Omatoiminen terveysmittaus säästää terveydenhuollon rajallisia resursseja
MedicubeXin itsemittausasemien avulla terveysmittaukset on saatu jo tuhansien ihmisten ulottuville. Innovaatio säästää terveydenhuollon resursseja, ja mittausten avulla pystytään parantamaan kansanterveyttä.
Astun sisään puhelinkoppia muistuttavaan kuutioon terveyskeskuksen aulassa, ja istun alas. Edessäni on iso kosketusnäyttö, johon ilmestyy ohjeita vaihe kerrallaan. Ensin sormi tuonne koloon happisaturaation mittausta varten. EKG mitataan kahden käden testillä, kehon koostumus ja verenpaine olkavarresta, sitten katse suoraan kameraan ruumiinlämmön mittaamiseksi. Vain viisi minuuttia myöhemmin astun ulos kopista paperitulosteen kanssa: terveysarvoni ovat kunnossa!
MedicubeXin kehittämät terveyden itsemittausasemat ovat kasvattaneet nopeasti suosiotaan. Digitaalisuuden avulla terveysmittaukset on saatu jo tuhansien ihmisten ulottuville.
”Itsemittausasemat eivät vaadi henkilökuntaa jatkuvasti paikalle, joten resursseja säästyy. Mittausten avulla pystytään myös vaikuttamaan kansanterveyden parantamiseen. Ennaltaehkäisy on halvempaa kuin hoito”, MedicubeXin toimitusjohtaja Vili Kostamo sanoo tyytyväisenä.
Ajatus helpommasta pääsystä sydänriskien tutkimuksiin on alusta asti ollut MedicubeXin tavoitteena. Kostamo oli vielä lääketieteen opiskelija, kun hän tapasi terveysalan vaikuttaja Heikki Rautajoen. Miehet jakoivat turhautumisen siitä, että perustutkimuksille ei ole olemassa matalan kynnyksen vaihtoehtoa. Sitä lähdettiin yhdessä etsimään.
”Sydän- ja verisuonisairaudet ovat suurin kuolinsyy Suomessa, mutta niihin ei ole seulontaohjelmaa. Esimerkiksi verenpainetautia sairastaa noin kaksi miljoonaa suomalaista, joista joka neljäs ei tiedä sairaudestaan”, Kostamo toteaa.
MedicubeX perustettiin vuonna 2020, ja ensimmäiset kolme vuotta käytettiin tuotekehitykseen. Nyt itsemittausasemia on käytössä kahdella hyvinvointialueella sekä Helsingin kaupungilla, ja muita kiinnostuneita on paljon. Suomen lisäksi sopimuksia on tehty esimerkiksi Alankomaihin, Saksaan ja Latviaan.
Laite koetaan helppokäyttöiseksi
Itsemittausasemalla potilas testaa itse omat arvonsa joko lääkärin tai hoitajan pyynnöstä tai omasta mielenkiinnostaan. Laite tunnistaa esimerkiksi diabeteksen ja aivoinfarktin riskitekijöitä ja auttaa arvioimaan, onko syytä hakeutua jatkotutkimuksiin. Testin jälkeen laite puhdistaa itsensä UV-säteilyn avulla.
”Itsemittausasemien käytettävyyttä ja digitaalisia hoitopolkuja on alusta asti kehitetty asiakkaiden ehdoilla”, MedicubeXin teknologiajohtaja Joona Kostamo sanoo.
Kyselyjen perusteella siinä on onnistuttu: Suurin osa käyttäjistä osaa käyttää laitetta oikein jo ensimmäisellä kerralla ilman neuvontaa. Noin 98 prosenttia käyttäjistä suosittelisi sitä muillekin.
Mittausasemien jatkokehitystä tehdään yhteistyössä VTT:n kanssa. Tavoitteena on laajentaa laitteiden teknologista kyvykkyyttä mittauksista automatisoituihin pitkäaikaissairauksien riskianalyyseihin.
”Riskianalyysien kehittämisessä hyödynnämme mittavaa eurooppalaista biopankkiaineistoa ja tekoälyä,” Joona Kostamo kertoo.
Yhteistyö DigiFinlandin kanssa käynnistymässä
Itsemittausasemia pystytään jo lähitulevaisuudessa käyttämään nykyistäkin monipuolisemmin, sillä MedicubeX on juuri solminut yhteistyösopimuksen sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisia ratkaisuja kehittävän DigiFinlandin kanssa. Sen omistavat Suomen valtio, hyvinvointialueet, Helsingin kaupunki ja HUS-yhtymä. DigiFinland tunnetaan esimerkiksi Omaolo-digipalvelusta, missä ihminen voi kysymyksiin vastaamalla saada arvioita omasta terveydentilastaan.
”Kun Omaolon riskikyselyt pystytään jatkossa yhdistämään MedicubeXin fyysisten mittausten tuloksiin, se mahdollistaa entistäkin laadukkaammat digitaaliset hoitopolut. Terveydenhuollon ammattilaiset voivat tehdä etänäkin hoitopäätöksiä todellisten arvojen ja kokonaiskuvan perusteella, eikä esimerkiksi pelkästään videopuhelussa tuntemuksia arvuutellen”, MedicubeXin toimitusjohtaja Vili Kostamo kertoo innoissaan.
Hän uskoo yrityksen nopeaan kansainväliseen kasvuun.
”Tavoitteena on viisinkertaistaa toiminta seuraavan vuoden aikana ja taas seuraavan vuoden aikana.”
MedicubeX valittiin tänä vuonna Superfinns-ohjelmaan, jossa oli mukana 15 kovaan kasvuun tähtäävää suomalaista yhtiötä. Talouselämä listasi MedicubeXin kymmenen kuumimman start up -yrityksen joukkoon. Kansainvälisestikin tunnustusta on tullut: yhtiö pääsi kuuden yrityksen joukossa maailman suurimman lääkinnällisten laitteiden valmistajan Medtronicin MedLim -ohjelmaan ja tiedonhallintateknologian toimittaja InterSystems nimesi sen viime vuoden lopussa Suomen lupaavimmaksi terveysteknologiayritykseksi.