Siirry sisältöön
07-09-2023

Focus-keynote Pekka Hyysalo: Valitsen toivon ja näen vastuun mahdollisuutena

Pekka Hyysalo tietää, kuinka sekunnin murto-osa voi muuttaa kaiken ja millainen voima toivossa piilee. Hänelle toivo onkin rationaalinen valinta, vastuu mahdollisuuksiin tarttumista ja yhteistyö ihmiskunnan suurin voima. Hyysalo puhuu ajattelustaan ja kokemuksistaan Atea Focus -tapahtumassa 11. lokakuuta.

Entisessä elämässään Pekka Hyysalo tunnettiin maailmanluokan freestylelaskijana. Sitten koitti huhtikuinen päivä Ylläksellä vuonna 2010. Hyysalolle sattui rinteessä hyppyonnettomuus: hän löi päänsä pahasti ja sai erittäin vaikean aivovamman. Entinen elämä oli ohi.

”Onnettomuuden jälkeen minun oli tehtävä valinta: joko luovutan tai taistelen. Valitsin taistelun. Me kaikki voimme valita, kuinka suhtaudumme elämään. Se on mielestäni ihmisyyden hienoimpia puolia ja inspiroiva ajatus. Valinnan mahdollisuus asettaa meistä jokaisen kuskin paikalle.”

Vastoin lääkärien ennustetta Hyysalo kuntoutui. Tämän vuoden syyskuussa hän osallistui FightBack Run -juoksutapahtumaan Turussa.

Toivo kantaa pidemmälle

Nykyisin Pekka Hyysalo jakaa positiivisen ajattelun, toivon, tahdonvoiman ja periksiantamattomuuden sanomaa vuonna 2013 perustamansa FightBack-järjestön kautta. Lokakuun 11. päivä Hyysalo nousee Atea Focus -tapahtuman lavalle. Hänen keynote-puheenvuoronsa käsittelee toivon, yhteistyön ja mahdollisuuksien teemoja.

Pekka Hyysalolle toivo on rationaalinen tapa katsoa maailmaa.

”Toivo on positiivisuuden viitta hartioilla. On oma valinta, näkeekö lasin puoliksi tyhjänä vai täytenä. Kun sen näkee puoliksi täytenä, syntyy aivoissa myönteisempiä reaktioita. Positiivinen, toiveikas suhtautuminen kantaa pidemmälle. Se auttaa yrittämään parhaansa haasteiden voittamiseksi. Ja jos ei yritä parastaan, ei voi tietää, olisiko sittenkin selvinnyt vaikeasta tilanteesta. Tämä pätee laajemminkin maailmassa. Muutos edellyttää toivoa eli positiivista lähestymistapaa haasteisiin.”

Yhteistyöllä tehdään ihmeitä

Toisten ihmisten tuki ja apu ovat olleet Pekka Hyysalolle isoja voimavaroja toipumisen tiellä. Hän uskoo, että ketään ei ole luotu pärjäämään kaikessa yksin.

”Ihmisten ja ihmiskunnan vahvin valttikortti on, että osaamme toimia yhdessä. Yhteistyö voi tehdä mahdottomastakin mahdollista. Tämä ajatus on lähellä sydäntäni.”

Tietotekniikan huima kehitys on Hyysalon mukaan hyvä osoitus siitä, millaisia mahdollisuuksia ihmisten välinen yhteistyö synnyttää. Tietoteknisistä apuvälineistä on ollut hyötyä ja apua myös hänen oman kuntoutumismatkansa eri vaiheissa.

Vastuun Hyysalo näkee ennen muuta jokaisen henkilökohtaisena mahdollisuutena vastata haasteisiin, joita elämä ihmisen eteen heittää. Niiden yli päästäkseen ihmisen pitää kuitenkin valjastaa itsessään piilevät kyvyt käyttöönsä.

”Olen ottanut vastuun omasta kuntoutumisestani, ja teen töitä asian eteen. Saan tosi paljon toivoa siitä, että minulla vielä on mahdollisuuksia – että voin tarttua niihin.”

Tervetuloa kuulemaan Pekka Hyysaloa Atea Focukseen!

Toivon ja positiivisuuden sanansaattajana tunnettu Hyysalo on yksi Atea Focus -tapahtuman key note -puhujista. Hänet nähdään digitaalisen kylän Suurtorilla keskiviikkona 11.10. kello 9.30 alkaen.