Siirry sisältöön
Digitalisaatio muuttaa yhteiskuntaa kokonaisvaltaisesti. Yhä arkisemmat asiat pitävät sisällään älykkyyttä, joka helpottaa toimintaa ja tarjoaa käyttäjilleen uusia palveluita tai jopa pohjan tarjota uutta liiketoimintaa integroidun teknologian avulla. Urheilukenttä ei varsinaisesti tule mieleen ensimmäisenä kun puhutaan digitalisaation hyödyistä. Urheilukentän langaton verkko (WLAN, WiFi) voi tarjota kätevästi ja edullisesti uusia mahdollisuuksia eri käyttäjäsidosryhmille.

WiFi 6 – uusi tapa toimia

WiFi 6:n (IEEE 802.11ax) avulla useampia laitteita voidaan käyttää tehokkaammin samassa verkossa ja suuremmilla tiedonsiirtonopeuksilla. Samalla tekniikka säästää päätelaitteiden akkua. Olennainen asia tässä teknologiassa on se, että tämä uusi standardi mahdollistaa paremmin monen laitteen kommunikaation yhden tukiaseman kautta. Hyödynnetty teknologia on aikaisempien standardien kanssa yhteensopiva, eli vanhat laitteet toimivat uusien tukiasemien kanssa. Käytännössä edut näkyvät käyttäjälle vasta silloin, kun noin 30 % laitteista on aidosti WiFi 6 -laitteita. Kun urheilukentän WiFi-verkko rakennetaan 802.11AX-laitteilla ja hyödynnetään radiolinkkejä runkoyhteyksissä (jos kiinteää kaapelointia tai valokuitua ei ole saatavilla), saadaan aikaan kohtuullisella kustannuksella monipuolinen palveluverkko. Tämä teknologia toimii loistavasti monipuoliselle palveluverkolle, jossa täytyy erilaisten todennusmahdollisuuksien kautta tarjota hyvää radioverkon kattavuutta samalla, kun varmistetaan, että yksikään päätelaite tai sidosryhmä ei syö koko verkon kapasiteettia.

Eri käyttäjäryhmät asettavat verkolle erilaisia tarpeita ja vaatimuksia

Olennaista monipuolisessa palveluverkossa on se, että se pystytään toteuttamaan turvallisesti ja kätevästi vastaamaan kaikkien sidosryhmien tarpeita.

Kiinteät infrastruktuurin peruspalvelut

Digitalisaation pohjaksi urheilukentällä tarvitaan kiinteää infrastruktuuria. Osa langattomasta verkosta (jota esimerkiksi mainostetaan erillisellä SSID-tunnistella) voidaan dedikoida tähän tarpeeseen. Tätä dedikoitua osaa verkosta käyttävät esimerkiksi urheilukentän sensorit, jotka verkon avulla välittävät mittausdataa kentän esimerkiksi lämpötilasta, kosteudesta, tuulesta tai ihmisten liikkeistä. Olennaista on, että verkko pystyy turvallisesti ja helposti tuottamaan alustan perusinfrastruktuurin sensorilaitteiden toiminnalle.

Tapahtumajärjestäjän tarpeet verkolle

Tapahtumajärjestäjillä, esimerkiksi urheilukilpailujen järjestäjillä, on omat vaatimuksensa, jotka vaikuttavat omalta osaltaan siihen, mitä verkolta vaaditaan. Käytännössä datayhteydet ovat välttämättömyys tiedon siirtämiselle. Vaikka Suomi onkin mobiilidatan luvattu maa, hyvin järjestetyllä, turvallisella WLAN-verkolla on lisäarvoa tapahtuman järjestäjälle. WLAN-verkko laajoine palveluineen voi olla tapahtumanjärjestäjälle primäärinen tai sekundäärinen yhteys mittaus- yms. palveluille, jota tapahtuman järjestäjä tarjoaa omille asiakkailleen ja kumppaneille.

Verkosta lisäarvoa kuntalaisille

Moni kunta tarjoaa WiFi-yhteyksiä kuntalaisten käyttöön. WiFi -kuntaverkkoa on tarjottu esimerkiksi virastoissa ja kuntien ja kaupunkien kävelykaduilla. Urheilukenttä on oivallinen paikka jatkaa tätä palvelukokemusta niin, että urheilukentälle saavuttaessa datayhteyttä tarjotaan suoraan käyttöön kuntalaisen päätelaitteeseen. Olennaista tässä on se, että samat tunnukset saadaan toimimaan todennuksessa, jota voidaan hyödyntää muissa kunnan palveluissa. 

Vierailijaverkko tapahtumakävijöille

Moni tapahtumanjärjestelijä on kiinnostunut tarjoamaan omaa WiFi-verkkoaan tapahtumassa vieraileville kävijöille. Guest-verkon avulla vierailijat saavat käytännössä internet-yhteyden. Tämä yhteyden tarjoaminen on mukava lisä viihtyvyydelle, mutta samalla voidaan kätevästi tarjota esimeriksi tulos- tai paikannuspalveluita. Tämä on mahdollista uuden sukupolven WiFi-verkkojen hallinnan kautta. Käytännössä esimerkiksi siten, että vierailija ohjataan vierasverkon kirjautumisen kautta selaimessa suoraan tulospalveluun tai tapahtumaan varten tarjotaan sovellusalustaa, joka opastaa erilaisille palvelupisteille. Tapahtuman datan analysointi on osa modernia tiedonhallintaa, johon on tarjolla monipuolisia palveluita. Kaiken tämän(kin) pohjalla on toimiva ja hyvin suunniteltu WLAN-verkko.

Kysy lisää

Vesa Hirvonen.
Vesa Hirvonen
Head of Secure Networks Solutions & Offering

Vesa Hirvonen, Head of Secure Networks Solutions & Offering.