Siirry sisältöön
12-10-2022

Focus-keynote Lauri Järvilehto: Valitse 3,5 miljoonasta uramahdollisuudesta

Kukaan ei tiedä, millaisia työpaikkoja on kadonnut ja toisaalta syntynyt, kun 2030-luku koittaa. Työelämäprofessori, sarjayrittäjä, filosofi, tietokirjailija ja muusikko Lauri Järvilehto innostaakin ajattelemaan opiskelun ja rekrytoinnin kokonaan uudella tavalla. Häntä voi kuulla Atea Focus -tapahtumassa 3. marraskuuta.

Lauri Järvilehto seisoo rakennuksen aulassa.

Automaatio ja työelämän disruptio osaavat yllättää viisaimmatkin ennustajat.

”Mikään tutkinto ei takaa mitään millään toimialalla. Siksi meidän on pakko ajatella niin ammatinvalintaa, opiskelua kuin rekrytointiakin kokonaan uudella tavalla”, tiivistää Aalto-yliopiston työelämäprofessori ja filosofi Lauri Järvilehto.

Suomessa on suuri rakenteellinen työttömyys. Järvilehto nostaa sen rinnalle toisen työmarkkinahaasteen, rakenteellisen ammattitaidottomuuden.

”Enää ei ole kyse siitä, löytyykö oman alan töitä omalta lähiseudulta. Kun kokonaisia ammattikuntia haihtuu pois työelämän muutosten vuoksi, on jatkuvan oppimisen haaste hyvin konkreettinen.”

Työelämä muuttuu radikaalisti koneoppimisen kehittyessä koko ajan. Arvioiden mukaan jopa puolet nykyisistä ammattialoista poistuu automaation ja koneoppimisteknologian vuoksi. Suorittava työ vähenee, tietotyö lisääntyy.

”Jokainen näkee omin silmin, miten automaattikassat korvaavat työntekijöitä. Kaupanmyyjä on ollut yksi yleisimmistä ammateista, mutta tällainen teknologinen murros on peruuttamaton.”

Lauri Järvilehto aikoo tuoda esille keynote-puheenvuorossaan IT-alan suurimmassa vuosittaisessa tapahtumassa Atea Focuksessa kolme asiaa, jotka ratkaisevat niin yksilön kuin yrityksen menestyksen muuttuvassa maailmassa:

 

  1. Valitse 3,5 miljoonasta uravaihtoehdosta
    Kannattaa opiskella sellaisia asioita, joista on aidosti kiinnostunut. Oppilaitosten ja myös työelämän pitäisi ohjata ihmisiä tunnistamaan omia kiinnostuksenkohteitaan, sillä yllättävät yhdistelmät vievät yllättäville urapoluille.

    ”Jos pystyy listaamaan kymmenen asiaa, joista on kiinnostunut, on edessä 3,5 miljoonaa erilaista vaihtoehtoa mahdollisista työtehtävistä!” Järvilehto sanoo.

    Hän aloitti itse työuransa musiikin parissa, mutta siirtyi opiskelemaan teoreettista filosofiaa ja väitteli tohtoriksi, perusti Filosofian Akatemian ja päätyi tekemään sitä, mitä myös rakastaa: kirjoittamaan ja puhumaan.

  2. Panosta diversiteettiin
    Kannattaa rekrytoida työntekijä, jolla on hyvä asenne ja joka sopii tiimiin. Tutkinto tai työkokemus eivät ole tärkeitä vaan aito innostus ja tiimin monimuotoisuus. Työntekijöiden diversiteetti on tutkitusti yrityksen menestyksen tärkeä tekijä, mutta silti rekrytoijat suosivat usein hyvin samankaltaisia ihmisiä kuin itse ovat.

    ”Voi olla järkevämpää palkata työntekijä, jolla on heikommat näytöt kuin toisella, mutta parempi asenne ja erilainen tausta kuin muilla. Erilaisten vähemmistöjen mukaan ottaminen on hyödyksi kaikille.”

  3. Opi sieltä, täältä ja tuolta
    Elinikäisen oppimisen (life long learning) sijasta pitäisi ottaa käyttöön life wide learning: tarvitsemme keinoja päivittää osaamistamme työelämän ohessa. Siksi myös opettamiseen tarvitaan aivan uusia tapoja: esimerkiksi korkeakoulun kursseja jaetaan jo muutaman minuutin videoklippien muodossa. Aalto Mobile Learning -sovelluksella kuka tahansa voi kuunnella jo niin Esa Saarista kuin hydrometallurgian kursseja.

    ”Työelämän ja koulutuksen pitää muuttua niin, että koko ajan voi opiskella uusia asioita. Osaaminen pitää demokratisoida, sen on oltava kaikkien ulottuvilla. Itsekin olen opiskellut kännykältäni tekoälykurssin viiden minuutin pätkissä.”
Kuule Lauri Järvilehtoa Atea Focuksessa

Lauri Järvilehto, FT, on Aalto-yliopiston työelämäprofessori ja Aalto Ventures Programin johtaja. Hän on sarjayrittäjä, filosofi, tietokirjailija, muusikko ja Sherlock Holmes -fani. Hän on Filosofian Akatemian perustaja ja toimii Suomen Unicefin ja Filosofian Akatemian hallituksissa. Hän on kirjoittanut monia bestseller-teoksia ajattelusta ja oppimisesta ja luennoi säännöllisesti ympäri maailmaa.

Järvilehto on yksi Atea Focus -tapahtuman keynote -puhujista. Hän nousee Focuksen Näköala-lavalle 3.11. kello 13.30. IT-alan suurimman vuosittaisen tapahtuman muita pääpuhujia ovat Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ja Lauri Reuter, yksi Pohjoismaiden ensimmäisen ruokateknologiarahaston, Nordic Foodtech VC:n perustajista.