Siirry sisältöön
06-05-2024

Tietoturva ja tekoäly sosiaali- ja terveydenhuollossa – ATK-päivät tarjoavat konkretiaa ja uusia ideoita

Sosiaali- ja terveydenhuollon ATK-päivät kokoaa eri alojen sote-toimijat toukokuun lopussa Tampereelle. Tapahtuma on erityisesti hyvinvointialueiden edustajille tärkeä kohtaamispaikka, jossa arjen kiireistä huolimatta päästään tapaamaan kollegoita ja sidosryhmiä kasvokkain. Kysyimme kahdelta osallistujalta, millaisia odotuksia heillä on tapahtumalle ja mitä erityisiä huomioita he ovat tehneet tämän vuoden teemoista sekä ohjelmasta.

Sote ATK-päivien useissa rinnakkaissessioissa osallistujat pääsevät osallistumaan monipuoliseen ohjelmaan. Kattavassa tapahtumassa on tarjolla niin ajankohtaisia trendejä kuin verkostoitumistakin.

Satakunnan hyvinvointialueen ICT-johtaja Leena Ollonqvist kertoo vierailleensa Sote ATK-päivillä jo toistakymmentä kertaa.

”Sote ATK-päivät kuuluvat ehdottomasti kevääseen. Odotan erityisesti yhteistä verkostoitumista ja vanhojen tuttujen tapaamista. Asiaohjelman osalta tarjonta on myös niin laaja, että jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Ohjelmaa on jopa hieman päällekkäin, mutta onneksi materiaalit tulevat jakoon ja osan pääsee kuuntelemaan jälkikäteenkin”, Leena Ollonqvist kuvailee.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelta vieraillaan messuilla isommalla porukalla. ICT-päällikkö Mikko Sortti Pohteelta kertoo, että aikaisempina vuosina kokemukset messuilta ovat olleet hyviä.

”Tapahtumassa on aina ollut hyvää asiasisältöä, keskusteluita ja myös ongelmakohtien esille nostamista sekä kokemuksien jakamista yhteisesti hyvässä hengessä. Joka vuosi olen oppinut jotain uutta.”

Yhteiset keskustelut, uudet ideat ja vertaistuki ovatkin tapahtuman odottamisen arvoista antia.

”Hirvittävän moni hyvinvointialue on kehittämisen ja yhtenäistämistyön osalta vasta alussa. Vaikka lähdimme eri lähtökohdista tähän uudistukseen, niin kohtaamme kuitenkin yhteisiä haasteita. Näitä haasteita helpottamaan voisi löytyä myös yhteisiä ratkaisuja. Odotankin, että tapahtumassa käydään kehittävää ja rakentavaa keskustelua myös kansallisista yhteisistä tekemisistä ja kokemuksista viime vuosilta eri hyvinvointialueilta”, Mikko jatkaa.

Luvassa on laaja kattaus mielenkiintoisia puheenvuoroja

Tänä vuonna tapahtuman ajankohtaisia pääteemoja ovat hyvinvointialueet, tekoäly, tietoturva, robotiikka sekä asiakas- ja potilastietojärjestelmät. Konkreettisia esimerkkejä ja aitojen kokemuksien jakoa odotetaan.

”Ohjelmasta pomppasi erityisesti esille paneelikeskustelu hyvinvointialueiden ICT-siirtymästä, jossa on mukana loistavat panelistit. Keskustelu sopii varmasti kuunneltavaksi hyvinvointialueiden ja muidenkin tahojen edustajille. Siitä tulee mielenkiintoinen ja sitä odotan innolla”, Mikko nostaa esiin.

Leena aikoo suunnata kuuntelemaan puheenvuoroja, jotka tukevat meneillä olevia hankkeita tai ovat muuten hänelle henkilökohtaisesti mielenkiintoisia. ”Katsoin ohjelmaa ja erityisesti robotiikka ja älyteknologia aiheiset sisällöt kiinnostavat. Terveydenhuollossa meillä on mahtava potentiaalia ja paljon ulottuvuuksia niiden hyödyntämiseen. Lisäksi myös sosiaalihuollon puoli kiinnostaa tällä kertaa, sillä meillä on meneillään asiakastietojärjestelmän käyttöönotto”, Leena kertoo. 

 

 

”Muutamia muita, jotka ehdottomasti täytyy käydä kuuntelemassa, ovat puheenvuorot sosiaalihuollon Kanta-arkistoon liittymisen tilannekuvasta, miten ChatGPT:tä voidaan hyödyntää sote-alalla ja ohjelmistorobotiikan käyttöesimerkkejä Pirkanmaan hyvinvointialueella”, Leena jatkaa.

Tänäkään vuonna tapahtumasta ei Leenan mukaan pääse livistämään pois liian aikaisin, sillä myös päätössession loppuun on jätetty kiinnostavaa asiaa tietoturvasta ja kyberuhista.

Jotain kehitettävääkin kuitenkin löytyy. ”Tapahtuma on nykyisellään suuri ja tärkeä meille hyvinvointialueille, mutta jos tapahtuman sisältöä peilaa hyvinvointialueiden toimintaan, niin pelastustoimi sieltä useasti jää puuttumaan. Se on sellainen asia, mitä itse toivoisin, että tulevaisuudessa saataisiin paremmin mukaan”, Mikko kommentoi.

Myös messualueen tarjonta kiinnostaa

Messuosastoilta vierailijat lähtevät etsimään uusia ideoita sekä konkretiaa ja työkaluja mm. toiminnan tehostamiseen ja kustannuksien madaltamiseen.

 

”Kaikki tietävät kansallisen nykytilanteen ja hyvinvointialueiden haasteista. Kulujen säästäminen on kaikkien huulilla eli kaipaisin muun muassa mittaviin säästöpaineisiin konkreettisia ratkaisuja, jotka mahdollistaisivat tehokkuutta ja nettokustannusten alentamista. Jos samalla vielä voisimme mahdollistaa sen, että sote-ammattilainen voi hoitaa työnsä entistä helpommin ja turvallisemmin, niin se olisi hienoa”, Mikko kertoo.  

”Taloudellisten haasteiden lisäksi yksi iso ongelma hyvinvointialueilla on henkilöstön saatavuus. Kaipaisimme siis hyviä työkaluja, joilla voimme parantaa omaa asemaamme kisassa työntekijöistä”, Mikko lisää vielä lopuksi.

Vinkkejä Sote ATK-päivillä ensikertaa vieraileville

Isossa tapahtumassa on selvää, että ohjelmatarjonta on kattava ja jopa päällekkäisyyttä on. Messualueelta löytyy lisäksi näytteilleasettajien ja startup-yritysten-alueet, jotka tarjoavat laajan katsauksen uusimmista innovaatioista, palvelusta ja ratkaisuista hyvinvointialueiden tarpeisiin.

”Vinkkini Sote ATK-päivien ensikertalaisille on, että paikalle kannattaa saapua avoimin ja positiivisin mielin – ole kaikki aistit avoinna. Katso ohjelmaa etukäteen ja ruksaa yli ne osiot, jotka eivät kiinnosta sinua. Näin vältyt päällekkäisyyksiltä. Suunnittele aikataulusi niin, että näyttelyalueelle jää aikaa ja mieti ennakkoon sopiva teema tai osa-alue, mikä kiinnostaisi tai mihin haet ratkaisuja. Nähtävää on paljon eli priorisointi on tärkeää”, Leena vinkkaa.

Tervetuloa Atean osastolle Sote ATK-päivillä!

Esittelemme Atean ratkaisuja sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeisiin osastolla D20.

Osastollamme pääset kokemaan, miltä näyttää tietoturvahyökkäys ja miten tilanteessa tulee toimia. Tekoälymallien avulla näytämme, miten sosiaali- ja terveydenhuollon työtä voidaan tehostaa. Osastomme tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden oppia uutta tekoälyn ja tietoturvan roolista terveydenhuollossa. Kuulet alan johtavien asiantuntijoiden näkemyksiä, pääset jakamaan kokemuksia muiden terveysalan ammattilaisten kanssa.​

Osastoltamme löydät myös Samsungin uusimmat innovaatiot! Tutustu Samsungin valikoimaan tietoturvallisia laitteita yrityskäyttöön sekä uppoudu uusiin Samsung tekoälypuhelimiin.

Älä jää paitsi mahdollisuudesta tutustua tulevaisuuden teknologiaan – tervetuloa!

Lue lisää

Tiera Verkkokauppa plus hyvinvointialueiden tukena

Tiera Verkkokauppa plus on erityisesti hyvinvointialueiden ja koulutuskuntayhtymien käyttöön yhteishankintana kilpailutettu puitesopimus, joka tarjoaa joustavan ja kustannustehokkaan hankintakanavan ICT-laitteille, -ohjelmistoille ja -palveluille.

 

Oletko Tiera Verkkokauppa plus -asiakas?

Kirjaudu Tiera Verkkokauppa plussaan