Siirry sisältöön
31-05-2024

Tekoäly hiipii jo tietokoneisiin – näin tekoälyprosessori tekee työpäivästäsi paremman huomaamattasi

Ota yhteyttä
Pekka Hyvönen, Category Manager
Lähetä sähköpostia

Mitä hyötyä tekoälystä on modernille tietotyölle?

Tietotyöläisten työkalut kuten Teams ja Copilot kehittyvät huimaa vauhtia ja uusia ominaisuuksia lisätään viikoittain. Harva asia ärsyttää tietotyötä tekevää enemmän kuin hitaat ohjelmat ja takkuava tietokone. Intel vastasi tehokkaiden prosessorien tarpeeseen esittelemällä yhdessä laitevalmistajien kanssa kevään 2024 uutuudet.

Nyt tekoäly on siirtynyt sovelluksista kannettaviin tietokoneisiin, sillä uudet laitemallit on varustettu Intel-prosessorilla, josta löytyy tekoälysiru. Miten tällainen siru vaikuttaa laitteen käyttöön, onko siitä hyötyä ja jos, niin kenelle? Pohjois-Euroopan johtavan IT-palveluyrityksen Atean Category Manager Pekka Hyvönen kertoo artikkelissa näkemyksiään.

Tekoälyprosessori hyödyttää erityisesti tavallista tietotyötä tekeviä

Monelle arkikäytössä tutuimpia ovat nimenomaan generatiivisen tekoälyn sovellukset, kuten keskustelubotti ChatGPT sekä kuvia generoiva Midjourney. Tekoälyprosessori mahdollistaa tekoälyn käytön – mutta tekoälysovellukset voivat olla hyvin monenlaisia, eivät pelkästään generatiivista tekoälyä hyödyntäviä.

Hyvönen jakaa tekoälyn käyttäjät kolmeen ryhmään suorituskyvyn näkökulmasta.

  • Tekoälyn kehittäjät. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat organisaatiot ja käyttäjät, joiden työhön liittyy suoraan tekoälyn kehitystä. He esimerkiksi kehittävät ja kouluttavat tekoälyä. Tämä vaatii käyttäjän laitteelta valtavasti laskentatehoa ja suorituskykyä.
  • Suuren datamassan käsittelijät. Toinen ryhmä koostuu sellaisista käyttäjistä, joiden työ ei suoranaisesti liity tekoälyyn, mutta jotka hyötyvät tekoälystä ja käsittelevät suuria määriä tietoa: data-analyytikot ja vaikkapa videoita ja kuvaa käsittelevät graafisen alan ammattilaiset voivat kuulua tähän ryhmään. Tekoälyn avulla ison datamassan käsittely vaatii laitteelta suorituskykyä, joskaan ei niin paljon kuin ensimmäisessä ryhmässä.
  • Arkikäyttäjät. Kolmantena tulee suurin ryhmä, jota suurin osa tekoälyä työssään käyttävistä edustaa. Päätelaitteella asiantuntijatyötä tekevät työntekijät käyttävät tekoälyä osa satunnaisemmin ja osa aktiivisemmin ja pärjäävät laitteessaan maltillisemmalla suoritusteholla.

Uudet tekoälyprosessorit on suunniteltu juuri arkikäyttäjien käyttöön. Monissa AI-palveluissa laskenta tapahtuu palveluntarjoajan omissa konesaleissa, jolloin palvelun käyttöön sisältyy aina pieni viive. AI-prosessori mahdollistaa kannettavan tietokoneen laskentatehon valjastamisen suoraan laitteelle esimerkiksi Teamsin ja muiden tekoälyä hyödyntävien sovellusten käyttöön. Näin laite pystyy käyttämään tekoälykyvykkyyksiä ilman viivettä ja siten tehostamaan käyttäjän työtä.

– Tämä demokratisoi tekoälyn käyttöä. Kun tekoäly on integroitu suoraan laitteelle, sen tuomasta sujuvuudesta hyötyvät kaikenlaiset käyttäjät.

Tekoälyn ja fiksun kumppanuuden sujuvoittama työpäiväkokemus

Miten tekoälyprosessori sitten vaikuttaa käyttäjäkokemukseen? Hyvösen mukaan jatkossa tekoälyä tullaan hyödyntämään mitä moninaisimmilla tavoilla. Tässä hetkessä tekoäly esimerkiksi älykkäästi tukee laitteen virransäästöä, kohentaa tietoturvan tasoa ja optimoi vaikkapa Teamsin tai muiden Windowsin omien sovellusten käyttöä.  Tämä voi näkyä esimerkiksi videopuheluissa parempana kuvan- ja äänenlaatuna. Käyttäjä ei välttämättä edes itse varsinaisesti tiedosta tai havaitse tekoälyä työssään – lopputuloksena on kuitenkin sujuvampi työpäivä ja erinomainen käyttäjäkokemus.

Sujuva työpäiväkokemus on Hyvösen mukaan myös Atean lupaus asiakkailleen. Tekoälyprosessorilla varustetut laitteet ovat vain pieni osa tätä. Tekoälyprosessorilla varustetun koneen käyttöä voi halutessaan maustaa myös vaikkapa Microsoftin Copilot-tekoälyavustajalla, joka avaa taas uusia mahdollisuuksia erilaisen tekoälyn hyödyntämiseen asiantuntijatyössä.

Hyvönen korostaa myös muilta osin oikeanlaisen laitteen valintaa:

– Jos organisaatiossa on ollut ongelmia laitteiden kanssa, ne ovat tulossa käyttöikänsä päähän tai ovat käyttäjänsä tarpeisiin joko liian tehottomia tai turhan tehokkaita, ei se ole optimaalista. IT-laitteiden elinkaaripalveluiden kumppanina tuemme oikeanlaisten laitteiden valinnassa, niiden käytössä ja vanhojen laitteiden kierrättämisessä.

Johtavana digitaalisten työympäristöjen asiantuntijana Atea tukee myös hallituissa transitioprosesseissa ja tarjoaa konsultaatiota laitevalinnoissa ja -hallinnassa. Näin laitteiden hankinta ja käyttöönotto on hallittua ja sujuvaa. Atean erinomainen toimitusvarmuus takaa myös sen, että asiakas saa ajantasaiset tekoälyprosessoreilla varustellut laitteet – luotettavasti ja ajallaan. Tutustu paremmin Inteliin ja Intelin ratkaisuihin Atean eShop-valmistajaportaalissa.

 
Tutustu Intel® Core™ Ultra -suorittimilla varustettuihin Intel vPro® -tietokoneisiin Atea eShopissa.

Ota yhteyttä!

Pekka Hyvönen
Category Manager