Siirry sisältöön
Skanskan työmaille on pestattu uusia rakentamisen apuvälineitä. Atea ja Apple toimittavat vuoden 2014 aikana noin 150 iPadia työmaakäyttöön. Enää ei tarvitse suhata kesken kaiken toimistolle piirustuksia hakemaan. Pilottivaiheessa työnjohtajat kiittelivät helppokäyttöisten iPadien säästäneen rutkasti tehokasta työaikaa.
Skanska
Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä maa- ja ympäristörakentaminen. Skanska Oy:n liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2013 oli noin 798 miljoonaa euroa ja henkilöstön määrä noin 2 190.

Laitteet on hankittu palvelumallilla: Skanska maksaa niistä ennustettavaa palvelumaksua koko suunnitellun elinkaaren ajan. Sen jälkeen Atea huolehtii tietoturvallisesta kierrätyksestä.

”Skanska saa laitteet rekisteröityinä, esiasennettuina ja käyttöönottovalmiina suoraan työmaalle ja ohjeetkin ovat mukana paketissa. Palvelupakettiin kuuluvat myös takuu- ja huoltopalvelumme. Yhteisenä tavoitteenamme oli saada laitteet helposti käyttöön”, Atean Account Manager Kalle Mehtola sanoo.

Mieluisin laite ja helpoin käyttöönotto

”Atean kanssa yhteistyö toimii mielestämme oivallisesti ja yhdessä on siksi luontevaa myös pohtia aktiivisesti uusien asioiden kehittämistä. Näiden iPadien toimituksiin kehitimme yhdessä toimintamallin, jonka tuloksena laitteet on mukavaa ja helppoa ottaa käyttöön. Ne lähtevät suoraan Atealta työmaille, joten säästämme sekä vaivaa että ympäristöä”, Skanskan tietohallintopäällikkö Sanna Pimiä sanoo.

iPad valittiin työmaiden tablet-laitteeksi sen vuoksi, että se on käyttäjille mieluisa ja kaikki tarvittavat sovellukset toimivat siinä vaivattomasti.

”Tablet-laitteiden hyödyntämiseen on monenlaisiakin syitä. Eräs tärkeimmistä on se, että vaativissa hankkeissa oleellisista tietomallinnusohjelmista on kehitetty tablet-versioita, joita halusimme alkaa hyödyntää”, Skanskan kehitysjohtaja Ilkka Romo sanoo.

Rakennuksen tietomalli on rakennusprosessin koko elinkaaren aikaisten tietojen kokonaisuus digitaalisessa muodossa. Tämän kolmiulotteisen tietokonemallin tarkoituksena on koota kaikki tarvittava tieto yhteen, jotta tiedon hyödyntäminen on helppoa rakennusprosessin kaikissa vaiheissa suunnittelusta toteutukseen ja myös ylläpitoon.

”iPadien ansiosta tietomallia ja sen tietoja voidaan tarkastella työmaalla, mikä helpottaa ja tehostaa työnjohtamista erityisesti visuaalisen 3D-esityksen vuoksi. Kaikki ymmärtävät siitä helposti detaljit ja työjärjestyksen. Tietomallinnus on tärkeässä roolissa kaikissa vaativissa hankkeissamme, mutta toki iPadeja käytetään myös monella aivan tavallisella työmaallamme”, Romo kertoo.

Vaativien kohteiden kaveri

”iPadeja hyödynnetään laajalti muun muassa suunnitelmien läpikäymisessä, katselmuksissa, asioiden kirjaamisessa ja taltioinnissa, tiedonsiirrossa sekä lohkopohjaisessa aikataulutuksessa. Työmaatoimihenkilöt ovat todella innostuneita tableteista. Ne ovat olleet yksi avaintekijä projektin onnistumisen kannalta”, kertoo työpäällikkö Riku Pyykönen Skanska Talonrakennus Oy:stä.

Skanska on tablet-laitteiden hyödyntämisen konkari, sillä niiden käyttöä on pilotoitu jo parin vuoden ajan. Ensimmäistä kertaa uusi työkaveri oli käytössä oman uuden pääkonttorin rakentamisessa kaksi vuotta sitten.

”Käyttäjäkyselyissä palaute oli myönteistä ja tablettien käyttöä haluttiin jatkaa. Erityisesti ajansäästöä ja työn tehostumista kiitettiin. Tietomallinnuksen ohella uusia hyötykäyttökohteita tableteille kehitetään jatkuvasti”, Romo sanoo.