Siirry sisältöön
Uusi koulu- ja kulttuurikampus on tuonut positiivista potkua koko Parkanon julkisuuskuvalle. Oppilaitoksessa ja monitoimitiloissa kaikkialle ulottuvan tekniikan avulla oppiminen muuttuu elämyksiksi, ja erityinen ylpeydenaihe on teatteri- ja musiikkitiloiksi muuntuva Wrede-sali, jonka esitystekniikalle ei löydy vertaista mistään Suomen koulusta.
Parkanon kaupunki
Tiera Verkkokauppa referenssi, Parkanon Kaarna koulukampus. Poika, jolla on raitapaita, käyttää tietokonetta.

Parkanolainen Eetu Haukkala esittelee värikästä graffitia tietokoneensa näytöltä. Kuvaamataidon tunnilla tehty työ on nyt valmis. Tehtävänä oli ottaa kuva rakennuksen seinästä ja taiteilla sen jälkeen kuvan päälle graffiti Chromebookin piirustusohjelmalla ja kosketusnäyttökynällä.

”Pitäisi varmaan tulostaa työ ja käydä ostamassa kehykset”, lopputulokseen tyytyväinen 13-vuotias taiteilijanalku naurahtaa.

Digitaiteen tekeminen on osa modernia opiskelua Parkanon komealla Kaarna-koulukampuksella, jossa uusi teknologia ja erilaiset oppilaitosratkaisut innostavat niin opettajia kuin oppilaita.

Tiera Verkkokauppa referenssi, Parkanon Kaarna koulukampus: Oppilas, käyttää tietokoneen kosketusnäyttöä.
Tiera Verkkokauppa referenssi, Parkanon Kaarna koulukampus: Jenni, keltainen neule ja musta paita katsoo katsoo kameraan.

Elokuussa 2019 ovensa avannut Kaarna edustaa uusinta koulusuunnittelun mallia. Tilatehokkuus on yhdistetty viimeisimpään tekniikkaan. Tilojen muunneltavuus ja digitaalisuus mahdollistavat opettamisen ja oppimisen elämyksellisellä tavalla.

Kaksikerroksisessa kampusrakennuksessa on esikoulu, ala- ja yläkoulu sekä lukio. Oppilaita on noin 700 ja henkilökuntaa sata.

”Arki on lähtenyt rullaamaan hyvin. Toki poikkeuksellinen korona-aika etäopiskeluineen on tuonut omat haasteensa, mutta olen todella ylpeä siitä, kuinka sujuvasti opettajat ja oppilaat ovat ottaneet uuden oppimisympäristön ja ilmiöpohjaisen oppimisen haltuunsa”, Kaarnan johtava rehtori Jenni Annala kertoo.

Tiera Verkkokauppa referenssi: Kuva Parkanon Kaarnan koulukampuksessa sisältä. Taustalla on näyttö, jolla lukee Atea.

Luokkahuoneissa siirryttiin monitoimitiloihin ja sähköiseen oppimisympäristöön

Puhelin pirisee pedagogisen TVT-tukihenkilön Hannu Karin taskussa. Hän vastaa Kaarnan laitteiden ja käyttäjätunnuksien ylläpidosta sekä auttaa opettajia ja muuta henkilökuntaa uuden teknologian käyttöönotossa.

”Kaarnassa kaikki opettajat saivat ensimmäisen kerran henkilökohtaiset läppärit. Aiemmin koneet olivat luokkahuoneissa. Opettajilla on myös uudet kännykät. Oppilaille hankittiin omat Chromebookit, ja meillä on lisäksi tabletteja opetuskäytössä.”

Kampuksella ei ole perinteisiä luokkahuoneita. Nyt uudenlaiset tilat ja termit ovat jo käyneet tutuiksi: muuntojoustava tila, solu, avoin yhteistila ja oppimissoppi. Muutos ja opettaminen monitoimitiloissa on edellyttänyt opettajilta myös uudenlaisten työtapojen kehittämistä.

Tiera Verkkokauppa referenssi, Parkanon Kaarna koulukampus: Mies, jolla on silmälasit seisoo nojaten lasikaiteeseen. Hänellä on kannettava tietokone kainalossa.

Hannu Karin päivät ovat vaihtelevia: hän menee sinne, missä teknistä tukea kulloinkin tarvitaan. Teknologisissa pulmissa henkilökuntaa neuvovat myös palvelukoordinaattori ja kolme digitutoria, jotka avustavat soluissa muutaman tunnin viikossa.

”Olemme ottaneet käyttöömme uuden opetussuunnitelman täysimittaisesti, ja oppimisympäristömme on kokonaan sähköinen. Oppilaiden tärkein työväline on Chromebook. Opetus tapahtuu isoilta 86 tuuman näytöiltä, joita hankittiin 44. Kaikkia oppimateriaaleja ei ole kuitenkaan vielä digitalisoitu. Varsinkin alakoululaiset käyttävät myös tehtäväkirjoja.”

Koulun laitemäärä kolminkertaistui Kaarnaan muuton myötä.

”Aluksi opettajien teknologiset taidot olivat hyvin eri tasolla. Lähdimme liikkeelle ihan tekniikan käytön perusteista. Olen esimerkiksi opastanut, kuinka läppärin saa yhdistettyä langattomasti esitysnäyttöön.”

 

Av-ratkaisut, monitoimitilat ja verkkoratkaisut korvasivat vanhat koulurakennukset ja sisäilmaongelmat

Parkanon kunta hankki Kaarnan verkon ja kaikki ict-laitteet Tiera Verkkokaupan kautta. Atea suunnitteli ja toteutti verkkoratkaisut ja monimutkaiset av-järjestelmät.

Koulu- ja kulttuurikampuksella ollaan erityisen ylpeitä kahdesta asiasta: isosta auditoriosta ja liikuntasalista, joka on samalla täysimittainen salibandyhalli.

”Päivisin talo on aktiivisesti koululaisten käytössä. Esimerkiksi auditorion katsomo ja näyttämö voidaan jakaa osiin, ja niitä käytetään opetustiloina. Iltaisin ja viikonloppuisin tilat palvelevat kaikkia parkanolaisia monipuolisena harraste- ja kulttuuripaikkana”, Hannu Kari kertoo.

Tiera Verkkokauppa referenssi: Parkanon Kaarnan koulukampuksen kuva ulkoa. Rakennus on ruskeasävyinen. Pihalla asftaltilla on pyöriä.

Kaarna maksoi kaikkine kalusteineen lähes 20 miljoonaa euroa. Parkanon tietohallintojohtaja Timo Lehtinen sanoo, että investointi oli iso ja rohkea satsaus 6 500 asukkaan kunnalta. Lähtölaukauksena hankkeelle oli pakko: vanhat koulurakennukset ja sisäilmaongelmat oli korjattava.

”Atea on ollut Parkanolle luotettava ja asiantunteva kumppani, ja yhteistyömme on sujunut hyvin. Laitetoimitukset ja asennukset menivät pitkälti niin kuin ajattelimme, vaikka aikataulu oli tiukka. On tärkeää, että esimerkiksi verkko toimii moitteettomasti, kun sinne kirjautuu aamuisin 800 ihmistä.”

Lehtisen mukaan Kaarnan oppimistilat tukevat uuden opetussuunnitelman tavoitteita hyvin. Rakennuksen nykyaikainen tieto- ja viestintätekniikka tarjoaa striimausmahdollisuuden eri tiloista koulun sisäiseen ja ulkoiseen verkkoon. Talossa on myös monipuoliset langattomat kuvan- ja äänensiirtomahdollisuudet.

Koulun auditoriossa av-laitteet ja teknologia ovat kuin ammattiteatterissa

Tiera Verkkokauppa referenssi Parkanon Kaarna koulukampus. Nainen sini-mustassa vaatteessa nojaa pöytään ja käyttää tietokonetta samalla.

Ihastusta on herättänyt etenkin korkealaatuisiksi teatteri- ja musiikkitiloiksi muuntuva auditorio eli Wrede-sali. Erikoisuutena on muunneltava akustiikka, jolla jälkikaiunta-aika saadaan säädettyä jokaisen esityksen tarpeisiin yksilöllisesti. Salissa on nähty esimerkiksi Kirka-musikaali Hetki lyö. Katsomoon mahtuu 300 hengen yleisö.

Wrede-salin teknologiaa on päässyt käyttämään myös suomen kielen ja kirjallisuuden sekä ilmaisutaidon opettaja Satu Kyrönviita, joka on opettanut yläkoululaisille ilmaisutaitoa Parkanossa vuodesta 1996.

”Kaarnan valmistuminen toi huikean muutoksen koko oppiaineeseen. Muistan, kuinka vanhassa koulussa rakensimme esiintymislavan ruokalan pöydistä. Jännitin, putoavatko oppilaat siitä läpi. Valotekniikka oli sellaista, että valot päälle ja valot pois. Usein yleisöstä kuului, että muuten hyvä, mutta äänet eivät kuulu”, hän muistelee.

Kaarnan auditorio on varustettu lähestulkoon samanlaisella laitteistolla kuin ammattiteatterit: vastaavaa teknologiaa äänipöytineen, valoineen ja miksereineen ei tiettävästi ole muissa maamme kouluissa.

Kyrönviita kertoo, että nyt oppilas saattaa valita ilmaisutaidon ihan siksikin, että haluaa perehtyä valaistukseen ja äänitekniikkaan. Kaarnassa voi tehdä tuotantoja uudella tavalla – saman esityksen toteuttamiseen voi osallistua oppilaita ekaluokkalaisista lukiolaisiin ja useita eri opettajia.

”Olen saanut työhöni paljon uutta intoa ja inspiraatiota: tilat ovat viimeisen päälle ja mahdollisuudet lähes rajattomat. Saamme tehtyä täällä ihan loistavia esityksiä. Toki pelkkä hieno tekniikka ei riitä, vaan sitä on osattava käyttää: iso kiitos kuuluu palvelukoordinaattori Juha Kinnuselle, joka on ollut isona apuna muun muassa projektien ääni- ja valomaailmojen luomisessa.”

Tietohallintojohtaja Timo Lehtinen sanoo, että uusi koulu- ja kulttuurikampus on tuonut positiivista potkua koko Parkanon julkisuuskuvalle.

”Voimme sanoa ylpeydellä, että jos joku ajattelee muuttavansa tänne, niin ainakin sivistyksen osalta puitteet ja palvelut ovat kunnossa.”

Koulukampuksen lisäksi uudistettiin koko Parkanon kaupungin verkko

Parkanon Kaarnan verkon ja ict-ratkaisujen kokonaisuudesta Atealla vastannut Account Manager Ari Harjula sanoo, että projekti onnistui myös Atean näkökulmasta hyvin.

”Hanke oli meille mittava ja mielenkiintoinen. Meiltä oli mukana peräti kaksi omaa projektipäällikköä, sillä Kaarnan osittain sovellustietoisen verkon lisäksi teimme uusiksi koko Parkanon kaupungin verkon. Yhteistyö asiakkaan kanssa sujui kitkattomasti. Päätöksenteko heidän päässään oli määrätietoista ja nopeaa.”

Harjulan mukaan projektissa ainutlaatuista oli sen laajuus, sillä Parkanoon toteutettu kokonaisuus on Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen iso.

”Hienoa oli, ettei meidän tarvinnut toimittaa Kaarnaan mitään vanhaa – kaikki on uutta päätelaitteista ja tableteista puhelimiin. Saimme suunnitella av-ratkaisut niin moderneiksi kuin mahdollista. Toimittamamme verkko ja teknologia on rakennettu kestämään aikaa ja palvelemaan parkanolaisia pitkälle tulevaisuuteen.”

Harjula kehuukin Parkanon kuntaa ennakkoluulottomista päätöksistä: Kaarnan auditorio ja monikamerastudio ovat sellaisia, joita ei muista opinahjoista löydy. Modernin monitoimitalon liikuntahalli on mitoitettu koko kaupungin käyttöön niin äänentoiston kuin verkonkin suhteen. Koulussa on myös tilat suositulle e-sportille.

Näitä it-ratkaisuja toteutimme yhdessä Parkanon kanssa

Parkanon hankinnat toteutettiin Tiera Verkkokauppaa hyödyntäen.

Päätelaitteet

Tietokoneet, tabletit ja matkapuhelimet: Lenovon Yoga -kannettavia 70 kappaletta, Lenovon Chromebookeja 300, Lenovon V330 -kannettavia 40, Nokian puhelimia 70, Samsungin tabletteja 40 ja Applen iPadeja 40.

AV-ratkaisut

Uuden koulukeskuksen laajojen av-järjestelmien kokonaistoimitus asennettuna ja käyttöönotettuna. Toimitus sisälsi tavallisia luokkatilojen av-järjestelmiä sekä monimutkaisempia järjestelmiä jaettavaan auditorioon, liikuntasaliin, musiikkiluokkiin sekä monikamerastudioon. Järjestelmissä on käytetty uusinta AV-over-IP-teknologiaa sekä kuvan- että äänensiirrossa. Luokkatilojen järjestelmät on toteutettu muuntojoustavasti liikuteltavilla interaktiivisilla kosketusnäytöillä.

Ohjelmistolisenssit

Parkanossa hyödynnetään Microsoftin kolmivuotista Enrollment for Education Solutions -sopimusta, jonka avulla oppilaitosten käyttäjät saa lisensoitua vuosittain henkilöstömäärän mukaan yhden sopimuksen kautta. EES-sopimus on oppilaitoksille selkeä ja helppo tapa saada edullisella oppilaitoshinnoittelulla Microsoftin parhaat ja tietoturvalliset M365-pilvipalvelut. Samalla oppilaat ovat saaneet ilmaiseksi vastaavat pilvipalvelulisenssit.

Tietoverkkoratkaisut

Parkanon kaupungin ja Kaarnan verkon suunnittelu ja laitteiden toimitus. Toimitettu verkko on osittain sovellustietoinen.

Tiera Verkkokauppa

Parkanon kaupunki on Kuntien Tiera Oy:n osakas.Kuntien Tiera Oy on yli 390 kuntatoimijan omistama osakeyhtiö ja yhteiskunnallinen yritys, joka kehittää kuntien, kaupunkien ja hyvinvointialueiden ICT-palveluja verkostomaisesti yhteistyössä omistaja-asiakkaiden sekä muiden julkisten- ja kaupallisten toimijoiden kanssa.

Atean ylläpitämä Tiera Verkkokauppa on Suomen kattavin, kuntakentän käyttöön suunniteltu dynaaminen hankintajärjestelmä. Se helpottaa ja tehostaa kuntatoimijoiden ICT-laitteiden, -ohjelmistojen ja -palveluiden hankintoja.