Siirry sisältöön
16-05-2024

Tekoälyn matkassa

Samuli Tiilikainen
Solution Manager, Solution Sales & Offering

Tekoäly ottaa ohjat

Ilmastonmuutoksen ohella julkiseen keskusteluun on ilmestynyt toinen ihmiskuntaa uhkaava dystopia: ihmisen kyvyt ylittävä, vallan kaappaava kaikkivoipa tekoäly. On tärkeää tunnistaa riskit ja varautua niihin, mutta vielä tärkeämpää on tunnistaa hyödyt ja lähteä tavoittelemaan niitä. Annetaan siis tekoälylle hali ja toivotetaan se tervetulleeksi parantamaan elämäämme! Pidetään kuitenkin huoli siitä, että päätösvalta asioihin pysyy meillä ihmisillä.

”On tärkeää tunnistaa riskit ja varautua niihin, mutta vielä tärkeämpää on tunnistaa hyödyt ja lähteä tavoittelemaan niitä.”

Kuplassa

Tekoäly tulee, halusit tai et. Sitä voi vastustaa, mutta siltä ei voi välttyä. Se ohjaa jo useiden meidän päivittäisiä valintoja. Meillä kaikilla on kuplamme. Pieneneekö kuplasi tekoälyn myötä vai kurkistatko kenties naapurikuplaankin? *poks*

Meidän on myös valittava polkumme. Odotammeko, että valmiit sovellukset tekevät kaiken puolestamme, vai haluammeko olla etujoukoissa hyötymässä räätälöidyn tekoälyn mahdollisuuksista? Nyt on hyvä hetki kokeilla tekoälyn mahdollisuuksia organisaatiossa.

Dataputki kuntoon ja tekoälymatkalle

Tekoälyn hyödyntäminen vaatii laadukasta dataa. Data on tekoälyn raaka-aine, josta se oppii ja johon se perustaa päätöksensä. Data on kuitenkin hyödyllistä vain, jos se on laadukasta, ajantasaista ja monipuolista. Lainaten Uuno Turhapuron suhtautumista rahaan, datassa tärkeintä on “että sitä on riittä-väs-ti”. Siksi on tärkeää, että laitamme dataputken kuntoon. Vain sillä tavoin voimme varmistaa, että liiketoimintaa johdetaan tiedolla. Samalla valmistaudumme erilaisten tekoälysovellusten hyödyntämiseen.

Agentit

Generatiivinen tekoäly on täällä ja nyt. Sen avulla tuotamme tekstiä, kuvia, ääntä ja videota huimalla tehokkuudella ja laadulla. Agentit ovat seuraava askel kehityksessä. Agentit pystyvät käyttämään erilaisia alustoja ja sovelluksia hyödykseen, ne voivat lähettää sähköpostia ja soittaa puheluita puolestamme. Ne ovat kuin oikea henkilökohtainen avustaja, jonka kanssa voi vuorovaikuttaa haluamallaan tavalla.

”Vielä alkuvuodesta ajattelin, että agentit ovat tulossa ehkä parin vuoden kuluessa, mutta tänään ajattelen, että ne tulevat jo tänä vuonna.”

Vielä alkuvuodesta ajattelin, että agentit ovat tulossa ehkä parin vuoden kuluessa, mutta tänään ajattelen, että ne tulevat jo tänä vuonna. Ne tulevat olemaan aivan sairaan siisti juttu! Muutaman vuoden päästä et voi kuvitellakaan enää eläväsi ilman niitä. Tervetuloa taskuuni tekoälyagentti! Hoidat puolestani ravintolan pöytävarauksen, viallisen tuotteen reklamaation, koostat minulle haluamani mittaisen henkilökohtaisen uutiskatsauksen itseäni kiinnostavilla aiheilla. Kysyt veljeni tekoälyagentilta, mitä veljenpoika tahtoo synttärilahjaksi ja hoidat lahjan tilauksen sopivasta verkkokaupasta. Mitä kaikkea tulenkaan tekemään kaikella säästyneellä ajallani?

”Tekoäly on kuitenkin myös globaali kilpailuareena, jossa Suomi ei voi jäädä jälkeen.”

Suomi kuntoon

Tekoäly voi auttaa meitä ratkaisemaan yhteiskunnallisia ongelmia, kuten ikääntymistä, terveydenhuoltoa ja koulutusta. Tekoäly on kuitenkin myös globaali kilpailuareena, jossa Suomi ei voi jäädä jälkeen. Meidän on pidettävä huolta siitä, että meillä on riittävästi tekoälyosaamista, -investointeja ja -innovaatioita. Meidän on oltava tekoälyn edelläkävijöitä, mutta myös vastuullisia toimijoita. Muistahan lohmaista syksyn budjettikeskusteluissa aimo tukku rahaa ensi vuodelle tekoälyprojekteja varten!

Jos kaipaat sparrausta aiheeseen liittyen, ota yhteyttä!

Samuli Tiilikainen
Solution Manager, Solution Sales & Offering
Lähetä sähköpostia