Siirry sisältöön
Lehdistötiedote 28-04-2022

Atean ensimmäinen vuosineljännes: Kysyntä jatkui vahvana

Atea Finland Oy:n laitemyynti ja palveluliiketoiminta jatkoivat kasvuaan tammi–maaliskuussa.
Juha Sihvonen, toimitusjohtaja, Atea Finland Oy

Atea Finland Oy:n tammi–maaliskuun liikevaihto oli 87,2 miljoonaa euroa, ja se laski 18,3 prosenttia vuoden 2021 vastaavasta ajankohdasta. Ensimmäisen vuosineljänneksen liikevoitto (EBIT) oli 1,5 miljoonaa euroa, kun se viime vuoden vastaavana ajanjaksona oli 2,0 miljoonaa euroa.

”Ensimmäinen vuosineljänneksemme eteni pitkälti odotustemme mukaisesti. Laitemyynnissä kysyntä oli edelleen vahvaa ja ennätyksellisen suuri laitemyynnin tilauskantamme vahvistui entisestään. Myös palvelujen myynti jatkoi kasvuaan, mutta kiristynyt markkinatilanne vaikutti hieman palveluliiketoiminnan katteisiin. Tammikuun alussa startannut, erityisesti hyvinvointialueille suunnattu Tiera Verkkokauppa plus on myös lähtenyt hienosti liikkeelle”, Atea Finland Oy:n toimitusjohtaja Juha Sihvonen sanoo.

”Kokonaisliikevaihtomme laskun takana oli aiempien vuosineljännesten tapaan ohjelmistoliiketoimintamme sopimuskannan muutokset. Samalla ohjelmistomyynnin kannattavuus kuitenkin parani edelleen.”

Atea Finland osti digitaalisten palveluiden kehittämiseen keskittyneen kasvuyritys Gambit Labs Ab Oy:n katsauskauden päätyttyä huhtikuun alussa. Gambit Groupin liikevaihto maaliskuussa päättyneellä tilikaudella oli noin 4 miljoonaa euroa. Kaupan myötä tiedonhallinnan markkinoille syntyy kokonaisuus, joka palvelee tieto-ohjautuvaa liiketoimintaa kehittäviä yrityksiä erittäin laaja-alaisesti.

”Tavoitteemme on kymmenkertaistaa tieto-ohjautuvien palveluiden liikevaihto vuoden 2024 loppuun mennessä. Teknologian ja työelämän isot trendit – digitalisaatio, tiedolla johtaminen, tekoälyn hyödyntäminen ja datan määrän räjähtäminen – kasvattavat jatkuvasti tiedonhallinnan ratkaisujen kysyntää. Gambitin palvelut ja ratkaisut tulevat olemaan tiedonhallintaliiketoimintamme ydin, ja olemme jo saaneet kaupasta asiakkailtamme paljon positiivista palautetta”, Juha Sihvonen kertoo.

Atea-konserni on ottanut taloudellisessa raportoinnissa käyttöön IFRS15:n mukaisen liikevaihdon kirjaustavan agentti/päämiestulkinnan mukaisesti. Muutos koskee ohjelmistoliiketoimintaa sekä eräitä päämiesten tuottamia palveluita (esim. takuulaajennukset), joissa IFRS15:n mukaisesti agenttitoiminnassa saatu kate muodostaa Atealle kirjattavan liikevaihdon. Jatkossa raportoitava laskutus vastaa aiemmin raportoitua liikevaihtoa. Kirjaustavan muutoksella ei ole vaikutusta Atea-konsernin katteisiin, liiketulokseen, nettotulokseen eikä taseeseen. Atean paikallisissa tilinpäätöksissä noudatamme edelleen suomalaista kirjanpitokäytäntöä, eikä tällä ole siihen vaikutusta.

Atea-konsernin laskutus oli 1 015,3 miljoonaa euroa ja se kasvoi vakiokursseilla 4,9 prosenttia. Ilman vakiokurssikäsittelyä se kasvoi 0,9 prosenttia. IFRS15:n mukainen liikevaihto oli 695,3 miljoonaa euroa ja se pieneni 3,9 prosenttia. Liikevoitto (EBIT) oli 18,4 miljoonaa euroa, kun se vuoden 2021 vastaavalla jaksolla oli 17,2 miljoonaa euroa.

Atea Finlandin osalta IFRS15:n mukainen laskutus oli 87,2 miljoonaa euroa ja se pieneni 18,3 prosenttia. IFRS15:n mukainen liikevaihto oli vastaavasti 60,7 miljoonaa euroa ja se kasvoi 6,5 prosenttia.

Lisätietoja, Suomi:
Juha Sihvonen, toimitusjohtaja, Atea Finland Oy, puh. 0400 735 134

Lisätietoja, konserni:
Steinar Sønsteby, CEO Atea ASA, puh. +47 930 55 655
Robert Giori, CFO Atea ASA, puh. +47 934 09 188

Atea Finland on it-palvelutalo, joka auttaa asiakkaitaan luomaan tuottavamman ja mielekkäämmän työympäristön – rakennamme Suomea tietotekniikalla. Olemme toimineet Suomessa yli 30 vuotta, ja meillä on yli 500 ammattilaista luomassa joustavia ja tuottavia it-ympäristön ratkaisuja ja palveluja.

Atea on Pohjoismaiden ja Baltian johtava it-infrastruktuuritoimittaja, jonka palveluksessa on yli 7 500 työntekijää 85 paikkakunnalla Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa, Suomessa, Liettuassa, Latviassa ja Virossa. Atea-konsernin liikevaihto vuonna 2021 oli noin 4,1 miljardia euroa, ja se on listattu Oslon pörssissä.