Siirry sisältöön
Riihimäen kaupunginvaltuusto on työskennellyt Google Chrome Enterprise -työympäristössä kautensa alusta lähtien. Kiitosta on tullut niin laitteiden helppokäyttöisyydestä ja turvallisuudesta kuin keskitetystä hallittavuudesta. Kaupungille ratkaisu säästää sekä aikaa että kustannuksia.

Riihimäen uusi kaupunginvaltuusto ja lautakuntien jäsenet ovat työskennelleet vuoden 2021 kuntavaalien jälkeen uudessa, nykyaikaisessa ja hallitussa IT-ympäristössä. Atean ylläpitämä Tiera Verkkokauppa auttoi rakentamaan valtuutetuille helppokäyttöisen ja turvallisen Google ChromeOS -työympäristön – Riihimäen kuntapäättäjät saivat ratkaisun käyttöönsä ensimmäisten joukossa Suomessa.

Riihimäen kaupungin ICT-asiantuntija Tero Järvelä kertoo, että työskentely täysin pilvihallitussa ympäristössä on saanut valtuutetuilta kiitosta. Kaupunki hankki luottamushenkilöidensä käyttöön kaikkiaan 115 nopeaa ja tehokasta, 4G:llä varustettua Chromebookia.

”Korona-aikana hybridityön osuus on kasvanut merkittävästi, ja laitteita käytetään monessa paikassa. Tavoitteenamme oli, että valtuusto saa työskennellä vapaasti älykkäässä ja turvallisessa ympäristössä, joka on kevyt ottaa käyttöön, ylläpitää ja hallita”, Järvelä sanoo.

Google-ratkaisut olivat kaupungin ICT-palveluista vastaavalle tiimille entuudestaan tuttuja, sillä Riihimäen kouluissa on opiskeltu pitkään Google for Education -ekosysteemissä. Se mahdollistaa monipuolisen opiskelun sijainnista riippumatta.

”Hankimme ensimmäiset Chromebookit koululaisille jo vuonna 2015. Kokemukset ovat olleet hyviä. Oli luontevaa laajentaa Google-ympäristössä toimimista kuntapäättäjiin”, Järvelä kertoo.

Riihimäen 43-jäseninen valtuusto on kaupungin korkein päättävä toimielin. Lisäksi lautakuntien jaostoihin kuuluu henkilöitä, joista kaikki eivät ole valtuutettuja. Chromebookit liisattiin kaikille luottamushenkilöille neljäksi vuodeksi: näin seuraava valtuusto saa aikanaan uudet koneet

Kaikki hankinnat tapahtuivat Tieran Verkkokaupan kautta. Kokonaispaketissa otettiin huomioon myös tarvittavat varakoneet.

Helppokäyttöisyys vähentää tukipyyntöjä ja tuo säästöjä

Tero Järvelä kertoo, että Riihimäellä tunnistettiin vahva tarve luottamushenkilöiden työympäristön modernisoinnille. Aiemmin valtuusto työskenteli tableteilla, jotka eivät olleet keskitetysti kaupungin ICT-yksikön hallinnassa. Valtuuston toiveena oli, että laitteilla olisi parempi tuki.

”Jos ongelmia tulee, pystymme auttamaan henkilöä uudessa pilviympäristössä etäyhteyksien kautta, vaikka laite olisi kotona valtuutetun omassa verkossa. Chrome-käyttöjärjestelmä on erittäin käyttäjäystävällinen, ja sillä voi käyttää kaikkia tuttuja sovelluksia helposti ja turvallisesti.”

Valtuutetut ovat olleen tyytyväisiä Google-ympäristöön ja kokeneet Chromebookien käytön vaivattomana. Tärkeää olikin, ettei kukaan joudu eriarvoiseen asemaan teknisten taitojensa tai niiden puutteiden takia. Laitteiden ja ohjelmistojen pitää tukea sujuvaa päätöksentekoa.

Helppokäyttöisyys on pienentänyt moninkertaisesti Riihimäen ICT-tukihenkilöiden työmäärää ja siten säästänyt selkeästi kustannuksia. Kun laitteet toimivat varmasti, ICT-väki pystyy käyttämään auttamiseen kuluvan ajan muuhun työhön.

”Chromebookien käytöstä on tullut todella paljon vähemmän kysymyksiä ja tukipyyntöjä kuin aiempien tablettien kanssa. Aluksi ICT-porukallamme riitti toki hommia laitteiden hankinnan ja käyttöönottoprosessin kanssa. Ylläpitoa helpottaa, että pystymme asentamaan jokaiselle laitteelle yhtenäiset asetukset tai eriyttämään asetuksia”, Järvelä sanoo.

Jos laitteeseen tulee vika, vaihto uuteen Chromebookiin käy käden käänteessä. Valtuutetun ei tarvitse tuskailla uuden koneensa kanssa, sillä se on tismalleen samanlainen kuin edellinen, rikkoutunut laite.

”Kunhan salasanansa muistaa, uusi kone lataa pilvestä kaikki samat ohjelmat ja sovellukset, jotka henkilö on itselleen ladannut. Meidän ei tarvitse tehdä muuta kuin antaa uusi kone käteen ja sanoa, että kovaan käyttöön vaan”, Järvelä luonnehtii.

Datan turvallisuus on ekosysteemin keskiössä

Atean asiantuntijat suunnittelivat ja määrittelivät yhdessä Tero Järvelän ja tämän tiimin kanssa uuden Google Chrome Enterprise -työympäristön tarpeet, aikataulut ja tavoitteet.

”Palvelumme tukevat asiakkaan matkaa aina käyttöönoton suunnittelusta tukeen ja ylläpitoon asti”, Atean Google Business Manager Mia Bergius tiivistää.

Atea on Googlen korkeimman tason Premier-kumppani, joten se pystyy tuomaan Googlen ekosysteemiin perustuvia laitteita ja ratkaisuja monipuolisesti osaksi asiakkaan it-kokonaisarkkitehtuuria.

Riihimäelle toimitettu paketti sisälsi Chromebook-laitteet ja Google Chrome Enterprise -työympäristön ratkaisuja.

Bergius sanoo, että Chromebookit sopivat erinomaisesti kuntien hallinnon työkaluiksi: täysin pilvipohjainen ratkaisu tuo ylläpidollista helppoutta ja kustannustehokkuutta sekä ennen kaikkea joustavuutta ja monikerroksista tietoturvaa paikkariippumattomaan työskentelyyn.

”Laitteet ovat helppokäyttöisiä ja kestäviä. Virusturva ja kaikki käyttöjärjestelmäpäivitykset toimivat automaattisesti. Pääsy pilvisovelluksiin on erittäin turvallista ja nopeaa. Datan turvallisuus onkin keskiössä: jos laite esimerkiksi häviää, se voidaan etätyhjentää täysin ja varmistaa, että laitteelle ei jää mitään tietoja.”

Nopea käyttöönotto onnistuu isollakin laitemäärällä

Ennen laitteiden käyttöönottoa Atea pystytti Riihimäen kaupungille hallitun testiympäristön ja lainasi kuukaudeksi ICT-tiimille testilaitteet ja -lisenssit.

”Proof of Concept -testausvaiheen aikana määrittelemme ja testaamme parhaat käytänteet ja varmistamme, ettei esiin nouse mitään yllätyksiä. Sen jälkeen uudet laitteet ja työkalut voi ottaa nopeasti käyttöön. Ketterä käyttöönotto on yksi Chrome-ekosysteemin merkittäviä etuja: isommallakin laitemäärällä aikaa menee maksimissaan päiviä”, Mia Bergius kertoo.

Tero Järvelän mukaan yhteistyö atealaisten kanssa on sujunut läpi prosessin ammattimaisesti. Riihimäen kaupungilla oli aiemmin toinen laitetoimittaja, joten Google Chrome -ympäristöön siirtymisessä oli alkuun pieniä pulmia, kuten jo käytössä olleet Googlen erityyppiset lisenssit.

”Pientä jumppaa oli, että saimme kaiken yhteensopiviksi ja samaan hallintaan. Lopputulos oli kuitenkin juuri se mitä halusimme, ja valtuutetut saivat laitteet ajallaan. Atea on palvellut nopeasti ja luotettavasti, kun olemme tarvinneet apuja.”

 

Kuntien Tiera Oy

Riihimäen kaupunki on Kuntien Tiera Oy:n osakas. Kuntien Tiera Oy on yli 390 kuntatoimijan omistama osakeyhtiö ja yhteiskunnallinen yritys, joka kehittää kuntien, kaupunkien ja hyvinvointialueiden ICT-palveluja verkostomaisesti yhteistyössä omistaja-asiakkaiden sekä muiden julkisten- ja kaupallisten toimijoiden kanssa. Tiera Verkkokauppa on Suomen kattavin, kuntakentän käyttöön suunniteltu dynaaminen hankintajärjestelmä. Se helpottaa ja tehostaa kuntatoimijoiden ICT-laitteiden, -ohjelmistojen ja -palveluiden hankintoja.

Kiinnostuitko? Ole meihin rohkeasti yhteydessä. Me autamme sinua menestymään digitaalisella matkalla.

Yleinen yhteydenottolomake