Siirry sisältöön
05-05-2020

Atean pääkonttori on Euroopan älykkäimpiä rakennuksia

Atea-konsernin pääkonttori Oslossa ei sijaitse missä tahansa toimistorakennuksessa vaan yhdessä Euroopan älykkäimmistä rakennuksista. Helmikuussa 2020 käyttöön otetun 11-kerroksisen rakennuksen teknologia ja älyratkaisut auttavat atealaisia ja muita rakennuksen vuokralaisia työskentelemään fiksummin ja tehokkaammin. Atea on vastannut rakennuksen teknologiatoimituksista ja on sen suurin vuokralainen.

Kuva: Daniel Jacobsen

Tyylikkäässä ja energiatehokkaassa toimistorakennuksessa on hyödynnetty monia nykyaikaisia ratkaisuja, mutta ainutlaatuiseksi sen tekevät taloa ohjaavat älytoiminnot. Työntekijät voivat älypuhelimen sovelluksen avulla itse ohjata monia talon toimintoja, kuten sisäänpääsyä, hissejä, valaistusta ja neuvotteluhuoneiden varauksia. Kiinteistöön on tehty koko rakennuksen kattava IoT-verkko hyödyntäen langatonta verkkoa sekä erilaisia antureita. Lähes 6000 anturia keräävät jatkuvasti tietoa muun muassa tilojen käyttöasteesta, ilmanlaadusta ja ihmisten liikkumisesta.

Rakennuksen tuottama data kerätään yhteen ja analysoidaan

Neuvotteluhuone Atean pääkonttorissa Oslossa

Monissa muissakin uusissa toimistorakennuksissa on hyödynnetty yksittäisiä älyratkaisuja, mutta Atean pääkonttorin ainutlaatuisessa kokonaisratkaisussa kaikki rakennuksen data kerätään yhdelle data-alustalle analysoitavaksi. Pääkonttorin kiinteistöön valituissa järjestelmissä ja ratkaisuissa on kaikissa avoimet rajapinnat, jotka mahdollistavat tiedon jakelun ja hyödyntämisen joustavasti.

Ratkaisu antaa kyvykkyyden ajan myötä kerätyn tiedon perusteella säätää kiinteistön toimintoja automaattisesti niin, että miellyttävä käyttäjäkokemus voidaan yhdistää tehokkaaseen energian ja muiden resurssien käyttöön. Kiinteistöstä ja käyttäjiltä kerättyä tietoa hyödynnetään myös tilojen käyttömukavuuden ja toimivuuden kehittämisessä.

Atean Smart Office -konsepti tuo älyn rakennukseen

Toimistotila Atean pääkonttorissa Oslossa

Atean Smart Office -konsepti tarjoaa niin uusiin kuin vanhoihin rakennuksiin rakennettaviin älyrakennushankkeisiin ratkaisuja, jotka yhdistävät sensorit, laitteet ja modernit mobiilisovellukset lisäämään tilojen käyttömukavuutta ja toimivuutta. Atean palvelut tukevat ratkaisun elinkaarta suunnittelusta asennuksiin ja asiantuntijapalveluista aina käyttäjätukeen ja etävalvontaan asti.

Ole yhteydessä! Visioidaan yhdessä, miltä teidän älyrakennusratkaisunne voisi näyttää!

Tutustu Oslon älykkäimpään rakennukseen
  • Kiinteistössä Karvesvingen 5:ssa on 11 kerrosta, 18 000 m2 lattiapinta-alaa, noin 1 000 älykästä työpistettä ja lähes 6 000 anturia
  • Valaisimet on yhdistetty tietoverkkoon (PoE) ja niissä on lämpötilaa ja läsnäoloa mittaavat anturit.
  • Wifi-tukiasemien sisäänrakennetut bluetooth- ja ZigBee-antennit luovat koko rakennuksen kattavan IoT-verkon.
  • Mobiilisovelluksella käyttäjä voi hallita määriteltyjä talon toimintoja (mm. hissit, sisäänpääsy, valaistus, tilavaraukset)
  • Kaikki kiinteistön järjestelmät integroituvat avointen rajapintojen kautta keskitettyyn data-alustaan.
  • Rakennus on saanut Euroopan johtavalta rakentamisen ympäristöluokitusjärjestelmältä BREEAM-NOR Excellent -sertifioinnin ja se tulee samaan myös passiivitalostandardin ja A-energialuokituksen.
  • Rakennuksen omistavat Höegh Eiendom ja AF Gruppen. Sen on suunnitellut LOF Arkitekter AS ja  Multiconsult on toiminut älytaloneuvonantajana.

 

Petteri Kauria Head of Solution Sales