Siirry sisältöön
Kun 22 000 opiskelijaa ja 1 000 henkilökunnan jäsentä paahtaa täysillä yhdeksällä eri kampuksella, IT-infran on oltava kunnossa ja laitteita nopeasti saatavilla. Uusia vaatimuksia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian Digipalveluille tuovat toisen asteen opetuksen maksuttomuus ja etäopiskelun yleistyminen.
Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
Tiera Verkkokauppa referenssi: Otto Salmio, Gradia (Jyväskylä).

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiassa opiskelee monien eri alojen oppijoita. Gradian oppilaitokset järjestävät ammatillista ja lukiokoulutusta, perusopetusta sekä taiteen perusopetusta. Tarjolla on myös erikoisammattitutkintoja, osatutkintoja tai lyhyttutkintoja. Opetuksessa huomioidaan työelämän tarpeet, joten opiskelija voi yhdistellä eri tutkintoja joustavasti. 

Yhteensä Gradiassa on 22 000 opiskelijaa sekä tuhat henkilökunnan jäsentä. Kampuksia on yhdeksän eri puolilla Jyväskylää sekä Jämsänkoskella ja Laukaassa.  

”Meille on äärimmäisen tärkeää, että saamme tarvitsemamme laitteet nopeasti ja paikoilleen asennettuina. Jos IT-laitteet eivät toimi tai uutta ei saada nopeasti, palaute kyllä sataa silloin meidän niskaan”, Gradian IT-koordinaattori Otto Salmio kertoo. 

”Lisäksi toisen asteen opiskelun maksuttomuus merkitsee, että tarvitsemme kerralla entistä isompia määriä IT-laitteita. Samalla etäopiskelu ja -työ ovat muuttaneet hankintojemme painopistettä kannettavien työasemien suuntaan.” 

Myös Gradiassa laitteiden saatavuushaasteet kulminoituivat korona-aikana. Niistä selvitäkseen ja tulevaisuuden toimitusvarmuuden taatakseen koulutuskuntayhtymä otti käyttöönsä Tiera Verkkokaupan elokuussa 2022. 

”Halusimme toimitusvarmuutta ja vaivattomuutta”, Otto Salmio tiivistää. 

Elinkaaripalvelu luo turvaa

Tiera Verkkokauppa -puitesopimus takaa Gradialle keskitetyn, tehokkaan ja turvallisen laitehankintaprosessin, sillä IT-hankinnat voi tehdä kattavasti yhdellä sopimuksella. Se helpottaa kokonaisratkaisujen suunnittelua ja koordinointia. 

Tiera Verkkokauppa on Gradiassa ahkerassa käytössä. Eniten sieltä on tähän mennessä tilattu tietokoneita ja niiden oheislaitteita kuten telakkaratkaisuja, näyttöjä, hiiriä ja kaapeleita. Jatkossa tarvetta on tilata isoja eriä kannettavia tietokoneita ja vaikkapa kokonaisten luokkahuoneiden laitteistokokonaisuuksia. 

”Tiera Verkkokauppa on tuonut helpotusta kaikkien hankintojen tekemiseen. Erityisesti ilahduttaa sen laaja valikoima”, Otto Salmio kiittelee.  

Tiera Verkkokaupan tuote- ja palveluvalikoima on valmiiksi kilpailutettu. Hinnoittelu perustuu laitetoimittajien ja tukkureiden välillä toteutettavaan reaaliaikaiseen kilpailuun sekä jatkuviin kilpailutuksiin. Tiera Verkkokauppa toimittajakumppani on Atea, joka on Pohjoismaiden ja Baltian johtava IT-infrastruktuuritoimittaja.  

”Leveät hartiat ja yhteydet suoraan laitevalmistajiin takaavat meille mahdollisuudet hyvään yhteistyöhön. Laitevalinnat tehdään yhteistyössä Atean, laitevalmistajien sekä Gradian kanssa. Viikoittaiset palaverit gradialaisten kanssa pitävät myös tiedonkulun joustavana”, Atean myyntipäällikkö Marko Kotilainen kertoo. 

Nopeus on valttia

Tiera Verkkokaupan palvelumalli takaa, että laitteet toimitetaan Gradialle lyhyellä toimitusajalla. Laitteet tilataan Suomeen paikalliseen puskurivarastoon, josta ne toimitetaan asiakkaalle. Käyttöönottoasennus tapahtuu paikan päällä Gradian kampuksilla.  

”Yhdessä kollegani Markon kanssa varmistamme, että Gradia saa juuri tarvitsemansa laitemallit ja että niiden saatavuus on kohdallaan. Pidämme tietyn varmuusvaraston aina saatavilla, jotta kriittisten laitteiden toimitusaika olisi mahdollisimman lyhyt. Sovimme asennusajan asiakkaan kanssa, ja loppukäyttäjä pääsee nopeasti jatkamaan töitään”, Atean asiakaspäällikkö Topi Piilonen kuvailee toimintamallia. 

”Elinkaaripalvelu sisältää laitteet ja niiden asennuksen avaimet käteen -periaatteella, jolloin sekä opiskelijamme että henkilökuntamme saavat mahdollisimman vaivattomasti uudet laitteet käyttöönsä”, Otto Salmio kiittelee. 

Sekä Gradian että Atean edustajat korostavat avoimen keskustelukulttuurin ja välittömän palautteen merkitystä. 

 "Tällainen kolmikantayhteistyö Atean, laitevalmistajan ja Gradian kesken toimii hyvin: keskustelu on suoraa ja toimitukset ketteriä", Otto Salmio sanoo. 

Tiera Verkkokauppa

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia on Kuntien Tiera Oy:n osakas. Kuntien Tiera Oy on yli 390 kuntatoimijan omistama osakeyhtiö ja yhteiskunnallinen yritys, joka kehittää kuntien, kaupunkien ja hyvinvointialueiden ICT-palveluja verkostomaisesti yhteistyössä omistaja-asiakkaiden sekä muiden julkisten- ja kaupallisten toimijoiden kanssa.

Atean ylläpitämä Tiera Verkkokauppa on Suomen kattavin, kuntakentän käyttöön suunniteltu dynaaminen hankintajärjestelmä. Se helpottaa ja tehostaa kuntatoimijoiden ICT-laitteiden, -ohjelmistojen ja -palveluiden hankintoja.