Siirry sisältöön
Turvallinen ja palveleva kaupunki tarvitsee kattavat palvelut, vireää elinkeinoelämää sekä houkuttelevat arjen viihdykkeet. Niitä on mahdotonta toteuttaa ilman toimivia tietoliikenneyhteyksiä. Rauma päivitti verkkonsa nykyaikaiseksi, nopeaksi ja varmaksi.
Rauman kaupunki
Tietoverkot

Puolitoista vuotta sitten Rauman pohjoispuolella olevan koulun ja päiväkodin väki kärsi: nettiyhteys pätki ja koneet kaatuivat jatkuvasti. Syyksi paljastui lopulta kilometrien päässä, kaupungin eteläosassa sijaitsevan koulun verkossa ilmennyt vika.

”Ihmettelimme, mitä siellä oikein on tapahtunut. Vikaa oli hankala paikantaa”, muistelee Rauman kaupungin tietohallintopäällikkö Teppo Kartano.

Ongelmat kaupungin verkossa olivat kasaantuneet vähitellen. Vielä 1990-luvulla kelpo verkko ei yksinkertaisesti enää vastannut nykypäivän tarpeisiin. Kun Atean ja Rauman asiantuntijat alkoivat ratkoa kaupungin verkko-ongelmia kesällä 2018, ongelman ydin selvisi nopeasti: kaupungin palveluiden läpi kulkevaa tietoliikennettä ei ollut eriytetty riittävästi, joten verkon ongelmat heijastuivat hyvin laajalle alueelle. Myös verkon tekninen hierarkia oli epäselvä, verkon hallinta-asema vanhanaikainen ja tietoturva kaipasi päivityksiä.

”Osa laitteistosta oli vanhentunut, eikä laiterekisteri ollut ajan tasalla. Alkujaan verkossamme oli vain keskustietokone ja muutamia päätelaitteita. Nyt samassa IP-verkossa laajalla alueella oli käytössä lähemmäs tuhat laitetta, kuten matkapuhelimia, tabletteja ja kaupungin valvontajärjestelmiä. Yhteys pätki ja hidasteli”, Kartano jatkaa.

Hän muistuttaa, että turvallinen ja palveleva kaupunki tarvitsee kattavat sosiaali- ja terveyspalvelut, vireää elinkeinoelämää sekä houkuttelevat päiväkodit, koulut, liikuntapaikat ja kirjastot.

”Toimiva ja riittävä tietoliikenneyhteys takaa näiden palveluiden toteutumisen.”

Oli tullut aika päivittää Rauman verkko digiaikaan.

Nina Hanikka

Sakara-alueet parantavat verkkoyhteyden toimintaa

Atea ja Rauman kaupungin tietoliikenteestä vastaavat työntekijät pohtivat verkon kehittämiskohteita, tarpeita ja ratkaisuja yhdessä keväällä 2019.

”Verkon on tarkoitus palvella Rauman kaupungin eri osa-alueita, kuten kaupungintaloa ja sairaaloita. Verkko oli aiemmin yksi suuri kokonaisuus, joten sinne ilmaantuneita vikoja oli vaikea selvittää vanhalla tekniikalla”, yhteisiä työpajoja vetänyt Atean verkkoarkkitehti Niina Hanikka kertoo.

Kun ajatukset oli kirkastettu ja suunnitelma tehty, alkoi toteutus.

”Asensimme uusia laitteita ja muutimme verkon rakenteen suuresta kokonaisuudesta tähtimäiseksi. Tähtimäinen verkkorakenne tarkoittaa, että tähden keskustassa on ulkolaite ja sieltä lähtee sakaroihin etälaitteita. Tähden keskellä on reititin, joka eristää tähden sakarat toisistaan”, Hanikka jatkaa.

Tähtimäisen rakenteen ansioista nettiyhteys toimii paremmin, kun yhden suuren alueen sijaan tilalla on monta pientä sakara-aluetta.

”Verkon ydin on nyt Rauman kaupungintalolla. Siellä sijaitsee myös palomuuri, joka ohjaa liikenteen nettiin. Nyt kaupungin it-työntekijät näkevät yhdestä laitteesta, mitä laitteita heidän verkkoonsa on kytketty”, Hanikka selventää.

Myös verkon tietoturvaa parannettiin. Kouluissa ja kirjastossa oleviin koneisiin asennettiin tiukemmat kirjautumissäännöt.

Toimiva verkko on älykaupungin edellytys

Kaupungin ja Atean kumppanuus jatkuu myös tulevaisuudessa, kun kaikki kaupungin toimipisteet liitetään vähitellen uuteen verkkoon. 

Uuden verkon hyödyt näkyvät jo esimerkiksi Rauman Pohjoiskehän koulussa, joka sai projektin aikana täysin uuden verkkojärjestelmän.

”Digitalisaation mahdollisuuksia hyödynnetään ahkerasti. Tämä on ensimmäinen raumalainen koulu, jonne tilattiin suuri määrä Chromebook-tietokoneita sekä liikuteltavia älytauluja tukemaan opiskelua”, tietohallintopäällikkö Teppo Kartano kertoo.  

Kartanon mukaan älykaupunkisuunnitelmat ovat tärkeä osa Rauman digitaalisen kehityksen tulevaisuutta. Toimiva tietoliikenneverkko on näiden suunnitelmien ehdoton edellytys.

”Olemme perehtyneet myös 5G-verkkoon, sen mahdollisuuksiin ja vaatimuksiin yhdessä kunnallistekniikan ja Rauman Energian kanssa.”

Toimiva tietoliikenneverkko on kaiken it-toiminnan perusta organisaation koosta tai toimialasta riippumatta. Meiltä löydät asiantuntevat ja kokeneet konsultit rakentamaan verkon nykyisiin ja tuleviin tarpeisiisi. Toteutamme korkeatasoiset verkko- ja tietoturvaratkaisuja yhteistyössä johtavien teknologiavalmistajien kanssa. Tutustu konsultointipalveluihimme!