Takaisin Ura Ateassa
ura ateassa

Ari Viinikainen: Traktorikauppiaasta ICT-ratkaisumyyjäksi

Kuva: Jaakko Lukumaa

Account Manager Ari Viinikainen on mies, jonka löytää Lahesta Laiturikatu kahesta. Työssään hän korostaa, että kaikki asiat ovat ratkaistavissa. Traktoreita aikoinaan kaupannut mies ajelee kesäisin moottoripyörillä ja vuoden 64 Corvetella.

Mitä työkenttääsi kuuluu?

Teen töitä julkishallinnon tiimissä, ja lisäksi minulla on muutama yrityspuolen asiakas. Kartoitan yhdessä asiakkaiden kanssa heidän tarpeensa ja toiveensa ja ehdotan heille sopivia ratkaisuja Atean runsaasta valikoimasta sekä eShopin yli 270 000 tuotteesta.

Joskus asiakas saattaa haluta jotain sellaista, jota vastuullinen myyjä ei suostu myymään. Markkinoilla kun on tuotteita, jotka asiantuntijamme ovat todenneet toimimattomiksi. Näissä tapauksissa meidän täytyy hakea toinen, kunnollinen ratkaisu. Usein marssitan asiakkaan luo tuote- tai ratkaisuspesialistimme, joka kartoittaa tarkasti asiakkaan nykytilan ja tarpeen. Oma roolini on kuunnella ja johtaa tapaamista. 

Mistä sinut löytää työpäivän mittaan?

Mut löytää Lahesta Laiturikatu kahesta. Eli kotitoimistoni ja kotini ovat Lahdessa, mutta asiakkaani ovat pääosin metro-alueella eli pääkaupunkiseudulla.

Mitään säännöllistä päivärytmiä minulla ei ole. Teen sitä, mikä on ajankohtaista. Sähköpostit olen lukenut jo ennen aamukahdeksaa. Etätöihin en meinaa taipua. Olen ollut niin kauan näissä hommissa, että olen tottunut tulemaan työpisteelle. 

Millainen työtaustasi on?

Työni traktorikauppiaana loppui 1990-luvun alun lamassa. Silloin Nokialla tietoliikennehommissa ollut pikkuveljeni kehotti minua käymään tietotekniikkakurssin. Sillä tiellä olen yhä. Tuo oli muuten ainoa kerta, kun olen kuunnellut pikkuveljeä.

Vuonna 1994 kirjoitin työsopimuksen Lahden silloisen suurimman teknologiayrityksen Nouveltechin kanssa. Vuosien mittaan palkanmaksaja on silloin tällöin vaihtunut, mutta töitä en ole tuon kerran jälkeen hakenut enkä meinaa hakea. Atealla Account Managerin elämä on yhtä muutosta, mikä piristää ja säilyttää homman mielenkiintoisena. Myös yrityksen strategian muutokset pitävät mielen virkeänä. 

Mistä innostut työssäsi eniten?

Asiakkaalta tulevasta haasteesta. Sen pohjalta teemme ehdotuksen, joka johtaa jatkotoimenpiteisiin – sopimukseen ja sen hoitamiseen. 

Mitkä ovat tulevaisuuden näkymät työkentässäsi?

Yritän pitää nykyiset asiakkaat tyytyväisinä. Sanonkin aina yhteyshenkilöille, että nostakaa kissa pöydälle heti, jos tulee ongelma. Näin pulma ei pääse paisumaan. Kaikki asiat ovat ratkaistavissa tavalla tai toisella. Ratkaisut myös löytyvät nopeimmin yhdessä miettimällä.

Millainen on siviili-Ari?

Olen vaimoni kanssa kasvattanut kolme tytärtä maailmalle. Vaariksi tulin kaksi ja puoli vuotta sitten.

Harrastan moottoripyöriä, ja vaimokin hyppää silloin tällöin kyytiin.

Vuosien mittaan meno on toki hieman muuttunut. Nuorena ajelin moottoripyörällä toisinaan pakkasessakin. Nykyään Viinikainen ei aja, kun järvessä on jäät. Se ei sovi vanhoille luilleni.

Olen ostanut kolmivuotiaalle tyttärenpojallekin jo crossipyörän. Se on autotallissamme, ja meillä ollessaan poika kävi katsomassa sitä joka päivä. Tänä kesänä hän pääsee hiekkamontulle ajamaan – jos minä saan päättää.

Kesäautona minulla on Corvette Sting Ray Roaster vuosimallia 1964, ajalta jolloin tehtiin oikeita autoja.

Takaisin Ura Ateassa
Atea perceived better if you update your browser. Here you will find a new version of Internet Explorer