Siirry sisältöön
Lehdistötiedote 28-10-2021

Atea ottaa ensimmäisenä Pohjoismaissa käyttöön Applen Daisy-lajittelurobotin

Pelkästään Pohjoismaissa ihmisten pöytälaatikoissa kerää pölyä miljoonia matkapuhelimia. Ne sisältävät arvokkaita raaka-aineita, joiden tuottaminen on kallista ja kuormittaa ympäristöä. Atea ottaa uuden askeleen taistelussaan unohdettua elektroniikkajätettä vastaan – Applen Daisy-lajittelurobotin.

Atea-konserni allekirjoittaa ensimmäisenä Pohjoismaissa sopimuksen Applen kanssa lajittelurobotti Daisyn käytöstä. Daisy ottaa talteen käytöstä poistuneiden iPhone-puhelinten raaka-aineita, kuten alumiinia, volframia ja tinaa. Näiden arvometallien tuottaminen on ympäristöä raskaasti kuormittavaa, mutta ilman niitä matkapuhelimet eivät toimi. Daisy pystyy purkamaan ja lajittelemaan 200 matkapuhelimen komponentit yhdessä tunnissa. Atean käyttämä robotti on Hollannissa.

”Puhumme kestävän kehityksen alalla paljon silmukan sulkemisesta eli tarpeettoman jätteen ja hävikin vähentämisestä valmistus- ja kierrätysprosessissa. Daisyn käyttöönotto on jälleen uusi askel oikeaan suuntaan”, Atea Ruotsin vastuullisuuspäällikkö Chiara Selvetti sanoo.

GoITLoop-palautuspalvelullaan Atea kerää käytettyjä it-tuotteita pohjoismaisilta yrityksiltä. Laitteiden elinkaaren hallinta ja kierrätys vähentää Atean asiakkaiden ilmastojalanjälkeä.

Osa Atean kunnianhimoista vastuullisuussuunnitelmaa

”Applen kanssa tekemämme sopimus on vuoteen 2030 saakka laaditun Visio 2030 -vastuullisuussuunnitelmamme mukainen. Haluamme saavuttaa vuosikymmenen loppuun mennessä 1-1-tavoitteemme: jokaista asiakkaalle luovutettavaa uutta tuotetta kohti saamme yhden laitteen kierrätykseen. Jos onnistumme, voimme yhdessä yritysten kanssa vähentää merkittävästi it-laitteiden ilmastojalanjälkeä. Jos meistä samalla tulee myös parempia raaka-aineiden talteenotossa, meillä on paljon voitettavaa”, Chiara Selvetti kertoo.

Atean konsernitasoinen Visio 2030 -vastuullisuussuunnitelma käynnistettiin maaliskuussa. Yhtiö raportoi ensimmäisten joukossa maailmassa, kuinka se vähentää ilmastopäästöjä yhteistyössä asiakkaidensa kanssa. Tärkeä osa jatkuvaa työtä on saada mukaan mahdollisimman monta yritystä, jotta entistä useampi laite päätyy uuteen käyttöön tai kierrätykseen. Esimerkki Atean palveluista on 100 %-klubi. Se on verkosto, jonka kautta organisaatiot saavat vinkkejä it-laitteiden 100-prosenttiseen kierrättämiseen.

Lisätietoja