä tulee
varmasti epäonnistumaan jollakin tavalla, siitä on
otettava opiksi ja yritettävä uudestaan.

Vaikka Liukkaan alkuperäiset tavoitteet olivatkin matalat, ei kirja olisi koskaan toteutunut ilman uskallusta yrittää. Piilaaksossa ollessaan hän huomasi, etteivät menestyneet yritysjohtajat olleetkaan superihmisiä, he olivat vain paljon kunnianhimoisempia kuin me suomalaiset. Ei siis tule pelätä yrittämistä. Vaikka yrittäessä tulee varmasti epäonnistumaan jollakin tavalla, siitä on otettava opiksi ja yritettävä uudestaan. Tähän liittyen Liukas mainitsee projektinsa alkuvaiheen olleen kamala, hän ei vielä oikein osannut piirtää kunnolla. Jatkuvan yrittämisen ja monien epäonnistuneiden prototyyppien jälkeen kuitenkin päädyttiin nykyiseen tilanteeseen.

Luennon jälkeen saimme lyhyen tilaisuuden haastatella Liukasta. Hän kertoi kirjoittaneensa kirjan juuri pienen tytön näkökulmasta, sillä se oli hänelle helpoiten lähestyttävä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö myös muita kannattaisi opettaa ohjelmoimaan, sillä myös mummoilla ja vaareilla on toteuttamisen arvoisia ideoita, heiltä vain puuttuu tarvittavat taidot niiden toteutukseen. Ei siis tule pelätä yrittämistä ajatellen, ettei siitä mitään tule. Kaikki voivat toteuttaa ideoitaan.

 

Teksti: Olavi Laiho ja Leevi Rönty
Kirjoittajat ovat Olarin lukion oppilaita

Atea on Olarin lukion yritysyhteistyökumppani