Siirry sisältöön
Muutto Etelä-Suomesta Savonlinnaan, reissu toimistolle kerran viikossa, tehokasta työskentelyä väliaikaisasunnossa. Hybridityö on tuonut aivan uudenlaisia mahdollisuuksia Tieran it-ammattilaisten arkeen.

Kuntien Tiera Oy on kuntien ja hyvinvointialueiden omistama inhouse-yhtiö, jossa on tehty joustavasti etätöitä jo pitkän aikaa. Viime syksynä omistaja-asiakkailleen valmiiksi kilpailutettuja ja tuotteistettuja ICT-, digi- ja asiantuntijapalveluja tarjoavassa yrityksessä siirryttiin kuitenkin kokonaan paikkariippumattomaan työskentelytapaan. Hybridityössä tarvittavat laitteet ja välineet hankitaan luonnollisesti Tiera Verkkokaupasta. Nyt kolme tieralaista kertoo, kuinka lisääntynyt valinnanvapaus ja uusin tekniikka ovat muuttaneet heidän työtään ja koko elämäänsä.

Työntekijöiden halu valita itse omat työvälineensä on trendi, joka koskettaa jokaista yritystä, joka haluaa saada parhaat työntekijät itselleen. Myös liiketoiminnan digitalisoituminen ja työnteon mobilisoituminen asettavat työntekijöiden työvälinevalinnat uuteen valoon.

BYOD-filosofian (Bring Your Own Device) hyödyt toteutuvat parhaiten, kun ko. toimintamalli toteutetaan palveluna yrityksen oman it:n kautta. Tällä varmistetaan toimintamallin kustannustehokkuus, hallittavuus ja tietoturvallisuus. Free Choice -mallin avulla yritys voi tarjota työntekijöilleen laajan, mutta hallitun valikoiman päätelaitteita vakiopaketin vaihtoehtona. Free choice -malliin päätyi myös Kuntien Tiera Oy.

Maria Kämäräinen, Tiera PSOP:n eli palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmän palvelupäällikkö

”Kun aloitimme veneilyharrastuksen mieheni kanssa yli 10 vuotta sitten, emme arvanneet, että harrastus saisi meidät muuttamaan Tuusulasta Savonlinnaan. Viime syksynä eteläsuomalainen omakotitalomme kuitenkin vaihtui itäsuomalaiseen kerrostaloasuntoon.

Meillä ei ollut mitään siteitä Itä-Suomeen aiemmin, mutta kun veneilimme Etelä-Saimaalla, ihastuimme alueeseen niin, että aloimme kaivata veneen lisäksi ympärivuotisempaa tukikohtaa. Hankimme Savonlinnan läheltä vapaa-ajan asunnon muutama vuosi sitten ja viime syksynä sitten myös vakituisen asunnon. Ei tarvinnut odottaa paikkakunnan vaihdosta eläkepäiviin saakka, koska nykyinen paikkariippumaton työsopimus mahdollistaa työskentelyn mistä tahansa Suomesta.

Teen töitä pääosin kotoa käsin, mutta minulla on työpiste myös mökillä. Olen hankkinut molempiin työpisteisiini isot näytöt, hiiret ja näppikset. Otan paikkaa vaihtaessa mukaani vain kannettavani ja langattoman reitittimen. Se toimii SIM-kortin ansiosta mainiosti myös mökillä.

Iso erillinen näyttö on tärkeä apuväline työssä. Minulla on paljon asiakaskokouksia ja silloin kaksi näyttöä ovat erityisen kätevät. Näen kokouksen osallistujat toisella ruudulta, ja toisella voin etsiä tarvittavia asiakirjoja tai tietoja.

Parasta hybridityössä on vapaus rytmittää työpäivät itse ja valita, missä milloinkin työskentelen. Noin kerran kuussa käymme mieheni kanssa pääkaupunkiseudulla ja silloin teen usein töitä automatkoilla.

Ennen söin lounaan aina kotona, mutta nyt lähden mielelläni jonnekin muualle syömään. Vaikka minulla ei ole kollegoja täällä Savonlinnassa, lounaan syöminen ulkona katkaisee päivän mukavasti ja samalla näen muita ihmisiä ihan livenä.”

”Työaikansa voi suunnitella hyvinkin itsenäisesti”

— Maria Kämäräinen, Tieran palvelupäällikkö

Marian vinkit hybridityötä tekevälle

 • Varmista hyvä nettiyhteys, sillä työnteko takkuaa turhaan, jos yhteys ei toimi. Hanki laadukas reititin ja tarkista, mikä operaattori alueellasi toimii parhaiten. Tieran verkkokaupasta saat apua, jos asia pohdituttaa.
 • Jos vaihdat työpistettä usein, valitse mahdollisimman kevyet työvälineet. Kannettavan tietokoneen painolla ja koolla on merkitystä, jos kone kulkee matkassasi pitkin päivää.
 • Muista, että nykyteknologia suo huimia uusia mahdollisuuksia työn tekemiseen. Mieti rohkeasti, miten voit hyödyntää hybridityön etuja omassa tehtävässäsi. Parhaimmillaan työaikansa voi suunnitella hyvinkin itsenäisesti.

Rea Saastamoinen, Tiera Verkkokaupan palvelupäällikkö

”Itse olen panostanut erityisesti verkon toimivuuteen ja kuulokkeisiin. Kaikkien tieralaisten tavoin minulla on paikkariippumaton työsopimus, joka mahdollistaa hybridityön tekemisen joustavasti itse haluamallani työpisteellä.

Asun Nokialla ja työskentelen etupäässä kotona, mutta suuntaan toimistolle Tampereelle noin kerran viikossa. Muut tiimini jäsenet asuvat pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella, joten pidämme yhteyttä lähinnä Teamsin kautta.

Kesäaikaan siirryyn usein työskentelemään Sastamalassa sijaitsevalle mökilleni, jossa minulla on kunnon työpiste: kunnon nettiyhteys, telakka-asema koneelle, hiiri ja iso näyttö. Kotoa mukaan tarvitsee siis napata vain kannettava tietokone ja kuulokkeet. Kuulokkeisiin panostin vähän enemmän, koska halusin niihin muun muassa vastameluominaisuuden. Näin voin tehdä rauhassa töitä hälyisemmässäkin ympäristössä.

Puolisoni lisäksi perheeseemme kuuluu puolitoistavuotias tytär. Myös puolisoni tekee hybridityötä. Yritämme työskennellä kotona vuorotellen ja tyttäremme on päivisin päiväkodissa, mutta mökillä olemme yleensä koko perheen voimin. Silloin vastamelukuulokkeille on erityistä käyttöä.

Parasta paikkariippumattomassa työssä on valinnanvapaus. Esimerkiksi kesällä mökillä työpäivä vaihtuu vapaa-aikaan saman tien. Ja pidän siitä, että voin tehdä työtä joustavasti eri paikoissa. Se lisää omaa motivaatiotani todella paljon.

Hankin kaikki laitteet Tiera Verkkokaupasta ja datayhteyden Tiera puhe+data -palvelusta. Tiera Verkkokaupasta saa upeasti asiantuntija-apua, kun miettii, millaisia laitteita omassa työssään ja omissa työpisteissään erityisesti tarvitsee!”

 

”Työvälineillä on iso merkitys työn mielekkyyteen”

— Rea Saastamoinen, Tiera Verkkokaupan palvelupäällikkö

Rean vinkit hybridityötä tekevälle

 • Tee itsellesi mahdollisimman toimiva työpiste myös kotiin tai vapaa-ajan asunnolle. Esimerkiksi toimivalla datayhteydellä, erillisellä näytöllä ja näppäimistöllä on suuri merkitys työn mielekkyyteen.
 • Hyödynnä valinnanvapaus. Eri työpisteissä työskentely on rikkaus. Mieti, missä itse olet luovimmillasi tai missä saat työskenneltyä parhaiten silloin, kun työ vaatii paljon keskittymistä.
 • Panosta laatuun. Jos osallistut usein etäpalavereihin, valitse laadukkaat kuulokkeet.

Anne Holopainen, Tieran johtava palvelupäällikkö

”Olen parhaillaan tämmöisessä ´kahden kodin välissä´ -tilanteessa. Myimme mieheni kanssa Nokialla sijaitsevan asuntomme aiemmin tänä vuonna ja hankimme uuden Porista, mutta sen remontti on vielä kesken. Kesän yli asunkin lasteni kanssa pääosin väliaikaisasunnossa Nokialla ja mies remontoi Porin kotia.

Täällä väliaikaiskodissa minulla ei ole omaa työpistettä, vaan teen töitä olohuoneessa. Olen hankkinut erillisen näytön, näppäimistön ja hiiren sekä kannettavan kokouskaiuttimen, jota käytän, kun olen yksin kotona. Inhoan istua koko päivän luurit korvilla.

Verkkokaupasta löysin myös ergonomisen hiiren, joka on käytössä osoittautunut mainioksi apuvälineeksi. Sitä pyöritellään vain peukaloilla ja se auttaa ehkäisemään käsien virheasentoja koneella ollessa. Todella toimiva!

Olen paljon sellaisissa asiakaskokouksissa, joissa minun pitää samalla etsiä tietoja isolta näytöltä. On tylsää, jos olen kokouksessa koko ajan poski kameraan päin, joten hankin erillisen webbikameran isoon näyttöön kiinnitettäväksi.

Nautin hybridityön vapaudesta ja siitä, että vaikka kokouksia onkin paljon, ne eivät pakota istumaan sisällä. Jos minun ei tarvitse juurikaan puhua kokouksessa, lähden usein samalla koiran kanssa lenkille. Pieni happihyppely keskellä päivää tekee todella hyvää.”

 

”Nautin hybridityön vapaudesta”

— Anne Holopainen, Tieran johtava palvelupäällikkö

Annen vinkit hybridityötä tekevälle

 • Panosta työvälineisiin, joita tarvitset työssäsi eniten. Esimerkiksi pöytäkaiutin tai erillinen webbikamera voivat nostaa etäkokouksen pitämisen toiselle tasolle.
 • Laita kamera rohkeasti päälle palavereissa. Ethän tulisi toimistollakaan kokoukseen pussi päässä. Kun näemme toistemme kasvot, se tuo kokoukseen lisää inhimillisyyttä ja hyvää fiilistä. Varsinkin asiakastyössä tämä on tärkeä muistaa.
 • Kokeile erilaisia työpisteitä. Jos kotona olo alkaa ahdistaa, lähde päiväksi vaikkapa kirjastoon. Monissa kirjastoissa on nykyään hyviä varattavia työtiloja.

Mitä hyötyä Free Choice tuo, pähkinänkuoressa:

Free Choice -hankintamallissa on vakioitu työvälineisiin käytettävät euromääräiset kustannukset. Pienellä omalla panoksella työntekijä voi halutessaan saada luksustason tietotekniikkaa. Kuitenkin myös vakioidulla kustannustasolla saa työn vaatimukset täyttävät, laadukkaat ja nykyaikaiset työvälineet.

Atea Free Choice -mallin edut

Edut it-osastolle

 • Laitekirjo pysyy hallinnassa
 • Helpottaa budjettisuunnittelua
 • Tietoturvallinen malli
 • Liiketoimintasovellusten toimivuus laitteissa
 • Laitteiden soveltuvuus työkäyttöön
 • Takuut, varalaitteet, vakuutukset
 • Laitevalikoiman mukainen Help Desk

Edut henkilöstö- ja taloushallinnon kannalta

 • Rekrytointivaltti
 • Työtyytyväisyyden kasvu
 • Tuottavuuden kasvu
 • Työvälineet tukevat työtehtäviä parhaalla mahdollisella tavalla
 • Kustannukset vakioituja/ennalta määriteltävissä

Edut työntekijälle

 • Jokainen saa mieleisensä laitteet
 • Maksettavaa on vain kattohinnan ylittävä osuus
 • Laitteet voi lunastaa omaksi pilkkahintaan vuokrakauden päätyttyä
 • Jos laitteen on lunastanut omaksi vuokrakauden päätyttyä, sen voi antaa tai myydä eteenpäin

Kuntien Tiera Oy

Kuntien Tiera Oy on yli 390 kuntatoimijan omistama osakeyhtiö ja yhteiskunnallinen yritys, joka kehittää kuntien, kaupunkien ja hyvinvointialueiden ICT-palveluja verkostomaisesti yhteistyössä omistaja-asiakkaiden sekä muiden julkisten- ja kaupallisten toimijoiden kanssa.

Atean ylläpitämä Tiera Verkkokauppa on Suomen kattavin, kuntakentän käyttöön suunniteltu dynaaminen hankintajärjestelmä. Se helpottaa ja tehostaa kuntatoimijoiden ICT-laitteiden, -ohjelmistojen ja -palveluiden hankintoja.