Siirry sisältöön
Hyvinvointialueiden tietoliikenneinfran rakentaminen on valtava urakka – Suomen ICT-historian suurin. Se työllistää myös 2M-IT:tä, jonka palveluiden piirissä on yli 100 000 sote-ammattilaista. Kaikki voimat tarvitaan mukaan, jotta valmista syntyy vuodenvaihteeseen mennessä. 2M-IT saa Atean ylläpitämästä Tiera Verkkokauppa plussasta joustavasti kallisarvoisia resursseja ja osaamista.

Sote-uudistuksen deadline häämöttää: uudet hyvinvointialueet alkavat toimia 1. tammikuuta 2023. Valmistelutyö on täydessä vauhdissa.

”Hyvinvointialueiden palveluiden yhteensovittaminen on valtavan tärkeä ja suuri urakka. Harmonisointi koskee niin toiminnallisuutta kuin hankintoja ja suunnittelua. Kaiken pitää toimia, kun hyvinvointialueet aloittavat – eikä työ suinkaan lopu siihen”, liiketoimintajohtaja Marko Ranta 2M-IT:stä kertoo.

2M-IT on Suomen suurin sosiaali- ja terveydenhuollon tietoteknisiä palveluja tuottava julkisomisteinen yhtiö, jonka palveluiden piirissä on yli 100 000 sote-ammattilaista. 2M-IT palvelee omistajiaan, joista suurimmat ovat Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Turun kaupunki, Satakunnan sairaanhoitopiiri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä, Vaasan sairaanhoitopiiri sekä Porin kaupunki. Kaikkien näiden toiminta siirtyy hyvinvointialueille vuoden vaihteessa.

Atea on yhtiön tärkeä kumppani niin hankinnoissa kuin asiantuntijapalveluissakin. Pitkä yhteinen historia ja nykytilanteen kartoitus ovat antaneet hyvän pohjan hyvinvointipalveluiden ICT-arkkitehtuurin rakentamiseen.

”Oma osaamisemme painottuu sote-sektorin jokapäiväisten palveluiden tuottamiseen. Kun tarvitsemme tukea teknologiavalintoihin tai muutenkin laajempia hartioita, saamme apua Atealta. Ostamisen helppous on ollut meille erityisen tärkeää”, Marko Ranta sanoo.

Lisäkäsiä naapurimaita myöten

2M-IT työllistää yli 700 IT-asiantuntijaa. Viime aikoina sote-uudistuksen valmisteluun on palkattu esimerkiksi tietotekniikkaosastolle 70 henkeä lisää, mutta silti lisäkäsiä tarvitaan. Kumppanit, kuten Tiera Verkkokauppa plus, ovat siis välttämättömiä superosaajia.

”Sote-palveluihin liittyvän IT-infran harmonisointi on niin valtava urakka, etten usko suomalaisten osaajien riittävän sen toteuttamiseen edes lisärekrytointien ja alihankkijoiden käyttämisen avulla. Atealta saamme tarvittaessa lisävoimaa myös muista Pohjoismaista, mikä on tärkeä potentiaali koko projektille”, Ranta sanoo.

Atean ja 2M-IT:n välillä on yhteyksiä päivittäin ja monella tasolla. Asiantuntijuutta on tarjolla hankintoihin ja tukipalveluihin, olipa kyse verkoista, konesaleista tai virtualisointiteknologiasta.

”Olemme toimittaneet 2M-IT:lle Tiera Verkkokauppa plussan kautta muun muassa Aruban laitteita ja tietoverkkoteknologiaa sekä asiantuntijatöitä.

Varmistamme, että laitteita on saatavilla tarvittavissa määrin ja että niiden hankinta on mahdollisimman helppoa”, asiakkuuspäällikkö Ismo Pietilä Atealta kertoo.

Hänen mukaansa hyvinvointialueiden rakentaminen on Suomen mittakaavassa valtava ja erittäin mielenkiintoinen projekti, joka on luonut uudenlaisia, räätälöityjä toimintatapoja.

”Laite- ja ohjelmistotoimitusten lisäksi olemme varanneet osan Microsoft-asiantuntijoistamme täysin 2M-IT:n käyttöön. Näin varmistamme, että apua on saatavilla aina, kun sitä tarvitaan”, Pietilä sanoo.

Asiantuntijatöinä on tehty räätälöityjä ratkaisuja, joilla voidaan tehdä merkittäviä parannuksia siihen, kuinka kauan terveydenhoitoalan ammattilaisten päivästä kuluu eri koneille kirjautumiseen.

”Uuden järjestelmän avulla pyrimme saamaan esimerkiksi kirjautumisiin kuluvan ajan minimiin. Kun yhden sairaanhoitopiirin alueella saattaa työskennellä yli 15 000 työntekijää ja jokainen heistä kirjautuu eri koneille monta kertaa päivässä, ajansäästöllä on oikeasti suuri merkitys.”

Toimitusvarmuus on kriittinen tekijä

Juuri nyt hankintoja leimaa maailmanlaajuisesti suuri epävarmuus. Komponenttien saatavuudessa ja kuljetuksissa on ongelmia, mikä aiheuttaa päänvaivaa kaikkialla. Hyvinvointialueiden starttia varten pyritään kuitenkin varmistamaan kaikki mahdollinen.

”Tällä hetkellä laitteiden ja komponenttien toimitusajat ovat todella pitkiä ja vaikeasti ennustettavia. Se ei johdu yhdestäkään osapuolesta vaan maailmantilanteesta. Atea on kuitenkin pystynyt hoitamaan toimitukset niin hyvin kuin se ylipäätään on nyt mahdollista”, Marko Ranta sanoo.

Hyvinvointialueiden tarvitsemat laitemäärät ovat Suomen mittakaavassa ennen kuulumattoman suuria, ja tekniikkaa asennetaan ja otetaan käyttöön kovaa vauhtia. Kun uudet sote-alueet aloittavat toimintansa ensi vuoden alussa, näillä laitteilla hoidetaan Suomen hyvinvointia Porista Lappeenrantaan ja Heinolasta Vaasaan.

Ranta kiittelee yhteistyön Atean ja Tiera Verkkokauppa plussan kanssa sujuneen erityisen hyvin.

”On hienoa, että kynnys yhteydenottoihin on matala – kaikesta keskustellaan ja kaikessa jaetaan paras osaaminen. Ilman kumppaneita emme selviäisi tästä urakasta”, Ranta sanoo.

Kuntien Tiera Oy

Kuntien Tiera Oy on yli 390 kuntatoimijan omistama osakeyhtiö ja yhteiskunnallinen yritys, joka kehittää kuntien, kaupunkien ja hyvinvointialueiden ICT-palveluja verkostomaisesti yhteistyössä omistaja-asiakkaiden sekä muiden julkisten- ja kaupallisten toimijoiden kanssa. Tiera Verkkokauppa on Suomen kattavin, kuntakentän käyttöön suunniteltu dynaaminen hankintajärjestelmä. Se helpottaa ja tehostaa kuntatoimijoiden ICT-laitteiden, -ohjelmistojen ja -palveluiden hankintoja.

Kiinnostuitko? Ole meihin rohkeasti yhteydessä. Me autamme sinua menestymään digitaalisella matkalla.

Yleinen yhteydenottolomake