
Vaaleanpunainen rapattu talo seisoo avaralla paikalla Lahden keskustassa. Se rakennettiin 1800-luvun lopussa porvarisperheen kodiksi, ja muutettiin 1960-luvulla museoksi, jossa on esillä paikallista elämänmenoa aina kivikaudelta nykypäivään. Kun peruskorjauksen aika koitti 2020-luvun alussa, myös näyttelytekniikka päivitettiin moderniksi.
”Lahden Historiallisen museon näyttelyiden digitalisointi on ollut monivaiheinen ja usean vuoden kestänyt projekti, jonka toteutukseen on osallistunut useita asiantuntijatahoja. Projektin alkuvaiheessa huomioitiin rakennustekniset haasteet, minkä jälkeen digitalisointiin liittyvät ratkaisut määriteltiin yhteistyössä AV-arkkitehtien ja laiteasiantuntijoiden kanssa”, kertoo näyttelyamanuenssi ja museouudistuksen projektipäällikkö Ilkka Kuhanen.
Museon sisällä on useita interaktiivisia näyttelypisteitä, joissa käytetään näyttöjä, ääni- ja videotekniikkaa sekä erilaisia digitaalisia elementtejä. Lisäksi museon ulkopuolelle on sijoitettu digitaalisia infonäyttöjä, jotka kertovat museon tapahtumista myös ohikulkijoille. Suunnittelu lähti kokoamalla ajatukset ja toiveet siitä, millaista tietoa ja miten museo haluaa käyttäjilleen välittää.
”Näyttely on suunniteltu niin, että siinä on kolme erilaista tasoa. Yksi kävijöille, jotka haluavat kulkea näyttelyn suhteellisen vauhdikkaasti ja katsoa näyttelyn ydinviestit isoilta infotauluilta ja vitriineistä. Toinen taso on heille, jotka haluavat enemmän tietoa ja yksityiskohtia eri aikakausista. He saavat sitä esimerkiksi pienimpiä näyttöjä selailemalla. Ja kolmas taso on asiantuntijoille, joita kiinnostaa syventyä näyttöjen avulla vaikkapa alueen kivikauteen liittyvään tutkimustietoon”, Ilkka Kuhanen kertoo.
”Projektin alkuvaiheessa huomioitiin rakennustekniset haasteet, minkä jälkeen digitalisointiin liittyvät ratkaisut määriteltiin yhteistyössä AV-arkkitehtien ja laiteasiantuntijoiden kanssa”
Rakennus asetti reunaehtoja suunnitteluun
Museon AV-töiden suunnittelun teki suunnittelutoimisto Granlund yhdessä museoammattilaisten kanssa. Laitetoimituksista, asennuksesta ja AV-asiantuntijuudesta vastasi Tiera Verkkokauppa yhteishankintana kilpailutetun puitesopimuksen kautta. Jo suunnitteluvaiheessa otettiin huomioon rakennuksen historia ja olemassa olevat tilat. ”Halusimme kunnioittaa rakennuksen menneisyyttä ja tuoda sitä myös esille. Olemme säilyttäneet esimerkiksi alkuperäisen kartanokodin huonejaon, vaikkei se olekaan ideaali museon kannalta”, Ilkka Kuhanen sanoo.
Ikkunasyvennyksiin kiinnitetyt näytöt ovat yksi esimerkki siitä, miten tiloja hyödynnettiin.
”Koska olisimme joka tapauksessa joutuneet peittämään rakennuksen ikkunat UV-säteilyn takia, suurikokoisilla näytöillä pystymme nyt avaamaan ikkunoihin uusia digitaalisia ’maisemia’. Samalla näyttelyn kokemuksellisuus ja elämyksellisyys lisääntyivät”, sanoo tuottaja Jani Männistö, joka vastasi näyttelytuotannon hankinnoista ja koordinoinnista. Tilat aiheuttivat myös muita vaatimuksia AV-tekniikalle.
”Toivoimme muutamaan kohtaan näyttäviä toteutuksia. Se asetti vaatimuksia projektoreille, koska halusimme saada vanhoihin kartanohuoneisiin riittävän isoa kuvaa riittävällä tarkkuudella”, Jani Männistö kertoo.
Museossa on esimerkiksi immersiivinen tila, jonka lattiassa näkyy digitaalisesti toteutettu veden liplatus. Myös Lahden kylässä vuonna 1877 riehuneesta tulipalosta tehty 3D-projisointi pysäyttää näyttävyydellään. Kehuja on saanut myös museon äänimaailma, joka on taitavasti toteutettu eri pisteissä.
”Hyvä äänimaisema toimii silloin, kun sitä ei oikeastaan edes huomaa, mutta se ottaa kuitenkin mukaansa ja syventää kokemusta nousematta liikaa esille.”
”Koska olisimme joka tapauksessa joutuneet peittämään rakennuksen ikkunat UV-säteilyn takia, suurikokoisilla näytöillä pystymme nyt avaamaan ikkunoihin uusia digitaalisia ’maisemia’. Samalla näyttelyn kokemuksellisuus ja elämyksellisyys lisääntyivät”
Hyvin sujunut yhteistyö
Lahden kaupunki on panostanut museoihinsa viime vuosina isosti. Muun muassa Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva on herättänyt paljon kiinnostusta myös kansainvälisesti. Malvan rakentamisessa saaduista opeista oli hyötyä myös historiallisen museon suunnittelussa.
”Osasimme miettiä hyvissä ajoin, miten paljon tarvitsemme sähköä, tietoliikenneportteja ja tilaa laitteille”, Jani Männistö sanoo.
Yhteistyö Atean kanssa oli uusi kokemus sekä Jani Männistölle että Ilkka Kuhaselle.
”Toki aina uuden toimijan kanssa menee hetki, että puhutaan samaa kieltä, mutta löysimme hyviä teknisiä ratkaisuja haasteellisiin kohtiin. Erityiskiitosta haluamme antaa asennustiimille, jonka työskentely museotiloissa oli todella ammattitaitoista ja joustavaa. Heidän viestintänsä oli poikkeuksellisen hyvää, ja koko ajan oli luottavainen tunne, vaikka laitetoimituksiin tuli välillä haasteita muun muassa maailmanpoliittisen tilanteen takia.”
Nyt projektissa on menossa ylläpitovaihde ja yhteistyö jatkuu.
”Projektista on saatu paljon arvokasta kokemusta. AV-esitystekniikan toteutuksen perusperiaatteet ovat melko samanlaiset kuin kouluissa ja neuvottelutiloissa, mutta museoissa on myös erityisiä tarpeita”, sanoo Account Manager Jukka Haikonen Atealta.
Kävijämääräennätys jo puolessa vuodessa
Lahden Historiallinen museo avautui remontin jälkeen kesällä 2024. Ensimmäisen puolen vuoden aikana museossa on käynyt 32 000 kävijää, mikä on puolet enemmän kuin aikaisempi vierailijamäärä vuodessa.
”Se on huikea saavutus ja kertoo siitä, että uudistuksemme on onnistunut. Ja asettaa toki meillekin pieniä paineita, että saamme pidettyä kävijämäärän ja sitoutettua kävijöitä uusilla näyttelyillä. Yksi iso työkalu tässä on AV-laitteilla toteutettu elämyksellisyys ja kokemuksellisuus”, Ilkka Kuhanen sanoo.
Lahden Historiallinen museo on muiden Lahden museoiden kanssa Vuoden museo 2024 -finalisti. Voittaja julkistetaan toukokuussa 2025.
”Se on huikea saavutus ja kertoo siitä, että uudistuksemme on onnistunut. Ja asettaa toki meillekin pieniä paineita, että saamme pidettyä kävijämäärän ja sitoutettua kävijöitä uusilla näyttelyillä. Yksi iso työkalu tässä on AV-laitteilla toteutettu elämyksellisyys ja kokemuksellisuus”
Ilkka Kuhasen ja Jani Männistön vinkit AV-järjestelmän uudistusta museoille suunnitteleville:
- Pidä mielessä aina museon ydinviesti, jonka haluat välittää asiakkaille. Kaikkea ei pysty koskaan kertomaan. On hyvä käydä useampia Kill your darlings -kierroksia suunnitteluvaiheessa.
- Asiakaskokemus on aina ykkönen. Käyttöliittymän pitää olla niin helppo käyttää, ettei museokävijän tarvitse sitä edes ajatella.
- Jos jokin suunniteltu sisältö alkaa näyttää liian vaikealta tai mahdottomalta saavuttaa teknisesti, siitä kannattaa luopua, sillä toimimaton käyttöliittymä tai laite latistaa museokokemusta.
- Digitaalisissa toteutuksissa on tärkeää rajata työn määrä itse. Eli vaikka haluaisi jonkin toteutuksen, on myös ymmärrettävä, kuinka paljon se teettää työtä sisäisesti. Vaikka teknisesti olisi mahdollista, että museossa olisi joka viikko erilainen digitaalinen näyttelysisältö, kuka ehtisi tuottaa sisältöjä sellaisella tahdilla?
- Luota asiantuntijoihin. He tietävät, mitkä ratkaisut toimivat missäkin tilassa.
Lahden Historiallisen museon valitsemat AV-ratkaisut
Tilakohtainen äänijärjestelmä: iDiD/Atea QSC, Genelecin ja K-Arrayn kaiuttimilla Erilliset ääniteosjärjestelmät: iDiD/Atea QSC, Genelecin ja K-Arrayn kaiuttimilla Videoprojisointijärjestelmät: Epson, Digital Projection Kuvaesitysjärjestelmä: Philips, Iiyama, ELO, Samsung Erillisten valojärjestelmien ohjaus: Q-SYS AV-keskuslaitteisto: Verkkolaitteet Netgear M4250, DSP ja Ohjausjärjestelmä Q-SYS Core 610
Tiera Verkkokauppa -puitesopimukset helpottavat ICT-laitteiden, -ohjelmistojen ja -palveluiden hankintoja
Atean ylläpitämä Tiera Verkkokauppa on Suomen kattavin, kuntakentän käyttöön suunniteltu yhteishankintakanava. Se helpottaa ja tehostaa kuntatoimijoiden ICT-laitteiden, -ohjelmistojen ja -palveluiden hankintoja.
Kysy lisää AV-ratkaisuista
