Siirry sisältöön
Uutiset03-04-2020

Kestävä kehitys on tekoja tänään paremman huomisen puolesta

Vastuullisuus on keskeinen osa Atean toimintaa ja vuonna 2019 yhteiskuntavastuutyömme ulottui monille eri saroille: Löimme aiemmat kierrätysennätyksemme, kehitimme turvateknologioita vanhuksille, lisäsimme kalankasvatuksen läpinäkyvyyttä lohkoketjujen avulla sekä autoimme ghanalaisia ottamaan käyttöön henkilökorttijärjestelmän.
Atea Corporate Sustainability Report 2019

Suomessa lanseerasimme 100 % -klubin asiakkaillemme. Klubi kannustaa ja opastaa organisaatioita ottamaan it-laitteiden kierrätyksen osaksi normaalia toimintamallia, koska paras keino pienentää IT-laitteiden ympäristövaikutusta on pitää ne käytössä mahdollisimman pitkään. Atean 100 % -klubi sekä goITloop-kierrätyskonsepti auttavat asiakkaitamme pienentämään yksinkertaisella tavalla toimintansa ympäristövaikutusta.

Vuonna 2019 goITloop-kierrätyskonsepti saavutti uuden ennätyksen: vuoden aikana kauttamme kierrätettiin yhteensä 450 970 laitetta uudelleen käytettäviksi  tai materiaalikierrätykseen. Kasvua vuodesta 2018 oli 11 %. Jopa neljä viidestä goITloopin kautta kulkeneesta työasemasta tai puhelimesta päätyy uudelle käyttäjälle, mikä pidentää merkittävästi laitteen kokonaiselinkaarta. Tavoitteemme on saada kaikki it-laitteet sataprosenttisesti kierrätyksen piiriin niin että ne joko toimitetaan uudelle käyttäjälle tietoturvallisen tyhjennyksen ja kunnostuksen jälkeen tai ne kierrätetään raaka-aineiksi.

Vanhojen laitteiden kierrätys ja uusien esiasennus tapahtuu sekin entistä ympäristöystävällisemmin, kun avasimme uuden logistiikkakeskuksemme Ruotsin Växjössä toukokuussa 2019. Rakennuksen 3 000 neliömetrin kattoa peittävät aurinkopaneelit tuottavat suurimman osan keskuksen toiminnassa tarvittavasta energiasta. Logistiikkakeskuksemme saikin Vuoden logistiikkarakennus 2019 -palkinnon nimenomaan kestävän kehityksen mukaisten ratkaisujensa ansiosta.

Asiakasprojektit lisäävät turvaa ja hyvinvointia

Vuonna 2019 Atea-konsernissa toteutettiin mielenkiintoisia projekteja, joilla on myönteinen vaikutus ihmisten elämään ympäri maailmaa.

Yhdessä IBM:n kanssa Atea toteutti IBM Food Trust -lohkoketjuteknologiaan perustuvan hankkeen, jonka avulla pohjoismainen kalateollisuus pystyy paremmin hallinnoimaan kalakantoja ja lisäämään ruokaturvallisuutta tuottamalla kuluttajille tarkat tiedot kalan alkuperästä, ravinnosta ja kuljetuksen aikaisista olosuhteista. Tuotantoketjun tarkka seuranta ja dokumentointi antavat luotettavaa tietoa myös tuotannon hiilijalanjäljestä.

Hyvin toisenlainen dokumentointiprojekti toteutettiin Ghanassa, jossa suurella osalla väestöstä ei ole virallista henkilötodistusta. Virallisen henkilötodistuksen puuttuminen on estänyt monien julkisten palvelujen saamisen sekä äänestämisen. Ghanan henkilökorttiprojekti on Afrikan suurin digitalisointi-projekti, jossa identiteetin hallinnan avulla turvataan kansalaisten pääsy niin fyysisten kuin digitaalisten palveluiden pariin.

Digitaalisilla palveluilla pyritään parantamaan vanhusten elämänlaatua. Esimerkiksi Ruotsissa älykaiuttimiin integroidut digitaaliset avustajat muistuttavat vanhuksia tapaamisista tai lääkkeidenottoajoista ja Atea on mukana kehittämässä GPS-pohjaisia turvajärjestelmiä, jotka huomaavat esimerkiksi vanhuksen kaatumisen. Dementiaa sairastavia vanhuksia varten on kehitetty Lilly, digitaalinen kissaseuralainen.

Pohjoismaiden suurimpana me voimme vaikuttaa

Atea ei valmista myymiään tuotteita, mutta suurena toimijana me voimme vaikuttaa siihen, minkälaiset ovat niiden valmistusolosuhteet. Valitsemamme kumppanit ovat sitoutuneet toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, heillä on kehittyneet riskienhallintajärjestelmät ja he toimivat läpinäkyvästi. Tähtäämme siihen, että vuonna 2021 kaikki ensisijaiset kumppanimme ovat joko perus- tai täysjäseniä Responsible Business Alliancessa.

Syyskuussa 2019 vierailimme Kiinassa Dell Technologiesin vieraana tutustumassa tuotantolaitoksiin. Tehdasvierailut auttavat meitä tunnistamaan erilaisia riskejä, valvomaan edistysaskeleita ja ovat tärkeä osa jatkuvaa pyrkimystämme lisätä omaa osaamistamme.

Omalle toiminnallemme kansainvälinen arviointiorganisaatio EcoVadis myönsi arvostetun yhteiskuntavastuun kultaluokituksen jo kolmantena vuonna peräkkäin. Arvioiduista 55 000 organisaatiosta Atea-konserni kuuluu ylimpään 1 prosenttiin. Vuonna 2019 sertifioiduimme myös Nasdaq ESG Tranparency Partneriksi ja saimme Oekom Researchilta Prime Status -luokituksen.