Siirry sisältöön
22-08-2017

Gerd Leonhard: Ihmisestä tulee täysin riippuvainen teknologiasta

Ihminen puhuu koneelle kuin ystävälle – ja kone ymmärtää. Ääniohjaus on teknologian seuraava iso asia, visioi Atea Focus -tapahtuman keynote-puhuja, futuristi Gerd Leonhard.

Kuva: Stu Thomas

”Puhumme pian koneille – kännykälle, rannekellolle ja autolle – luontevasti. Emme enää tarvitse näppäimistöä ja hiirtä käyttäessämme tietokonetta. Meidän tarvitsee vain avata suumme tilataksemme koneelta kahvia ja ruokaa, ostaaksemme lentoliput tai kysyäksemme, olenko terve”, futuristi ja kirjailija Gerd Leonhard sanoo.

Ääniohjaus tekee teknologiasta näkymätöntä. Voimme puhua mille tahansa tietokoneelle, missä päin maailmaa tahansa. Päässämme olevat lasit syöttävät verkkokalvoillemme jatkuvasti lisättyä todellisuutta tai virtuaalista ympäristöä. Meistä tulee superihmisiä, kun pääsemme salamannopeasti käsiksi kaikkeen mahdolliseen dataan. Tämä voi olla uusi normaali jo viiden vuoden päästä.

”Ihmisestä voi tulla täysin riippuvainen tällaisesta teknologiasta. Lopulta hän ei pysty tekemään mitään ilman teknologiaa – edes menemään treffeille tai ostamaan konserttilippua. Reaalimaailman tavallisuudesta voi tulla tylsää, koska siinä ei ole lisättyä elementtejä.”

Onko se hyvä vai huono asia?

”On ainakin potentiaalisesti vaarallista, jos teknologia korvaa osan ajattelustamme. Digitaalisessa muodossa olevaa dataa ja viestejä voidaan manipuloida. Uhkakuvia ovat myös algoritmien tekemät virheet ja se, että ne voivat olla keskeneräisiä tai huonosti suunniteltuja.”

Vuoden digitaalisin päivä – Atea Focus ti 26.9.2017

Kuule lisää Gerd Leonhardin visioita Atea Focus-tapahtumassa. Millainen on ihmiskunnan tulevaisuus? Mitkä ovat teknologian, digimuutoksen, tekoälyn, robotiikan, median, markkinoinnin ja mainonnan seuraavia suuria askeleita?

Atea Focus järjestetään Helsingin Messukeskuksen Kokoustamossa tiistaina 26.9.2017. Ennakkoilmoittautuminen on avoinna 18.9. saakka. Tapahtuma on nopeimmille maksuton, toimi siis pian.