Siirry sisältöön
Helsingin Tuomiokirkkoseurakuntaan kuuluva Agricolaliike julkaisi oman yhteisösovelluksen maaliskuussa 2019. Sillä seurakuntalainen voi striimata saarnan reaaliajassa, kuunnella podcasteja tai lähettää sähköisen rukouspyynnön.

Vuonna 2009 perustetussa Agricolamessussa taustamusiikista vastaa urkurin sijaan seurakuntalaisista koottu livebändi ja harrasta tunnelmaa luodaan tekniikkatiimin tuottamalla video- ja valoesityksellä sekä savukoneella.

Messun tuottajana toimivan Pietu Korpelaisen mukaan nykyaikaisesti toteutetun tapahtuman tavoitteena on tavoittaa nuoret kaupunkilaiset entistä paremmin.

”Heille digitaalinen maailma ja hyvin rakennettu visuaalisuus merkitsevät enemmän kuin vanhemmille sukupolville. Agricolamessu pyrkii sanoittamaan ikuisia asioita modernille kielelle.

Yhteisöllisyys on vahvasti läsnä messun tuotannossa. Kerran viikossa Helsingin Punavuoressa sijaitsevassa Mikael Agricolan kirkossa järjestettävän tapahtuman taustalla toimii viisi vapaaehtoisista koostuvaa tiimiä, joiden vastuualueet ovat ruoka, musiikki, tekniikka, ehtoollinen sekä tervetulotoivotukset.

”Tiimeihin voi hakea mukaan kuka tahansa. Agricolamessun tuotannossa voimme antaa helsinkiläisille nuorille mahdollisuuden näyttää taitonsa ja jättää jälkensä tapahtumaan”, Korpelainen sanoo.

 

Cola Tribe -sovelluksella seurakunta on aina mukana

Agricolamessu on vakiinnuttanut kymmenen toimintavuotensa aikana paikkansa osana Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnan toimintaa, ja sen ympärille on kehittynyt kiinteä yhteisö.

Agricolaliikkeen toiminnanjohtaja, pappi Henrik Wikström arvioi, että yhteisöllisyys on keskeisimpiä asioita kirkon toiminnassa. Nimellä Cola Tribe kulkevan yhteisösovelluksen  ideana on tuoda yhteisö seurakuntalaisen luokse.

”Vaikka moni asia on historian saatossa muuttunut, kirkko on aina ollut ja on edelleen pohjimmiltaan kokoontuva yhteisö. Halusimme, että seurakunta on siellä, missä ihmisetkin, ja siihen voi osallistua, vaikka ei pääsisi paikalle seurakunnan tapahtumiin”, Wikström sanoo.

Sovelluksen avulla voi ilmoittautua mukaan messun tuotantotiimeihin, kuunnella podcasteja, katsoa messun etänä tai jättää rukouspyynnön sähköisesti. Rukouspyynnöt käsitellään anonyymisti. Jos rukoilija pyytää apua tai voimaa tietylle henkilölle, pappi jättää messussa pyyntöä lukiessaan nimen pois.

”Sovelluksen yksi keskeisimmistä ajatuksista on olla helppo ja turvallinen tapa tutustua ja osallistua kirkon toimintaan”, Wikström sanoo.

 

Kehitys jatkuu kyselytutkimuksella

Ensimmäisen kahden ja puolen kuukauden aikana jo yli 400 seurakuntalaista on ladannut Cola Tribe -sovelluksen, vaikka sitä ei ole markkinoitu mitenkään. Tuottaja Pietu Korpelaisen kertoo, että ensimmäisen version julkaisua edelsi noin yhdeksän kuukauden kehitystyö. Toinen versio on tarkoitus julkaista keväällä 2020.

”Seuraavaksi selvitämme kyselytutkimuksen avulla, mitä seurakuntalaiset toivovat kirkolta yhteisönä, ja hyödynnämme vastauksia sovelluksen jatkokehityksessä. Yhtenä ideanamme on tuoda sovellukseen mahdollisuus jakaa oma sijainti ja tavata muita seurakuntalaisia”, Korpelainen kertoo.