Siirry sisältöön
17-04-2020

Lohkoketju mullistaa ruoan turvallisuuden ja terveellisyyden

Blockchain eli lohkoketju on tullut suurelle yleisölle tutuksi virtuaalivaluutoista, mutta sillä on lukuisia muitakin käyttökohteita. IBM Food Trust -lohkoketju tarjoaa elintarvikkeita ja niiden raaka-aineita tuottaville yrityksille mahdollisuuden tuottaa kuluttajille yhä terveellisempää ja tuoreempaa ruokaa.

Mikko Vesin Director, Information Management
Kalankasvatusaltaita vuonossa

Suuret kauppaketjut, kuten Walmart ja Carrefour, hyödyntävät jo IBM Food Trustia, sillä kauppiaat haluavat seurata yhä tarkemmin, mistä myytävät tuotteet ja käytetyt raaka-aineet ovat peräisin. Lohkoketjuteknologian ansiosta elintarvikkeiden turvallisuus paranee, toimitusketjut tehostuvat, kannattavuus paranee ja hävikin määrä vähenee.  

Norjassa Atea on vienyt käytäntöön useita lohkoketjuhankkeita lohikalojen kasvattamoille. Kasvattamot tuottavat lohta muun muassa amerikkalaiselle Whole Foods -elintarvikekauppaketjulle. Luomuelintarvikkeisiin sekä terveyttä edistäviin elintarvikkeisiin erikoistuneen kauppaketjun asiakkaat saavat yksityiskohtaista tietoa kalojen kasvattamisesta, niiden ruokinnasta sekä toimitusketjun eri vaiheista.

Lohkoketju jäljittää lohen mätimunasta kalatiskille

IBM Food Trustin moduulit kattavat jäljitettävyyden, sertifioinnin sekä digitaalisen dokumentoinnin. Datapisteistä ja sensoreista kertyvää dataa kerätään tietovarastoon ja tietoa voidaan analysoida tehokkaasti sekä tuottaa visuaalisia aineistoja.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaupan asiakas voi varmistaa lohen alkuperän ja koko matkan mätimunista poikasiksi ja aina kalatiskille asti, kun datapisteitä kertyy kalan toimitusketjun eri vaiheista jakelusta myyntiin. Kuluttaja saa tietoa lukemalla matkapuhelimellaan kalatiskillä olevan QR-koodin.

Lohkoketjuun voidaan liittää datapisteitä niistä olosuhteista, joissa kala on kuljetettu toiseen maahan liittämällä mukaan datapisteitä esimerkiksi kalojen kylmäkuljetuksista. Lohkoketjuun voidaan liittää myös toiminne, josta voidaan todentaa lohien kasvattajan sertifikaatit ja auditoinnit. Rajapinnat saadaan kätevästi myös toiminnanohjaukseen sekä ekosysteemiin. Lohkoketjut voivat tuottaa uusia tietolähteitä, joita yritykset voivat hyödyntää omassa liiketoiminnassaan tarpeiden kasvaessa.

Modulaarista ratkaisua voidaan laajentaa joustavasti liiketoiminnan tarpeiden mukaan. Data on toimitusketjun eri osapuolten käytössä, mutta jokainen yritys omistaa oman datansa ja jokainen päättää itse, kenen käyttöön datansa antaa.      

Lohkoketju kasvattaa luottamusta ja vahvistaa yrityksen brändiä  

Suomestakin löytyy ruoka- ja ravintoketjuissa mukana olevia yrityksiä, jotka voivat saavuttaa lohkoketjuilla merkittäviä hyötyjä tarjoamalla asiakkailleen yhä kattavampaa tietoa tuotteen alkuperästä, tuottajista, tiloista ja jopa tekijöistä valmistuksessa käytettyjen raaka-aineiden sekä olosuhteiden lisäksi.

Maitotuotteiden, lihojen, kasvisten, hedelmien, marjojen tai leivän alkuperä kiinnostaa meillä ja maailmalla. Vauvanruokaa valmistava yritys voi kertoa kuluttajille purkissa olevan QR-koodin kautta, mistä valmistukseen käytetyt vihannekset, hedelmät ja lihatuotteet ovat peräisin. Viinipulloissa oleva QR-koodi kertoo tietoa rypäleiden alkuperästä ja kasvatushistoriasta sekä minkälaisissa olosuhteissa ja lämpötiloissa pulloja on säilötty.  

Vastuullisuus ja tuotteiden terveellisyys vaikuttavat kuluttajien ostokäyttäytymiseen yhä vahvemmin, jolloin lohkoketju vahvistaa yrityksen brändiä. Lohkoketjuilla voidaan esimerkiksi varmistaa, että tuotteiden valmistus on tehty reilun kaupan pelisääntöjen mukaisesti. IBM Food Trustista on apua myös tilanteissa, joissa pilaantunut valmistuserä pitää vetää nopeasti pois markkinoilta sekä estää vastaavaa ongelmaa toistumasta.

Lohkoketjuissakin jokainen yritys omistaa oman datansa, ja yritykset voivat itse päättää miten avoin tai suljettu lohkoketju lopulta on eli mille tahoille se avaa omaa dataansa.

Näillä neuvoilla liikkeelle

Monissa yrityksissä hallitaan tuotteen alkuperään ja logistiikkaan liittyvää tietoa edelleen manuaalisesti excel-taulukoin eikä jäljitettävyyden reaaliaikaisuudesta ja automaatiosta ole tietoakaan. Aikaa voisi käyttää fiksummin varsinkin, kun vaatimukset turvallisemmalle, terveellisemmälle ja vastuullisemmalle ruokaketjulle kasvavat koko ajan.

Jos haluat kasvattaa brändisi vastuullisuutta varmistamalla ruokaketjusi läpinäkyvyyden tai nopeuttaa tuotteiden markkinoille menoa ja parantaa operatiivista tehokkuutta, suosittelen kokeilemaan lohkoketju-pilotointia.

Liikkeelle lähtö sujuu helposti:

  1. Ideoi pilotoinnin kohteita aluksi työpajassa, jossa käydään läpi yrityksen nykytilannetta, tarpeita sekä mahdollisuuksia.
  2. Kokeile esimerkiksi tuotteen raaka-aineen logistiikkaketjun läpinäkyvyyden tehostamista. Mukaan voi aluksi ottaa muutaman alihankkijan.
  3. Valitse käyttöösi lohkoketju, joka tarjoaa mahdollisuuden olla mukana jatkuvasti kehittyvässä ruoka- ja ravintoketjun ekosysteemissä.
  4. Hanki lohkoketju sekä kaikki tarvittavat työkalut SaaS-palveluna. Unohda erillisen koodin rakentaminen. Palvelun käyttöönotto ja ylläpito hoituvat tehokkaasti.

Atea on Pohjois-Euroopan ensimmäinen IBM Food Trust -kumppani, ja me tarjoamme yrityksille käytännön ratkaisuja ruoan jäljitettävyyteen ja läpinäkyvyyteen. Mielellään kerron lisää, joten otathan yhteyttä.

Ota yhteyttä

Mikko Vesin Director, Information Management