04-12-2023

Lapset mukaan töihin -päivä toi teknologia-alalle uutta virtaa

Marraskuun viimeisenä perjantaina atealaiset kautta maan toivat lapsensa töihin. Lapset mukaan töihin -päivä tarjoaa vuosittain työpaikoille mahdollisuuden nostaa esiin eri ikäisten lasten ääniä ja avartaa käsitystä uravaihtoehdoista. Tulevaisuuttaan suunnitteleville lapsille roskakuski, opettaja tai kampaaja tulevat helpommin mieleen kuin verkkoasiantuntija - ymmärrettävistä syistä.

video

Me atealaiset halusimme näyttää, kuinka kivaa meillä on yhdessä ja mitä kaikkea kiinnostavaa työhömme kuuluu. Ehkä osa lapsistamme päätyy IT-alalle tekoälyä kehittämään! Päivästä tuli Atean toimistojen vuoden vilkkain päivä, kun noin 100 lasta tuli oppimaan teknologia-alasta leikin varjolla.

Miten puhua lapsille teknologiasta?

Aamiaisen jälkeen aamun avasi Atea Suomen toimitusjohtaja Juha Sihvonen, joka kertoi läppäri kädessään teknologian matkan kaivoksilta ihmisten ja yritysten käyttöön - ja Atean roolin matkalla. Tutun esineen, läppärin, kautta oli helppo kertoa niin softasta kuin palveluistakin niin, että lapset osasivat yhdistää tiedon omiin kokemuksiinsa.

Mikä Lapset mukaan töihin -päivä?
  • Päivä on osa Lapsiasiavaltuutetun ja yhteistyökumppaneiden Lasten vuoro -kampanjaa, joka tuo lasten äänet kuuluviin työpaikoilla.
  • Yrityksiä mukana 1033
  • Noin 100 lasta osallistui päivään Atean toimistoilla eri paikkakunnilla. 
Juha Sihvonen puhuu lapsille Lapset mukaan töihin -päivässä

Kaakaota siemailevat lapset kysyivät niin liikevaihdosta – 394,9 miljoonaa euroa vuonna 2022 - kuin työntekijöiden määrästä - noin 8000. Huomasi, että lapset olivat kotonakin tottuneet keskustelemaan yrityksen toiminnasta. Hauskimpia olivat kuitenkin vastaukset kysymyksiin, jotka koskettavat lasten omaa arkea.

“Mikä on sun lempiasia työssäsi?” kysyi 9-vuotias lapsi Vantaan konttorilta.

“Teidän äitit ja iskät”, vastasi Juha Sihvonen, ja sai vastauksena yleisöstä yhden epäuskoisen huudahduksen.

“Mikä oli sun lempiaine koulussa?” kysyi lapsi Tampereen konttorilta etäyhteyden päästä.

“Matikka. Mä olen jo silloin tykännyt matikasta. Tai nyt mä vähän juksasin. Tykkäsin kyllä matikasta, mutta ehkä liikunta oli vielä enemmän mun suosikki”, tunnusti Juha hetken pohdittuaan.

Katso videoita päivästä jutun lopusta >>

IT-ala – ei pelkkää harmaassa kopissa istumista

Teknologia-ala voi olla hankalasti hahmotettava työympäristö - mitä ne vanhemmat oikein tekevät siellä töissä?

“Ajattelin, että äitin työ on sitä, että istutaan harmaassa kopissa ja vastataan puheluihin”, arveli 9-vuotias Paju.

Atealaiset panivat parastaan muuttaakseen käsityksen, että IT-alalla me vain istumme koneella. Lapset saivat koodata värimatoilla ralliradan robottiautoille. Jokainen eri värinen maton pala toteutti eri tehtävää: yksi käänsi oikealle, toinen vasemmalle, kolmas vei suoraan ja neljäs kieputti ympyrää ikuisessa luupissa. Koodarin leikkiminen aiheutti monta riemukasta hetkeä.

Lapset saivat rakentaa virtalähteellä toimivia Lego-robotteja. Katso videolta, kuinka Ainon ja Monan rakentama maailmanpyörä pyörii. 

Kokeilla sai lisäksi valtaville kosketusnäytöille piirtämistä, kassakaapin varastamista ja valtavan bluetooth-kaiuttimen toimintaa.

Miten järjestää huikea Lapset mukaan töihin -päivä

  1. Jos suunnittelet Lapset mukaan töihin -päivää ensi vuodeksi, kannattaa mukaan ottaa riittävän monta toiminnan vetäjää, jotta sairastumiset ja muut poissaolot eivät kaada koko toimintaa. Lapset tarvitsevat paljon ohjausta, joten useampi ohjaaja per toiminta on hyvä ajatus.
  2. Onnistumisen takaa riittävän monenlainen tekeminen, jotta jokaiselle on mieluista puuhaa, ohjatut kierrokset toimistoon tutustuttamiseksi ja tietenkin se tärkein - kunnollinen ruokahuolto.
  3. Koska aamu alkoi jo kahdeksan aikaan, tarjosimme lapsille aamiaisen, lounaan ja leffaherkut päivän lopettelevaan leffanäytökseen.
  4. Myös lasten tunnistaminen on tärkeää, jos vanhempi ei ole koko ajan läsnä. Me ratkaisimme asian laminoimalla lapsille kaulaan omat kulkulaput kuvalla ja nimellä. Myös oman vanhemman, kummin tai muun tärkeän aikuisen yhteystiedot on hyvä ottaa ylös järjestäjille ja samalla varmistaa kuvauslupa. Lasten auttamiseen ja ohjaamiseen kannattaa etukäteen ohjeistaa koko konttorin väkeä, sillä itkevä lapsi etsimässä äitiään neukkarien keskellä on meidän jokaisen asia.

Tulevaisuuden tekijät - Mitä jäi käteen?

"Tämä on tosi monipuolinen ja kiinnostava työ. Kiinnostavaa oli erityisesti se, miten te koodaatte kaikkia robotteja”, sanoo Paju.

“Työ näyttää kivalta ja rauhalliselta. Se vaikuttaa sellaiselta, että siellä haluaa tehdä töitä”, kertoi puolestaan Olivia.

Kehuja saivat myös kosketusnäytöillä pelattavat pelit, hyvä ruoka ja ystävälliset työntekijät - ja se, että lapset otettiin tosissaan ja heille kerrottiin,mitä Atea ihan oikeasti tekee. Palaute muistutti huomattavasti sitä, mikä tekee Atea Focuksestakin niin muistettavan – yhteiset kokemukset.

Kaikki lapset eivät kuitenkaan olleet heti valmiita vaihtamaan unelmiaan IT-alaan. Päivän jälkeen yksi lapsi kertoi päätöksensä alkaa lentokapteeniksi vain vahvistuneen, jotta pääsee pois kylmästä ja loskasta. Me hyvin ymmärrämme! Onneksi Atea voi auttaa lentokapteeniakin lentämään turvallisemmin.

Lapset testaavat robottiauton radan koodaamista

Karhukopla kokeilee kassakaapin ryöstöä