Siirry sisältöön
20-02-2023

Atea Sustainability Forumissa vaaditaan ilmastotoimia – Hyvät aikomukset eivät enää riitä

Tulevaisuuteen sijoittuvat kunnianhimoiset ilmastotavoitteet eivät enää riitä vaan meidän on ryhdyttävä konkreettisiin toimiin, sanovat pohjoismaiset IT-ostajat, jotka nostivat ilmastovastuun 21. maaliskuuta järjestettävän Atea Sustainability Forumin keskeiseksi teemaksi. ”Nyt on aika lunastaa lupaukset”, toteaa myös Nordea-konsernin hankintayksikön vastuullisuusjohtaja Maria Faergemann Eg.

Maria Faergemann Eg on jäsenenä Atea Sustainability Focuksen Advisory Boardissa, joka kokoaa yhteen Pohjoismaiden johtavia tietotekniikan ostajia. He ovat laatineet raportin, joka esitellään 21. maaliskuuta järjestettävässä Atea Sustainability Forumissa. Sekä raportti että tapahtuma keskittyvät tänä vuonna ilmastovastuuseen.

Maria Faergeman seisoo YK:n vastuullisuustavoitteita kuvaavien värillisten laatikoiden edessä.

Ilmastovastuu on ajankohtainen teema, koska aika on loppumassa kesken. Tietotekniikka-alan on vähennettävä päästöjään 45 prosenttia vuoden 2020 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

”Uskallan väittää, että useimmat meistä kestävän kehityksen parissa työskentelevistä ovat kyllästyneitä pelkkiin lupauksiin. Nyt haluamme nähdä todellisia edistysaskeleita. Jos sanotte, että aiotte puolittaa päästöt vuoteen 2030 mennessä, kertokaa läpinäkyvästi mitä toimenpiteitä olette suunnitelleet, raportoikaa edistymisestänne ja kertokaa avoimesti matkan varrella kohtaamistanne haasteista", Maria Faergemann Eg sanoo.

”On aika lopettaa pelkät puheet ja siirtyä lunastamaan lupaukset päästövähennyksistä.”

Konkreettisia suosituksia lupausten lunastamiseksi

Faergemann Eg ja hänen kollegansa ASF:n Advisory Boardista ovat koonneet tämänvuotiseen raporttiin joukon suosituksia konkreettisista toimista, joita sekä IT-ala että tietotekniikan ostajat voivat tehdä.

Näitä suosituksia – ja paljon muuta – käsitellään Atea Sustainability Forum -tapahtuman puheenvuoroissa, paneelikeskusteluissa ja pyöreän pöydän keskusteluissa. Tapahtuman projektipäällikkö Camilla Cederquist sanoo:

”Useimmat ovat yhtä mieltä siitä, mitä päästöille on tehtävä ja millaisia riskejä siitä koituu, ettei mitään tehdä. Emme kuitenkaan juuri näe konkreettisia tuloksia. Siksi tänä vuonna on tärkeä keskittyä vastuukysymykseen. ”Mitä kunkin toimijan on tehtävä? Mitä voimme tehdä yhdessä? Näihin asioihin paneudumme syvällisesti”, Cederquist lupaa.

”Tapahtumassa on upea fiilis"

ASF on kiistatta vuoden vaikuttavin tapahtuma kaikille tietohallintojohtajille, hankintapäälliköille ja kestävän kehityksen johtajille, jotka haluavat olla eturintamassa edistämässä kehitystä. Maria Faergemann Eg on osallistunut tapahtumaan joka vuosi aina siitä lähtien, kun hän liittyi ASF:n Advisory Boardiin vuonna 2018:

”Tapahtumassa tuntee todella olevansa mukana jossain suuremmassa ja siellä on upea fiilis. Mukana on paljon ihmisiä, jotka haluavat vaikuttaa ja jotka todella vaikuttavat kestävään kehitykseen yhdessä. Tapahtuma on myös uskomaton tilaisuus tavata ihmisiä, joita ei muuten tapaisi ja oppia toinen toisiltaan.”

Tapahtumasta tekee ainutlaatuisen juuri se, että kaikki toimijat kokoontuvat saman pöydän ääreen keskustelemaan haasteista ja löytämään rakentavia ratkaisuja yhdessä. Mukana on niin maailman suurimpia valmistajia, yksityisen ja julkisen sektorin IT-ostajia ja IT-johtajia kuin Responsible Business Alliance (RBA) -järjestö, joka kokoaa yhteen koko globaalin IT-alan.

Sinulle, joka haluat viedä kehitystä eteenpäin

Maaliskuussa järjestettävään ASF-tapahtumaan osallistuminen ei vaadi erityistä ennakko-osaamista, kertoo Maria Faergemann Eg. Tarvitaan vain halu olla mukana viemässä kehitystä eteenpäin.

”Tapahtuma tuo yhteen eri aloja edustavia ihmisiä ja tarjoaa tilaisuuden astua oman kuplan ulkopuolelle. Se on foorumi, joka auttaa meitä katsomaan näiden siilojen ulkopuolelle. Samalla saat käsityksen siitä, miten maailman suurimmat brändit toimivat", Faergemann Eg kertoo.

”Ilmastovastuuta korostetaan tulevaisuudessa paljon enemmän. Joko toimit reaktiivisesti tai olet fiksu ja tartut muutoksen tarjoamiin mahdollisuuksiin”, Cederquist jatkaa.

Erilaisia näkökulmia ja syvempää ymmärrystä

Atea Sustainability Forumin puheenvuoroja kuullaan ympäri Pohjoismaita. Päivän aikana laaja joukko puhujia tarjoaa näkemyksiä, näkökulmia ja syvempää ymmärrystä siitä, miten voimme vähentää tietotekniikan päästöjä.

”Odotan innolla johtavien IT-yritysten näkökantoja ilmastovastuuseen ja siihen, millaisiin toimiin ne aikovat ryhtyä – sekä tietenkin huippudiplomaatti Jan Eliassonin inspiroivaa puheenvuoroa. Kaikki, jotka ovat kuulleet hänen puhuvan, ovat olleet haltioissaan, joten odotukseni ovat korkealla", Cederquist sanoo.

Kaksi tapaa osallistua Atea Sustainability Forumiin 21. maaliskuuta

Atea Sustainability Forum järjestetään yhteisesti Tukholman päälavan, Helsingin, Oslon ja Kööpenhaminan kesken. Jokainen aiheesta kiinnostunut on lämpimästi tervetullut seuraamaan virtuaalitapahtumaa. Helsingin kutsuvierastilaisuuden osallistujat pääsevät lisäksi osallistumaan pyöreän pöydän keskusteluihin ja verkostoitumaan alan ihmisten kanssa.